Smartphone kopen: waar moet je op letten?

Inhoudsopgave

  1. Smartphone: geheugenkaart
  2. Smartphone: afmetingen
  3. Smartphone: technische gegevens

Mobiele telefoons vergelijken kan een lastige opgave zijn. Welk model past het beste bij mij, neem ik een abonnement of kan ik beter een smartphone los kopen? Kieskeurig.nl helpt je op weg en vertelt je meer over de specificaties en aandachtspunten bij een telefoon vergelijken.

Smartphone: geheugenkaart

Elke smartphone heeft intern opslaggeheugen, wat gebruikt wordt voor het besturingssysteem en jouw apps, foto’s, video’s en andere media. Zit het opslaggeheugen van je toestel bijna vol of wil je alvast meer ruimte creëren? Een geheugenkaart biedt dan uitkomst, want zo’n kaartje bevat geheugen waar je extra data op kwijt kunt. Het type geheugenkaart dat voor smartphones gebruikt wordt, heet micro-sd.

Een micro-sd-kaartje is te koop in verschillende geheugenconfiguraties, van 1GB en 16GB tot 128GB en 200GB. Hoe meer geheugen, hoe duurder het kaartje. De duurste micro-sd-kaartjes hebben 400GB tot 512GB opslaggeheugen, maar kunnen daarom duurder zijn dan je telefoon zelf.

Micro-sd-kaartjes kun je overal kopen en ze zijn er van allerlei merken. De kwaliteit van de kaartjes verschilt, wat vooral tot uiting komt in de lees- en schrijfsnelheden van het kaartje. Hoe hoger deze snelheden zijn, hoe sneller het kaartje werkt en hoe beter het is. 

Goedkope micro-sd-kaartjes van onbekende merken en/of (web)winkels hebben vaak lagere snelheden en zijn daarom minder geschikt voor je smartphone. Kaartjes van Samsung, Sanddisk en Sony zijn erg snel en behoren kwalitatief tot de top.

Controleer voordat je een micro-sd-kaartje koopt of jouw toestel een micro-sd-slot heeft. Zonder zo’n slot kun je het kaartje namelijk niet gebruiken. De iPhone heeft bijvoorbeeld geen micro-sd-ondersteuning, net als telefoons van OnePlus en Google (Pixel). De meeste smartphones van Samsung, Motorola, Nokia en Huawei beschikken wel over een micro-sd-slot. 

De meeste goedkopere telefoons kunnen overweg met geheugenkaarten van maximaal 128GB. Als je een 200GB-kaartje in zo’n toestel stopt, werkt hij niet. Duurdere toestellen ondersteunen over het algemeen alle capaciteiten kaartjes.

Smartphone: afmetingen

De afmetingen van een smartphone zijn van belang voor de gebruiksvriendelijkheid. Heb je kleinere handen, dan is het lastig om een grotere telefoon met één hand te bedienen. Een groter toestel past ook minder makkelijk in je (strakke) broekzak of handtas. Daar staat tegenover dat een grotere smartphone een groter scherm heeft, wat fijn is als je apps en spelletjes gebruikt of een film kijkt. De trend is dat telefoons een groter scherm krijgen, en daarom ook fysiek groter worden.

Bij toenemende afmetingen hoort ook een toenemend gewicht: smartphones worden steeds zwaarder. Waar een toestel een paar jaar geleden zo’n 150 gram woog, is 170 tot 190 gram nu normaal.

Smartphone: technische gegevens

Als je een smartphone koopt, moet je rekening houden met allerlei technische gegevens, oftewel specificaties. Voorbeelden van specs zijn de schermgrootte, de resolutie van het scherm, het type processor en de hoeveelheid opslaggeheugen. Ook de hoeveel werkgeheugen, de kwaliteit van de camera’s en de grootte van de accu zijn specificaties waar je een telefoon op kunt vergelijken. 

De gebruikte softwareversie is eveneens een spec, net als onderscheidende functies als een vingerafdrukscanner, gezichtsherkenning en draadloos opladen. Op Kieskeurig.nl kun je aangeven welke specificaties jouw volgende smartphone (minimaal) moet hebben, waarna je een aantal relevante toestellen te zien krijgt. Zo kom je er sneller achter welke telefoon het beste bij jou past.