Het verschil tussen headsets, koptelefoons en oordopjes

Inhoudsopgave

  1. Het verschil tussen een headset en koptelefoon
  2. Het verschil tussen een koptelefoon en oordopjes
  3. Wanneer kies je het beste voor een headset?
  4. Wanneer kies je het beste voor een koptelefoon?
  5. Wanneer kies je het beste voor oordopjes?

Headsets, koptelefoons en oordopjes zijn er in vele soorten en maten, dus het kan lastig zijn om te bepalen welke je moet kopen en welke het beste bij jou passen. Ga je voor Samsung oortjes of zoek je een gaming headset? Misschien sluit een bluetooth koptelefoon wel beter aan op je wensen. En hoe zit het met de geluidskwaliteit? Is die altijd beter bij een koptelefoon of juist bij oordopjes? Voordat je deze vragen kunt beantwoorden, is het nodig om in ieder geval het verschil te weten tussen headsets, koptelefoons en oordopjes.

Het verschil tussen een headset en koptelefoon

De termen headset en koptelefoon worden geregeld door elkaar gebruikt en dat is niet gek, want ze lijken in veel opzichten op elkaar. Het enige verschil is dat een headset een geïntegreerde microfoon heeft. Je zou dus kunnen zeggen dat een headset eigenlijk een koptelefoon met microfoon is, maar fabrikanten van headsets richten zich doorgaans toch op een andere doelgroep dan koptelefoonmakers.


Waar koptelefoons vooral voor allerlei vormen van entertainment worden gebruikt – denk aan films of muziek – geven gamers vaak de voorkeur aan headsets, zodat zij tijdens het spelen van online games met elkaar kunnen communiceren. Werknemers of ondernemers die het professioneel willen aanpakken, kiezen ook steeds vaker voor een headset.

Een verschil tussen een headset en koptelefoon kan ook de geluidskwaliteit zijn. Mensen die vaak moeten bellen, zullen immers meer waarde hechten aan een goedwerkende microfoon dan aan een uitstekende geluidskwaliteit. Headsets lenen zich ook goed voor handsfree bellen.

Het verschil tussen een koptelefoon en oordopjes

Een headset kan ook in je oor: je krijgt dan in ear oordopjes, terwijl een traditionele koptelefoon altijd over je oor gaat of op het oor staat. In het laatste geval is er sprake van een on ear koptelefoon. Ze sluiten je oren af, maar je zult evengoed wel aardig wat omgevingsgeluid horen.

Een koptelefoon is dan ook altijd wat zwaarder in het gewicht en minder praktisch dan oordopjes, die je door het formaat gemakkelijk opbergt en sneller er weer bij pakt. Een koptelefoon wil je netjes wegstoppen in een hoesje of case en moet je doorgaans ook in- en uitklappen om te kunnen gebruiken. Je zult dus altijd een tas mee moeten nemen om je koptelefoon op te bergen, terwijl oordopjes vaak in je jas- of broekzak passen.

Hoewel in ear oordopjes zich in rap tempo ontwikkelen, is de algemene visie dat je met een koptelefoon nog steeds de beste geluidskwaliteit hebt, omdat er meer ruimte voor hoogwaardige techniek en isolatie is. Neem bijvoorbeeld de frequentie, ook wel het geluidsniveau genoemd. Een koptelefoon kan zó’n wijde frequentie hebben, dat het geluid vergelijkbaar is met het bijwonen van een live-concert. Dit is met het in ear oordopjes gewoonweg niet mogelijk.

Wanneer kies je het beste voor een headset?

Een headset leent zich in de eerste instantie dus vooral goed als communicatiemiddel. Door de geïntegreerde microfoon kun je gemakkelijk bellen of praten met klanten of je mede- of tegenstanders tijdens een potje gamen. Helemaal gemakkelijk is een draadloze headset, als je bijvoorbeeld op de fiets een telefoontje moet aannemen. Deze zijn compact, maar je levert wel vaak wat geluidskwaliteit in ten opzichte van een gaming headset, die dan weer wat logger, is maar die de geluidseffecten in games zo mooi mogelijk kan overbrengen.

In tegenstelling tot een gaming headset wil je voor een headset waar je primair mee belt mogelijk een oor vrijhouden. Kies dan voor een headset met een enkeloor in plaats van een dubbeloor. Dit zit soms ook lekkerder: zeker in de zomermaanden kan een headset met dubbeloor (dus met twee oorschelpen)erg warm aanvoelen op je hoofd en oren.

Wanneer kies je het beste voor een koptelefoon?

Wil je vooral lekker van muziek of een film genieten, dan is een traditionele, al dan niet draadloze koptelefoon nog altijd de beste keuze. In de grote oorschelpen zit vaak hoogstaande techniek verstopt, die ervoor zorgt dat je topgeluid krijgt of minder omgevingsgeluiden hoort door de geavanceerde noise canceling-techniek. Bovendien zit een hoofdtelefoon wat comfortabeler en dat is bij een lange film of speelsessie wel zo fijn.

Vaak heb je ook net even wat meer opties om het geluid van je koptelefoon aan te passen, denk aan de toonhoogte of de bas. Bij oortjes krijg je alle toonhoogtes tegelijk binnen.

Voor thuisgebruik kan een koptelefoon een goede keuze zijn als je meerdere gezinsleden hebt die deze af en toe willen opzetten. Oordopjes worden doorgaans helemaal in je oren gestopt en die met meerdere mensen delen, dat vindt niet iedereen hygiënisch. Bij een koptelefoon heb je dit probleem niet, waardoor deze zich uitstekend leent voor meerdere gebruikers.

Verder loop je bij een koptelefoon minder kans op gehoorschade, omdat oortjes dieper in je oren zitten en daardoor het geluid dichter bij je trommelvlies brengen. In dit opzicht is een koptelefoon ook veiliger in het verkeer: ondanks de geavanceerde noise canceling-techniek blijf je omgevingsgeluiden beter horen dan je met in ear oordopjes doet.

Wanneer kies je het beste voor oordopjes?

Als je veel reist en graag naar muziek luistert, dan is een grote koptelefoon niet altijd handig. Kies in deze gevallen voor bescheiden, simpele oordopjes. Die passen immers overal in – van je broekzak tot je tas –en wegen bijna niks. Dit maakt sporten met oordopjes ook gemakkelijker. Joggen of gewichtheffen met een grote koptelefoon op je hoofd heeft waarschijnlijk niet je voorkeur. Helaas worden er weinig tot geen oordopjes op maat gemaakt, waardoor je het moet doen met de meegeleverde losse dopjes. Meestal worden er dopjes meegeleverd in drie verschillende formaten, waardoor ze in theorie in ieder oor wel passen.

Oordopjes zijn ook minder warm in je oren en zijn doorgaans iets beter bestand tegen zweten. Dat is fijn als je veel sportief bezig bent.

Waarschijnlijk wil je tevens dat je sport oordopjes draadloos zijn. Ook op dit vlak scoren oordopjes punten. Deze hebben namelijk minder stroom nodig en gaan daardoor twee tot soms drie keer langer mee dan een koptelefoon.

Oordopjes zijn vaak ook wat vriendelijker geprijsd dan koptelefoons, terwijl je er ook nog eens een goede geluidskwaliteit voor terugkrijgt. Voor dezelfde geluidskwaliteit in een koptelefoon betaal je meer, wat er dus op neerkomt dat je bij oordopjes iets meer waar voor je geld krijgt.