Gaming laptop kopen: waar moet je op letten?

Inhoudsopgave

  1. De beste gaming laptop
  2. Goedkope game laptop

Hoewel desktop PC’s de beste game-ervaring bieden, is het soms fijn om je spelmachine mee te nemen. Dan kan een gaming laptop kopen het overwegen waard zijn. Bedenk wel dat je een laptop minder makkelijk kunt uitbreiden dan een gewone PC. De keuzes die je nu maakt bepalen dus hoe lang je van je gaming laptop kunt genieten. Maar: hoe moet je een game laptop samenstellen?

De beste gaming laptop

Voor een gaming laptop betaal je altijd meer dan voor een gelijkwaardige desktop gaming PC. Bovendien zijn er een aantal beperkingen vergeleken met een ‘gewone’ PC. De belangrijkste is gamen in 4K. Hoewel er laptops zijn met een scherm en videokaart die deze resolutie aankunnen, is dit een zeer kostbare aangelegenheid. Bovendien is de ververssingssnelheid van een 4K laptopscherm minder hoog dan die van een volwaardige monitor. En ten slotte is een laptopscherm kleiner dan een gewone monitor, wat het voordeel van een 4K-resolutie teniet doet. Wil je absoluut in 4K spelen, dan is een gewone PC beter én goedkoper.

Een andere beperking is virtual reality. Opnieuw: er zijn laptops die prima werken met een Oculus Rift of HTC Vive, maar dat zijn ook weer de duurst mogelijke apparaten. Bovendien moet je voor VR goed opletten of de laptop behalve de benodigde grafische kracht ook voldoende HDMI- en USB 3.0-uitgangen heeft voor VR. Ook hier geldt dat een VR-ready laptop een flinke meerprijs heeft.

Videokaart

Voor het spelen van ‘gewone’ spellen gaan we wat opties voor een gaming laptop vergelijken. Het belangrijkste onderdeel is de grafische kaart, oftewel de ‘GPU’. Een goede instap-kaart waarmee je de meeste moderne spellen op gemiddelde kwaliteit kunt draaien is de GTX 1050. Wil je de grafische kwaliteit naar niveau ‘hoog’ tillen, dan is een GTX 1060 een prima keuze.

Met een GTX 1070 of GTX 1080 kun je alle huidige games op de hoogste kwaliteit spelen en ook optimaal van VR genieten. Aangezien je een gaming laptop moeilijk kunt upgraden, is het slim om de best mogelijke GPU aan te schaffen, zodat je er zo lang mogelijk mee kunt gamen. Een zwakkere GPU is sneller ‘verouderd’, aangezien spellen steeds meer grafische kracht vragen.

Processor, opslag en geheugen

De snelheid van de processor (de CPU) is ook belangrijk, maar speelt een minder grote rol. De aanschaf van een gaming laptop i7 processor levert een geringe verbetering op ten opzichte van een snelle i5 processor, terwijl het verschil in kosten groot is. Investeer altijd liever wat meer in de GPU dan in de CPU.

En dan zijn er nog opslag en het werkgeheugen. Voor games is minimaal 8GB RAM nodig, meer is beter. Qua harddisk is een SSD drive aan te raden; houd er wel rekening mee dat een SSD duurder is dan een gewone harddisk. Hierbij geldt weer: liever iets meer uitgeven aan de GPU dan aan de andere onderdelen. Maar als je het geld hebt, is een SSD drive en 16GB geheugen zeker de moeite waard voor vloeiender en sneller draaiende games.

Gewicht

Ten slotte is het goed om te beseffen dat een gaming laptop meestal een stuk groter en zwaarder is dan een ‘gewone’ laptop. Dat betekent dat ‘draagbaar’ hier een relatief begrip is. Een 15 inch gamemonster doe je niet zomaar in je rugzak. Ook is de batterijduur van dit soort apparaten heel beperkt.

Voor de keuze van de beste gaming laptop is het handig om eerst eens te kijken naar de games die je nu en in de toekomst graag wilt spelen, en controleer daar de aangeraden specificaties van. Als je vooral van strategiegames houdt, heb je een minder sterke gaming laptop nodig dan wanneer je zware spellen zoals Battlefield en Cyberpunk 2077 wilt draaien. 

Goedkope game laptop

Als je een beperkt budget hebt, bedenk dan goed of je écht per se een laptop kopen wilt. Een gaming laptop budget-aanschaf begint bij 800 euro en dan heb je een instapper die zeker geen jaren meegaat. Laptops van 600 euro zijn meestal niet voorzien van een goede grafische kaart of hebben alleen een ‘on board’ GPU, wat voor moderne spellen echt te weinig is. Verkijk je dus niet op een gaming laptop-aanbieding en controleer of de ingebouwde grafische kaart voldoende krachtig is. Goedkoop is hier echt duurkoop.

Datzelfde geldt voor een aanschaf bij een gaming laptop-outlet. Een ‘goedkope’ gaming laptop van 700 euro klinkt misschien aardig, maar als je hem over een jaar of twee alweer moet vervangen om moderne spellen aan te kunnen, is het weggegooid geld. En zoals gezegd: voor diezelfde 700 heb je een desktop gaming PC die je wél kunt uitbreiden en daardoor langer gangbaar blijft.

Toe aan een nieuwe? Bekijk alle laptops op Kieskeurig.nl

Bekijk nu!