RAM in je smartphone: hoeveel heb je nodig?

RAM, oftewel Random Access Memory, ook wel werkgeheugen genoemd, is het werkpaard van je smartphone. Hoeveel RAM je in je telefoon hebt zitten bepaald hoe snel je apparaat is, en hoeveel taken tegelijkertijd uitgevoerd kunnen worden. Maar hoeveel RAM heb je nodig, en wanneer wordt het onzinnig veel? We leggen het uit.

Telefoon traag? Tijd voor een nieuwe!

Bekijk

Wat is RAM?

RAM staat dus voor Random Access Memory, oftewel: vrij beschikbaar geheugen. Het woord ‘geheugen’ moet je niet verwarren met opslagruimte: door het tijdelijke karakter van RAM is het niet geschikt om bestanden op op te slaan. Het werkgeheugen zorgt ervoor dat bepaalde taken naast elkaar kunnen worden uitgevoerd, of dat je een app die je had open staan in één keer weer kunt gebruiken. Zonder werkgeheugen is dat allemaal niet mogelijk.

Meer is beter?

Zoals bij zoveel dingen geldt: in principe is meer altijd beter. Meer werkgeheugen betekent dat je meer dingen tegelijkertijd kunt doen. Een telefoon met veel RAM is sneller in gebruik dan een met weinig, en zelfs het opstarten van apps gaat sneller met meer geheugen. Maar overdrijf het niet: werkgeheugen is aan de prijs, dus het is zonde om gigabytes aan RAM te kopen zonder dat je het gebruikt. Heb je een trage telefoon? Dan loont upgraden wel de moeite.

Type en snelheid

Er zijn verschillende soorten werkgeheugen. Bij smartphones is dat minder van belang dan bij bijvoorbeeld computers, maar het is interessant om het even te checken. Vaak gaat het om DDR3 of DDR4-geheugen, maar DDR5 is ook op komst. De grootste verschillen zitten in de snelheid; in computers hebben de verschillende soorten zelfs een andere aansluiting. Ook handig om op te letten: LPDDR staat voor Low Power-geheugen: zuiniger voor je batterij, dus.

Toe aan een nieuwe smartphone?

Is je smartphone niet meer vooruit te branden? Dat kan meerdere oorzaken hebben. De opslagruimte kan tot de nok toe vol zitten, je processor kan verouderd zijn, of, jawel: je hebt niet genoeg werkgeheugen. Smartphonemakers zetten de hoeveelheid RAM altijd in de specificaties, dus kijk daar goed naar bij het kopen van een nieuwe telefoon. Probeer je huidige werkgeheugen eens te verdubbelen in een nieuwe telefoon, dan zit je waarschijnlijk goed.