Software-updates voor je smartphone

De roep om een degelijk ondersteuningsbeleid bij smartphones wordt steeds harder. Logisch ook. Met de stijgende prijzen wil je dat je smartphone zo lang mogelijk mee gaat. Toch zijn het voornamelijk Chinese smartphonefabrikanten die wel een tandje bij mogen zetten, aangezien updates en duurzaamheid een verantwoordelijkheid zijn en geen luxe die voorbestemd is voor duurdere topsmartphones. Hoe zit het precies met update-ondersteuning voor je smartphone?

Op zoek naar een nieuwe smartphone?

Bekijk

Verschillende updates

Als het aankomt op smartphones, dan kun je onderscheid maken uit twee verschillende soorten updates: veiligheidsupdates en besturingssysteem-updates. Veiligheidsupdates komen frequenter voor en zijn bedoeld om plooien glad te strijken. Besturingssysteem-updates zijn eigenlijk versie-updates en brengen grote veranderingen zoals nieuwe functionaliteit en beveiligingslagen.

iOS en Android

Als het aankomt op ondersteuningsduur en updatesnelheid, ligt Apple’s iOS, dat op iPhones draait mijlenver voor op Android. Dat komt omdat Apple er veel baat bij heeft gebruikers vast te houden. Bij Android ligt dat anders: Android is een besturingssysteem waaraan fabrikanten zelf kunnen knutselen. Met dat knutselen, geeft de fabrikant (Samsung, Motorola, OnePlus, Xiaomi, enzovoort) een eigen ontwerp en eigen diensten mee. Maar het aanpassen en doorvoeren van aanpassingen in updates is een flinke investering, waar veel Androidfabrikanten niet zo happig op zijn.

Hoe weet ik of mijn smartphone up-to-date is?

Wanneer er een update voor je smartphone beschikbaar is, krijg je vanzelf een melding. Ongeacht je een iPhone of een Android-smartphone hebt. In de instellingen kun je handmatig zoeken naar updates om te kijken of deze beschikbaar is. Deze optie vind je meestal bij de informatie over de telefoon. Google brengt maandelijks veiligheidsupdates uit en jaarlijks versie-updates. Apple voert regelmatig updates uit en brengt doorgaans in het najaar een grote versie-update uit. Momenteel is Android 12 de recentste Androidversie en is iOS 15 de nieuwste versie voor iPhones.

Risico als je niet meer kunt updaten

Mobiele besturingssystemen zijn gelukkig niet zo kwetsbaar als bijvoorbeeld Windows was begin dit decennium. Er zijn eigenlijk nauwelijks bedreigingen die kwetsbaarheden uitbuiten. Als je fabrikant besluit geen updates meer te maken voor je smartphone, loop je daardoor niet direct een groot risico op bijvoorbeeld datadiefstal. Je hoeft niet direct naar de winkel te rennen voor een nieuwe smartphone, maar een klein risico is er natuurlijk wel. Ook weet je dat systeemfouten niet meer rechtgezet worden, bijvoorbeeld als een app slecht werkt. Het vervelendste is dat je nieuwe veiligheidsfuncties mis loopt zonder ondersteuning. Denk aan Apple’s do-not-track functie of de mogelijkheid om Android-apps tijdelijk toegang te geven tot bijvoorbeeld de microfoon of camera.