Open of gesloten hoofdtelefoon, kiezen maar!

Als je op zoek gaat naar een meer serieuze hoofdtelefoon kom je al snel de termen ‘open’ en ‘gesloten’ tegen. Beide technieken hebben hun voor en nadelen. Maar onder de streep klinkt de ene soort niet per se beter dan de andere!

Op zoek naar een nieuwe koptelefoon? Bekijk het aanbod

Bekijk

Doelgroepen

De meeste ‘standaardgebruikers’ van hoofdtelefoons – ofwel de ‘massa’ – heeft meestal met maar één type hoofdtelefoon te maken gehad: gesloten. Het betekent dat het een over-ear of on-ear (de eerste heeft een grotere oorschelp waar je hele oor in past) betreft. Dat is zo ongeveer 99,9% van wat je in de voor gemiddelde consumenten bedoelde elektronicazaken aantreft. Logisch, want ze zijn relatief goedkoop te maken zonder meer complexe technieken. De open hoofdtelefoons kom je meer tegen in studio’s en bij audioliefhebbers. En dan met name de groep mensen die ‘de betere audio’ weten te waarderen. Leuk detail: zo’n open hoofdtelefoon hoeft niet per definitie meer te kosten dan een gesloten exemplaar. Al is de open variant meestal net een tikkie duurder omdat er vaak ook meteen aandacht aan andere zaken besteedt is. Onder de streep kun je stellen dat je een open hoofdtelefoon vanaf een Euro of 150 kunt kopen, terwijl gesloten exemplaren al voor veel minder verkrijgbaar zijn.

Open: de voor- en nadelen

Een open hoofdtelefoon heeft een open achterkant, vandaar de naam. Het membraan in de hoofdtelefoon heeft dus geen last van tegenwerkende luchtdruk die wordt opgebouwd in de holte van de hoofdtelefoon. De open hoofdtelefoon straalt het geluid daardoor zowel naar je oren gericht uit als naarbuiten. Het klankbeeld wordt veelal ervaren als iets wat het meest dat van luidsprekers benadert. Vandaar dus de liefde voor technici en musici in de studio. Gedetailleerd en natuurgetrouw klinkend geluid is daar een vereiste. Ook voor thuisgebruik is de open hoofdtelefoon geschikt voor een ieder die niet de ruimte heeft voor een set stevig uit de kluiten gewassen luidsprekers, maar wel van een goed geluid wil genieten. Máár: er zijn ook nadelen. Omdat het geluid ook naar buiten wordt afgestraald is de open hoofdtelefoon een no-go voor een ritje in bijvoorbeeld de trein. Mensen om je heen kunnen dan volop meegenieten van hetgeen jij beluistert. Ook thuis in stilte genieten met anderen om je heen zal al snel tot irritatie leiden. Tot slot is het vanwege het open systeem niet mogelijk om dit type hoofdtelefoon met ANC (Active Noise Cancelling ofwel lawaai-onderdrukking) te maken.

Gesloten: de voor- en nadelen

De gesloten hoofdtelefoon heeft een dichte klankkast voor elke oorschelp. Zeker bij de strak op het oor zittende on-ear en helemaal bij de over-ear-exemplaren sluit dat zelfs zonder ANC al heel veel omgevingsgeluid buiten. Voeg je ANC toe, dan wordt het heel stil. Daarmee is dit type hoofdtelefoon een ideale reisgenoot, de kans dat je er iemand mee stoort is erg klein. Als je bovendien een exemplaar met ANC kiest, kun je ook moeiteloos in rust genieten van muziek zonder vervelende trein- vliegtuig of airco-geluiden (niet met zo’n ding op je hoofd gaan rijden of fietsen, vanzelfsprekend…). De gesloten hoofdtelefoon is veelal ook goedkoper (maar in de genoemde prijsklasse vanaf €150 is dat beslist geen wet van meden en perzen). De geluidskwaliteit kan uitstekend zijn, al geldt dat het bij de goedkopere budgetmodellen altijd maar afwachten is. Meest vermoeiend zijn bijvoorbeeld boem-bassen, dat leidt al snel tot irritatie na een tijdje luisteren. Luister dus – als het kan – eens in de winkel alvorens tot definitieve aanschaf over te gaan. Ook klinkt een gesloten hoofdtelefoon meer ‘intiem’, je hebt niet de ademruimte van de open hoofdtelefoon.

En welke wordt het?

Hou je van een open, natuurgetrouwe weergave die zoveel mogelijk lijkt op dat wat een set goede speakers produceert, overweeg dan eens een open hoofdtelefoon. Maar zoals gezegd: heb je mensen om je heen tijdens het luisteren, dan is het op z’n zachtst gezegd niet erg beleefd om ze lastig te vallen met dit soort hoofdtelefoon. Eigenlijk is een open hoofdtelefoon bedoeld voor genieten puur in je eentje, van een in potentie bijzonder mooie en goede geluidskwaliteit. Ben je van plan regelmatig de deur uit te gaan met een hoofdtelefoon, dan is er eigenlijk maar één optie: gesloten. Liefst met ANC aan boord.