HDMI is vaak meer dan HDMI alleen

HDMI ken je vast wel van de aansluiting(en) op je tv. Je sluit er bijvoorbeeld een settop-box op aan voor kabel-tv of schotel. Of iets als een gameconsole, een Apple TV en ga zo maar door. Maar HDMI is er in diverse uitvoeringen, soms met handige extraatjes.

Op zoek naar een nieuwe tv? Bekijk het aanbod

Bekijk

Veel verschillende soorten HDMI-kabels

Wat je ongetwijfeld op zal vallen als je op pad gaat om een HDMI-kabel aan te schaffen, is dat er nogal veel soorten zijn. En doelen we niet direct op het uiterlijk en prijsklassen, maar op ‘versienummers’. Dat versienummer zegt bijvoorbeeld iets over de maximale resolutie die de kabel kan verwerken. Maar ook of er bijvoorbeeld extraatjes ondersteund worden als netwerkverbindingen en meer. Verder kan een apparaat zélf ook extra’s ondersteunen, zoals bijvoorbeeld HDMI ARC. Dat is een handige feature waarmee je het geluidssignaal in digitale vorm uit je tv haalt. ARC staat dan ook voor Audio Return Channel. Een dergelijke feature komt goed van pas voor het aansluiten van bijvoorbeeld een soundbar of een surroundversterker. Het is daarbij wel zaak dat zowel bron (tv) als doel (bijvoorbeeld die soundbar) HDMI ARC (ook wel eARC genoemd). Verder heb je een kabel nodig die tenminste HDMI 2.0b ondersteunt.

Zo veel versies, welke heb ik nodig?

Er zijn inmiddels heel wat HDMI-versies te koop. Het heeft weinig zin om alle versienummers uit het hoofd te leren. Al was het omdat er met regelmaat nieuwe bij komen. Veel beter is het om voor aankoop goed na te gaan wát je nodig hebt. Heb je bijvoorbeeld een 4K Blu-ray-speler of mediaspeler staan, dan heb je een kabel nodig die tenminste met 4K overweg kan. Bij aankoop moet je goed op de verpakking lezen wat ondersteund wordt aan resoluties. Pak de kabel waar duidelijk op vermeld staat dat 4K ondersteund wordt, dan zit je goed. Wil je ook ARC-ondersteuning, dan hoort dat ook op de verpakking vermeld te staan. Verder zijn er HDMI-kabels met ingebouwde netwerkmogelijkheden, die komen soms best van pas (of zijn noodzakelijk) in combinatie met een of ander entertainment-center. Lees de handleiding van je apparatuur goed na. En maak een briefje met daarop puntsgewijs geschreven welke zaken je kabel moet ondersteunen.

Maximale lengte

In principe geldt een maximale lengte van 5 meter voor een HDMI-kabel. Ga je een langere gebruiken, dan kán dat tot storingen leiden. Omdat HDMI digitaal is, moet je dan denken aan af en toe wat blokjes in beeld vanwege overdrachtsfouten, of een af en toe wegvallend beeld. Dat hoeft in de praktijk niet altijd te gebeuren, een goed afgeschermde kabel kan langere afstanden overbruggen. Ook dat hoort netjes op de verpakking vermeld te staan. Maar 100% gegarandeerd is het nooit. Wil je langere afstanden dan 5 meter overbruggen dan heb je wellicht een HDMI-versterker nodig. Heel duur zijn die dingen niet, denk aan een paar tientjes. Er zijn verschillende opties. Wil je écht lange afstanden (tot meer dan 100 meter) overbruggen, dan zijn er versterkers die het HDMI-signaal naar een voor ethernetkabels geschikt signaal omzetten. Heeft als voordeel dat je relatief goedkope netwerkkabel kunt gebruiken, maar als nadeel dat je zowel een zender als ontvanger nodig hebt.

Afstandsbediening

Sommige apparaten ondersteunen het doorsluizen van afstandsbedieningscommando’s. Daarvoor wordt bijvoorbeeld RTSP (Real Time Streaming Protocol) ingezet. Daarmee kun je compatibele mediastreamers bedienen. Denk aan afspelen, skippen van tracks, opnemen en meer. Al dit soort extraatjes zijn afhankelijk van de mogelijkheden van alle onderdelen in de keten die je gebruikt. De aloude handleiding is wat dat betreft je beste vriend, welk een groot cliché dat ook is. Tot slot geldt dat je lang niet altijd voor de allerduurste kabel hoeft te kiezen voor een goed resultaat. Wel geldt dat de goedkoopste budgetkabels vaak over minder goede afscherming, dunnere aders, dunnere buitenmantels en beroerdere stekkers beschikken. En dát levert frustraties op van stekkers die je met regelmaat heen-en-weer moet wiebelen om beeld te krijgen, bijvoorbeeld. Dergelijks snoertjes kun je dus beter links laten liggen onder het motto ‘(te) goedkoop is vaak duurkoop’.