Slim een smartwatch kopen

Inhoudsopgave

  1. Zakelijk of sportief?
  2. Contact!
  3. Je telefoon bepaalt
  4. Moeders mooiste
  5. App-aanbod

We zien steeds meer mensen met een smartwatch of sporthorloge op straat. Deze slimme horloges vertellen je veel meer dan alleen de tijd en datum. In combinatie met je smartphone is een smartwatch ideaal om meldingen te tonen, gezondheidsgegevens te laten zien of zelfs om contactloos mee te betalen.

Welke smartwatch voor jou de beste keuze is, is ontzettend persoonlijk. Dus voor je naar de (digitale) winkel rent: maak eerst even de volgende afwegingen.

Zakelijk of sportief?

Het aanbod is niet héél groot, maar wel wat verwarrend. Sporthorloge, fitnesstracker, smartwatch … wat moet je nou? Ze zijn er voor verschillende soorten doeleinden.

Sportieve horloges hebben ingebouwde hartslagmeters, stappentellers, slaapanalyse en een gps-chip zodat je een afgelegde fiets- of hardlooproute op een kaart kunt terugkijken. Het zijn uitgebreide fitnesstrackers in horlogevorm.

Andere tech- en modemerken maken wat algemenere smartwatches. Die laten allerlei informatie van je smartphone zien, je kunt ermee betalen en vaak ook je muziek of tv besturen.

Weet je niet of je moet kiezen tussen een fitnesstracker of een smartwatch? Lees dan hier even verder.

Contact!

De meeste smartphones verbinden met je smartphone via bluetooth. Een nadeel is dat je telefoon en horloge dan dicht bij elkaar moeten blijven om te blijven werken. Vaak werkt het tot zo’n dertig meter.

Gelukkig hebben steeds meer smartwatches ook wifi-chips of zelfs een 4G-verbinding. Hierdoor zijn ze veel minder afhankelijk van je telefoon en werken ze steeds zelfstandiger.

Veel smartwatches hebben ook een nfc-chip. Deze kun je bijvoorbeeld gebruiken voor contactloze betalingen of als sleutel van je voordeur. Let er bij de Apple Watch op dat je nfc alleen kunt gebruiken met Apples eigen Apple Pay, en dat is in Nederland in elk geval nog niet beschikbaar.

Je telefoon bepaalt

Omdat je een smartwatch verbindt met je smartphone, is die bepalend in de keuze voor een smartwatch.

Een Apple Watch is alleen te koppelen met een iPhone. Dat werkt uitstekend samen.

De meeste andere smartwatches kun je koppelen met zowel iPhones als Android-toestellen.

Moeders mooiste

Net als gewone horloges is smaak natuurlijk ontzettend belangrijk. Een smartwatch is immers iets wat je bij je draagt, waar je mee gezien wordt. Wil je het liefst een heel klassiek-ogend rond horloge? Of mag het een stuk futuristische met een groter, vierkant scherm?

App-aanbod

Voor het meten van je slaap en stappen kun je elke smartwatch nemen. Bepaal verder zelf wat je belangrijk vindt, en kijk in de specs of het beoogde model dat kan.

Voor een aantal functies ben je afhankelijk van de apps die je erop kunt installeren. Per smartwatch verschilt de hoeveelheid apps nogal. Het rijkste app-aanbod vind je voor de Apple Watch. Andere fabrikanten lopen daar nog behoorlijk in achter.