Huisdieren met je smartphone fotograferen, hoe pak je dat aan?

Fotografeer je huisdier

De meeste huisdieren zijn erg ongedurig, vliegensvlug en je kunt vaak maar weinig regisseren. Niet echt het ideale fotomodel dus. Hoe maak je een leuke dierenfoto met je smartphone onder deze moeilijke omstandigheden? In dit artikel geven we je een aantal handige tips.

Tekst: Kees Krick

Het standpunt
Bij dierenfoto’s is het belangrijk dat je ongeveer op ooghoogte fotografeert. Op die manier krijg je een leuk inkijkje in de belevingswereld van bijvoorbeeld een hond, kat of konijn. Je ziet alles heel anders dan wanneer je blijft staan, want dat is het standpunt zoals wij mensen de hele dag door al naar onze omgeving kijken. Zak dus door je knieën. Ga op de grond zitten. Of ga desnoods languit op de vloer liggen. Afhankelijk van het huisdier kun je er dicht bij in de buurt gaan zitten of liggen. Wat ook kan, is het dier naar je toe roepen, nadat je ergens comfortabel bent gaan zitten of liggen.

Natuurlijk hoeven niet alle foto’s vanaf ooghoogte gemaakt te worden. Ligt je kat in een onmogelijke houding op de bank te slapen, of heeft je hond een enorme ravage in de woonkamer aangericht, dan ziet dat er (schuin) van boven misschien juist extra grappig uit (ja, echt, later zul je vast wel om die ravage kunnen lachen).

Scherpe foto’s maken

Sommige nieuwe telefooncamera's herkennen dankzij kunstmatige intelligentie of er een hond of kat in beeld te zien is. Je ziet dan bijvoorbeeld een pictogram van een hond of kat op het scherm, waarna de camera daar automatisch de beste instellingen voor kiest. Andere dieren, zoals een konijn, worden niet vanzelf herkend, maar de camera stelt wel automatisch scherp. Let erop dat in ieder geval de kop van het huisdier scherp op de foto komt. Want je wilt liever dat de kop scherp is, dan alleen het lijfje of de staart.

Lijkt het erop dat er op het verkeerde punt wordt scherpgesteld of twijfel je daaraan? Tik dan op het scherm op het punt dat je scherp wilt, dan weet je zeker dat je een scherpe foto krijgt. Meestal kun je het beste op, of in de buurt van de ogen of de snuit scherpstellen.

Snelheid
Dieren zijn enorm beweeglijk. Zodra er is scherpgesteld, kun je dan ook het best meteen een foto maken. Treuzel je, dan is de stand van de kop voor je het weet alweer veranderd, of is het lijfje van je weggedraaid. Vooral als het dier iets hoort of ziet, weet je dat het meteen in beweging zal komen.

In je eentje dierenfoto’s maken is nog best lastig. Het scheelt veel als je hulp kunt inroepen. Terwijl jij foto’s maakt, kan een huisgenoot of kennis het huisdier bijvoorbeeld naar de juiste plek toe lokken.

Wil je dat een huisdier je aankijkt? Laat iemand dan vlak naast of achter je plaatsnemen en de naam van het dier roepen, met dierenspeelgoed zwaaien of geluiden maken waarvan je weet dat het dier erop reageert. Je kunt hier natuurlijk ook heel goed snoepjes of het favoriete eten van je huisdier voor gebruiken, maar doe dat altijd met mate.

Veel beeld
Huisdieren bewegen snel en zijn ongedurig. Je kunt daarom beter héél veel foto’s maken, want daarmee vergroot je de kans dat er straks in ieder geval een paar leuke exemplaren bij zitten. Stop dus vooral niet zodra je twee of drie opnamen hebt gemaakt met je smartphone. Normaal tik je kort op de afdrukknop op het scherm om een foto te maken. Op verschillende smartphones kun je die knop ook langer ingedrukt houden. De camera maakt dan niet één foto, maar een hele reeks, vaak net zolang tot jij je vinger weer weghaalt. Probeer maar eens of jouw smartphone die functie ondersteunt. Omdat er dit keer heel veel beelden per seconde worden gemaakt, kun je achteraf op je gemak bekijken wat de mooiste foto’s zijn. Je bewaart weer alleen de mooiste en scherpste foto’s. De rest gooi je weg.

Tot slot
Zorg er vooral voor dat je veel plezier hebt, jouw humeur reflecteert zich meteen in het eindresultaat. Lukt het niet dan volgt er altijd een nieuwe kans. Veel fotoplezier!

Onderzoek: Nederlanders die dieren fotograferen

Kieskeurig heeft onder ruim 200 Nederlanders onderzoek gedaan hoe zij het fotograferen van hun huisdier aanpakken. Hieronder lees je de resultaten:

KATTENBEZITTER
24% van de mensen die een kat hebben, maakt foto's van hun beestje. 76% maakt tussen de 1 en 5 foto's en dan vooral als de kat een leuk koppie heeft of omdat er een aparte gebeurtenis plaatsvindt. De foto lukt meestal na één á twee keer en wordt dan meest gedeeld via WhatsApp. Voor 92% van de kattenbezitters betekent de kat veel meer dan gewoon een huisdier.

HONDENBEZITTER
12% van de mensen met een hond maakt foto's van hun trouwe viervoeter. Ook voor hondenbezitters is een leuk koppie of een aparte of grappige gebeurtenis de belangrijkste reden om een foto te maken van hun huisdier te maken. 15% is na één foto vaak al tevreden met een foto. De rest maakt er vaak wat meer. Populairst om die foto's te delen is WhatsApp, gevolgd door Instagram en Facebook. Opvallend is dat hondenbezitters veel tot altijd likes krijgen op Facebook en Instagram. Voor 13% van de bezitters is de hond slechts een huisdier, voor de rest is het veel meer dan dat.

Hoe fotografeer je je HUISDIER? - Zoom.nl geeft je Fotografie Tips