Welke features zijn onmisbaar op je tv?  

Wie een televisie uitkiest, kijkt vaak in de eerste plaats naar de prijs en het scherm. Hoe groot is het, welke technologie gebruikt het? Maar er zijn heel wat andere features waar je ook best rekening mee kunt houden. Denk maar aansluitingen, HDR-ondersteuning en smart-functies. We bekijken de belangrijkste en lichten toe waarom ze ertoe doen.


Toe aan een nieuwe televisie? Bekijk alle tv's op Kieskeurig.nl

Bekijk nu

Het smart tv-platform  

Vrijwel elke televisie is uitgerust met een smart-tv-omgeving. Dat betekent dat hij beschikt over een netwerkaansluiting (bedraad of draadloos) en dat je net als op een smartphone apps kunt installeren. Die apps zijn dan vooral streamingdiensten zoals Netflix, Disney+, YouTube enzovoort. Bijna elke fabrikant heeft een eigen platform:

  • Samsung: Tizen Smart Hub
  • LG: WebOS
  • Panasonic: My Home Screen
  • Hisense : VIDAA U
  • Sony, Philips, TCL: Google TV

Die verschillende platformen zien er wel wat anders uit, maar bieden allemaal ongeveer dezelfde functies en toepassingen. Wil je specifieke apps gebruiken, ga dan zeker na of die beschikbaar zijn op de tv die je wilt kopen.

High Dynamic Range (HDR)

HDR is een nieuwe beeldtechniek die helderdere lichtaccenten, meer zwartdetail en intensere kleuren levert. Die eigenschappen maken het beeld veel realistischer, zeker wanneer er sprake is van extreme contrasten binnen het beeld of sterke, rijke kleuren. HDR-films en series vind je op streamingdiensten, spelconsoles en Ultra HD blu-ray en ze zijn er in vier verschillende standaarden:


  • HDR10: dit is de basisstandaard die bijna elke tv ondersteunt. Deze standaard wordt door iedereen gebruikt, van streamingdiensten tot consoles.
  • HLG: ook deze standaard wordt door elke tv ondersteund. Hij is specifiek bedoeld voor live-tv, maar wordt momenteel nog niet veel gebruikt.
  • Dolby Vision: een standaard die meer data bevat, zodat de tv het beeld scène na scène kan optimaliseren. Dolby Vision-content vind je onder andere op Disney+, Netflix en sommige Ultra HD blu-ray-schijven. De Xbox Series X kan ook Dolby Vision gebruiken voor games.
  • HDR10+: een variant van HDR10 die gelijksoortige voordelen biedt als Dolby Vision. HDR10+ is momenteel minder populair. Het wordt gebruikt op Amazon Prime Video en op sommige Ultra HD blu-ray-schijven.

Wie zich geen zorgen wil maken over standaarden moet dus een merk zoeken dat alle vier ondersteunt, bijvoorbeeld Panasonic, TCL of Philips. Sony en LG ondersteunen HLG, HDR10 en Dolby Vision. Samsung ondersteunt HDR10+, HDR10 en HLG.

Houd er ook rekening mee dat niet alle tv’s even goed zijn in het weergeven van HDR-beelden, zelfs al ondersteunen ze alle standaarden. De duurdere modellen leveren hogere lichtopbrengst, beter contrast en intensere kleuren. Je mag er veilig van uitgaan dat HDR-prestaties rechtstreeks aan de prijs gekoppeld zijn. 

Live-tv-functies  

Misschien wil je af van die settopbox voor digitale tv? Dat kan, want elke tv beschikt over ingebouwde tv-tuners. Je moet wel nakijken of de specifieke tuners die jij wilt beschikbaar zijn. Een DVB-T/T2/C-tuner is doorgaans standaard, je vindt dan een coax-aansluiting terug op de tv. Een DVB-S/S2-tuner voor satelliet is vaak ook aanwezig, maar dat is zeker niet de regel. Wil je gebruikmaken van een CI+-kaart om bepaalde zenders te ontvangen die versleuteld zijn, dan moet je tv over een CI+-slot beschikken. Voor sommige netwerken, zoals dat van Ziggo, moet je tv ook gecertificeerd zijn. Heel wat televisies kunnen opnames opslaan op een externe usb-schijf. Wil je iets opnemen en tegelijk naar een andere zender kijken, dan moet de tv over een dubbele tuner beschikken, en afhankelijk van wat je wilt opnemen ook over een dubbel CI+-slot. 

Kies de juiste aansluitingen  

Wil je nog andere toestellen aansluiten op je nieuwe tv, dan is het natuurlijk belangrijk dat hij over de juiste aansluitingen beschikt. Oudere aansluitingen zoals VGA zijn volledig verdwenen, en ook de composiet video-aansluiting (gele tulpstekker) wordt steeds zeldzamer. Tegenwoordig sluiten we zowat alles aan via HDMI. Bedenk op voorhand hoeveel toestellen je wilt aansluiten. De meeste tv’s leveren drie of vier HDMI-aansluitingen. Usb-aansluitingen zijn handig als je eigen media wilt afspelen. Maar je kunt ze in veel gevallen ook gebruiken om live-tv op te nemen. Daarvoor sluit je het best een usb-schijf aan. Een ethernetpoort en wifi zijn ondertussen zo goed als standaard, aangezien ze noodzakelijk zijn voor je smart tv-functies. Bluetooth maakt het mogelijk om draadloze soundbars aan te sluiten.


Toe aan een nieuwe televisie? Bekijk alle tv's op Kieskeurig.nl

Bekijk nu

Let goed op deze HDMI-standaarden

HDMI mag dan de aansluiting geworden zijn die we voor alles gebruiken, toch moet je nog goed opletten. HDMI komt immers in verschillende versies, met verschillende eigenschappen, en specificaties zijn niet altijd even duidelijk. Bovendien zijn alle eigenschappen van een HDMI-aansluiting optioneel. Je mag er dus nooit zo maar van uitgaan dat een bepaalde eigenschap aanwezig is. Laat je dus goed informeren.

HDMI 2.0: dit is de standaard voor de meeste aansluitingen. Je kunt er maximaal 4K-beelden bij 60Hz mee aanleveren, of Full HD met 120Hz.

HDMI 2.1: dit is de nieuwste standaard. Deze versie levert meer bandbreedte en is nodig voor 8K-beelden, of 4K-beelden op e120Hz. Vooral dat laatste is belangrijk als je een fervent gamer bent, want pc’s en recente spelconsoles, zoals de PS5 en Xbox Series X, kunnen gamen in 4K en met een framerate van 120Hz.

Helaas mag door een recente wijziging elke HDMI-aansluiting zich HDMI 2.1 noemen, dus reden te meer om goed na te gaan of alle functionaliteit die je wenst, aanwezig is.

ARC: staat voor Audio Return Channel, waarbij je via een HDMI-kabel het tv-geluid naar een aangesloten receiver of versterker kunt terugsturen. Zo speel je audio van apps als Netflix en Videoland via het muzieksysteem af, zonder dat je hiervoor een extra audiokabel hoeft te gebruiken.

eARC: de nieuwste versie van ARC. Opgelet: ARC en eARC zijn niet compatibel.

ALLM: Automatic Low Latency Mode. Met deze functie herkent de tv wanneer je begint te gamen meteen console en schakelt dan automatisch naar de modus met lage input-lag. Uiteraard alleen belangrijk voor gamers.

VRR: Variable Refresh Rate. Ook alleen belangrijk voor gamers, die het misschien al kennen van hun pc met Nvidia G-Sync of AMD FreeSync. Deze technologie zorgt ervoor dat gamebeelden mooi vloeiend worden weergegeven zonder gestotter of storingen in het beeld.

Beter geluid?

Wie graag van een stevige soundtrack geniet, kijkt het best na wat de audioprestaties van de tv zijn. Met de 2x 10Watt-speakers zoals je ze vindt in de meeste midrange-modellen is niks mis, maar echt knallen doen ze uiteraard niet. Voor bioscoopgeluid heb je nu eenmaal meer speakers en meer vermogen nodig. Het meest recente surroundformaat, Dolby Atmos, levert zelfs geluid dat van bovenaf lijkt te komen. Dat moet de tv natuurlijk ondersteunen, en voor optimaal resultaat moet hij daarvoor over naar boven gerichte luidsprekers beschikken. Je kan natuurlijk ook voor een soundbar kiezen als oplossing. Die sluit je aan via ARC of eARC of soms zelfs draadloos via bluetooth.