Wat is de ideale TV-koptelefoon en waar moet je op letten?

Inhoudsopgave

  1. Wanneer gebruik je een TV-koptelefoon?
  2. Wat zijn de beste soorten TV-koptelefoons?

Als je ongestoord televisie wilt kijken of de nieuwste games wilt spelen, dan is een koptelefoon geen overbodige luxe. Je kunt het geluid dan lekker hard zetten, zonder dat anderen in huis daar last van hebben. Waar moet je op letten als je een draadloze koptelefoon voor tv uitzoekt? En heb je daarvoor per se een smart-tv nodig?

Wanneer gebruik je een TV-koptelefoon?

Er zijn veel situaties waarin je wel een koptelefoon kunt gebruiken als je voor de televisie zit. Misschien ben je slechthorend of zet je gewoon graag het volume van die ene muziekzender lekker hard aan. Dan ontkom je er soms niet aan dat je buren klagen vanwege de geluidsoverlast.

Maar ook het gebruikersgemak zorgt ervoor dat steeds meer mensen het liefst met een koptelefoon achter de televisie zitten. Je zet de koptelefoon op je hoofd en je kunt overal in huis ongestoord tv kijken. Als je dus even naar de wc moet, hoef je niets te missen van bijvoorbeeld een concert op tv.

Bovendien hoef je niet langer meer na te denken over hoe je je speakers positioneert om het beste geluid te krijgen. Want daar zorgt de koptelefoon wel voor. Sterker nog: je hoeft ook geen honderden euro’s meer te besteden aan een dure home cinema set, want vaak heb je voor minder geld al een mooie koptelefoon. En omdat je het geluid direct op je oren hebt staan, zit je meteen in die spannende film of game. 

Wat zijn de beste soorten TV-koptelefoons?

Als je een koptelefoon voor thuisgebruik wilt aanschaffen, moet je rekening houden met enkele belangrijke punten. Een hoofdtelefoon moet in de eerste plaats lekker op je hoofd zitten, ook wanneer je hem langere tijd draagt. Comfort is dus belangrijk. Het is daarbij maar net waar je voorkeur naar uit gaat. Ga je bijvoorbeeld voor on-ear of over-ear? In het eerste geval rusten de oorkussens volledig op je oor. Dit zijn vaak de lichtgewichten onder de koptelefoons. Ze zitten in principe zacht op je oren, maar de kussentjes kunnen wat vervelend drukken op je oren als je deze lange tijd draagt. Ook zitten on-ear varianten soms wat in de weg als je een bril draagt.

Over-ear koptelefoons bedekken je oren volledig en dit zorgt voor de beste afsluiting van omgevingsgeluid. Vaak komt dit de geluidsweergave ook ten goede. Het nadeel is wel dat over-ear koptelefoons in prijs doorgaans wat duurder zijn.

Even zo belangrijk is natuurlijk de geluidskwaliteit, maar daarover valt te twisten. Want wat is nou ‘goed geluid’? Muziekliefhebbers stellen waarschijnlijk andere eisen aan het geluid dan gamers of filmfanaten. En zelfs muziekliefhebbers onderling zullen hun eigen voorkeuren hebben. Luister je veel dancemuziek, dan zoek je vermoedelijk een koptelefoon met een goede bas, terwijl je bij gitaarpop juist zoekt naar kraakheldere tonen.

Onder de bekende merken staan de koptelefoons van Sony bijvoorbeeld bekend om de lage tonen, terwijl die van Sennheiser juist het geluid laten horen alsof het rechtstreeks uit de studio komt. Bose kenmerkt zich door zijn warme geluid en toonaangevende ruisonderdrukking, terwijl JBL een nauwkeurige mix biedt van hoog en laag – met een kleine nadruk op het midden, dus de zang in muziek of dialogen in een film of game.

Het loont dus om voordat je tot de aanschaf van een koptelefoon overgaat eerst eens in de winkel wat modellen te proberen. Je kunt online nog zoveel recensies lezen, uiteindelijk gaat het erom wat jij zelf mooi vindt.

Verder kun je nog wat extra opties overwegen voor je koptelefoon, waaronder noise canceling, oftewel ruisonderdrukking. Deze techniek zorgt ervoor dat omgevingsgeluiden worden gefilterd, zodat je niets meer van buitenaf hoort en helemaal op kunt gaan in de muziek. Hier betaal je wel meer voor en de vraag is of je deze techniek echt nodig hebt in huis. Ruisonderdrukking is met name een interessante optie voor mensen die veel reizen, bijvoorbeeld met het vliegtuig, omdat je dan het geroezemoes van je medepassagiers en het gesuis van de motoren kunt wegfilteren. Voor thuisgebruik is noise canceling dus wat minder aantrekkelijk.

Belangrijker is de keuze voor een exemplaar met of zonder draad. Doorgaans valt voor zowel kabel als draadloos wat te zeggen, maar in huis is draadloos toch het gemakkelijkst. Zo kun je op iedere afstand van de televisie zitten, zonder dat je rekening hoeft te houden met de lengte van het snoer.

Draadloze koptelefoons sluit je gemakkelijk via bluetooth of wifi aan, afhankelijk van wat je televisie of media-apparaat ondersteunt. Sommige draadloze koptelefoons werken via infrarood en zijn hierdoor een stuk goedkoper, maar moeten wel in het zichtveld van de ontvanger gedragen worden, anders heb je geen signaal. Een compatibiliteit met een smart-tv is dus geen vereiste.

Als je televisie wilt kijken kom je doorgaans uit op een wifi-verbinding, waarbij het geluid wordt gestreamd via radiofrequenties, terwijl bijvoorbeeld voor het spelen van games op de PlayStation 4 een koptelefoon met bluetooth volstaat. Zoek van tevoren uit welke verbinding(-en) worden ondersteund door zowel je koptelefoon als je televisie of media-apparaat.

Per koptelefoon kan er een verschil zitten in de kwaliteit van de connectie. Soms kan de verbinding wegvallen of duurt het lang voordat er een connectie is gemaakt. Dit komt evenwel steeds minder vaak voor, zeker in het middensegment en bij duurdere modellen. Een wifi-koptelefoon kan evenwel soms het wifi-signaal in huis verstoren, waardoor bijvoorbeeld een film of serie die je streamt op Netflix begint te haperen.

Overigens is het belangrijk om te onthouden dat de verbinding soms ook kan wegvallen, omdat het bereik van je koptelefoon beperkt is. Verbind je je koptelefoon met bluetooth, dan is het bereik doorgaans circa tien meter, terwijl dit met wifi zo’n honderd meter is.