Hoe stel ik mijn receiver in?
Inhoudsopgave
Het instellen van je nieuwe receiver is natuurlijk bij elk model anders en het hangt er uiteraard vanaf of je een stereo of surround receiver hebt aangeschaft. Toch zijn er een aantal algemene regels en tips om ervoor te zorgen dat je meteen kunt genieten van een perfect geluid. Laten we het eens hebben over een aantal belangrijke zaken. We gaan er in dit artikel van uit dat je een surround receiver hebt gekocht, maar de meeste tips gelden echter ook voor een stereo versterker.
Wat moet je doen voor je aan de slag gaat?
Bezint eer ge begint. Dat geldt ook voor het aansluiten van je nieuwe home cinema set. Zorg dat je alle onderdelen hebt voordat je iets gaat aansluiten. Uiteraard geldt dit voor de onderdelen zoals luidsprekers en receiver, maar vergeet vooral de kabels niet. Sommige sets worden met luidsprekerkabels geleverd, maar wellicht zijn deze te kort voor de set-up in je woonkamer. Met een draadstripper of wire stripper haal je ongeveer een centimeter van beide einden van je luidsprekerkabel af zodat je het kunt aansluiten op de luidsprekerterminal van je receiver. Het is ook slim om al je kabels even te labelen. Als er straks tien kabels naar je receiver gaan, weet je niet meer welk zwarte kabeltje nu van de bluray-speler was en welke van de televisie. Kies van tevoren uit waar alle onderdelen komen te staan en zorg ervoor dat je kabels niet te kort zijn. Te lang is overigens ook niet handig, dat zorgt weer voor rommeligheid.
Hoe plaats ik mijn luidsprekers het beste?
De plaatsing van de speakers is erg belangrijk. Maak dus een goed plan waar je luidsprekers komen te staan. Bij een stereo-opstelling maak je het beste een virtuele driehoek. Linksboven komt de linker luidspreker, rechtsboven de rechter luidspreker. De afstand van links tot rechts moet net zo lang zijn als van de linker of rechter luidspreker tot je luisterpositie. Je hebt dus dan een driehoek met je luisterpositie als onderste punt van de driehoek. Bij een dolby surround set plaats je twee luidsprekers voorin de kamer, één links en één rechts. Dit zijn de traditionele stereo luidsprekers. Eén luidspreker plaats je middenvoor, bijvoorbeeld direct onder je televisie. Deze is voor dialogen en voice-overs. Achterin heb je nog een speaker aan de linkerkant en één aan de rechterkant. Deze worden gebruik voor surround-effecten. De subwoofer plaats je ergens in de kamer, maar het liefst niet precies in het midden, want dan heb je last van teveel reflecterende basfrequenties die elkaar gaan versterken.
Welke instellingen moet ik wijzigen op mijn receiver?
Vaak krijg je als eerste een welkomstscherm te zien waarin je wordt gevraagd wat je luidsprekeropstelling is. Kies hier bijvoorbeeld voor stereo, 5.1 surround of 7.1 surround. Daarna kun je eventueel wifi op je receiver instellen. Verbind de receiver met je thuisnetwerk zodat je direct vanaf je smartphone kunt streamen naar je receiver. Op sommige apparaten kun je vervolgens kiezen welke bronnen er op de receiver zijn aangesloten. Soms kun je deze bronnen meteen aan knopjes op je afstandsbediening toewijzen. Verder kun je in het menu van je receiver uiteraard de equalizer aanpassen. Als je teveel bassen in je kamer hoort of als je vindt dat er juist teveel hoge frequenties zijn te horen, dan stel je dit in via de equalizer. In het instellingenmenu bepaal je verder of je bi-amping wilt instellen. Dit houdt in dat twee versterkers één luidsprekerset aansturen, eentje richt zich op de hoge frequenties en eentje op de lage frequenties.
Wat kan ik met een meetmicrofoon doen?
Als je echt serieus je surround set wilt instellen, dan is hiervoor een slimme oplossing. Je kunt namelijk een meetmicrofoon gebruiken. Je moet op zoek gaan naar een receiver met auto-kalibratie of met het Audyssey logo, deze receivers worden namelijk geleverd met een meetmicrofoon. Als je je luidsprekers hebt aangesloten en je je receiver hebt geconfigureerd, dan moet je het microfoontje op een aangegeven plek in je ruimte neerzetten. Met behulp van de software van Audyssey (of van de fabrikant zelf) in de receiver wordt nu gemeten in hoeverre de ruimte invloed heeft op het geluid. Dit gebeurt doordat de software een test-piepje uit de luidsprekers stuurt, deze wordt dan door de microfoon gemeten. De software bepaalt dan hoe het de receiver zo goed mogelijk in kunt stellen voor jouw kamer en luidspreker set-up.
Wat kan ik met dsp-instellingen doen?
Je receiver heeft waarschijnlijk ook een sectie met dsp-instellingen. Dsp staat voor digital signal processing en is een fancy term voor een aantal effecten. Sommige effecten zijn handig en nuttig, zo heb je soms een dsp-instelling die een concerthal nabootst of vind je dsp-instellingen die doen voorkomen alsof je film in een grote bioscoopzaal wordt afgespeeld. Zoals bij zoveel effecten het geval is: sommige zijn leuk, maar de meesten zijn vaak overbodig en doen het geluid vaak meer slecht dan goed. Wil je een zo neutraal mogelijk geluid, zet dan alle dsp-opties uit of ga op zoek naar een instelling die bijvoorbeeld pure direct heet.