Stofzuigers: wat zegt het vermogen over de zuigkracht?

Inhoudsopgave

  1. Hoeveel watt heb ik nodig?

Of je nu gladde vloeren hebt of tapijt: het is altijd fijn om een stofzuiger met veel zuigkracht te hebben. Hoe meer stof en vuil zo’n sterke stofzuiger in één keer opneemt, hoe minder lang jij hoeft te stofzuigen. Je kunt informatie over de stofzuiger-zuigkracht terug vinden op het energielabel.

De onderste twee waardes op het energielabel zijn de prestatieklassen van de zuigresultaten op verschillende ondergronden. Links zie je de prestatieklasse op tapijt en rechts op een harde vloer. A is daarbij het hoogst haalbare resultaat. Vroeger werd het stofzuiger-vermogen (de kracht van de motor uitgedrukt in watt) als leidraad genomen. Bij een goede techniek van de stofzuiger is veel minder vermogen nodig om een goede zuigkracht te halen. Ook het gebruik van het juiste mondstuk heeft grote invloed op de zuigkracht.

Hoeveel watt heb ik nodig?

Het stofzuiger-vermogen (uitgedrukt in watt) bepaalt niet noodzakelijk de zuigkracht. Een sterke stofzuiger met meer vermogen betekent vooral meer energieverbruik. Heeft je stofzuiger 2000 watt vermogen, dan presteert deze niet noodzakelijk beter dan een stofzuiger met 1200 watt.

Watt - stofzuiger

Sinds 2017 mogen stofzuigers nog maar een vermogen van maximaal 900 watt hebben. Bestaande modellen met een hoger wattage mogen nog wel verkocht worden. Je kunt dus nog wel een 2000w stofzuiger kopen, maar hij wordt niet meer geproduceerd. Zoek je een stofzuiger met veel zuigkracht, kijk dan niet alleen naar het het wattage, maar vooral naar de zuigresultaten (op het energielabel). Ook de reviews van andere consumenten over de zuigprestaties van verschillende stofzuigers kunnen je helpen bij het maken van je keuze.

Zuigkracht – stofzuiger

Er is verschil in zuigkracht tussen stofzuigers met een stofreservoir en stofzuigers met een stofzak. De zuigkracht van stofzuigers met een stofreservoir blijft altijd gelijk. Zoek je een krachtige steelstofzuiger met stofreservoir, kies er dan een met een lithium-Ion accu. Lithium-Ion accu’s hebben een hoog vermogen en garanderen een constante zuigkracht.

Stofzuigers met stofzuigerzakken verliezen zuigkracht naarmate de zak voller raakt. Het vuil in de stofzak belemmert de luchtstroom naar het filter en de motor, waardoor de zuigkracht afneemt. Daarom is het belangrijk om de stofzuigerzak op tijd te vervangen. Ook de filters moeten ieder kwartaal schoongemaakt worden en je moet ze na een jaar vervangen. Daarnaast is het voor een optimale zuigkracht belangrijk dat je het juiste opzetstuk voor verschillende ondergronden gebruikt.