De 4 handigste functies op je koptelefoon

Een koptelefoon komt op heel veel momenten van pas, maar er zijn situaties waarin je graag die ene speciale functie zou willen hebben. Het aantal functies op koptelefoons verschilt nogal per model, dus het is zaak dat je goed nadenkt als je er een koopt. In dit artikel leggen we de belangrijkste functies aan je voor.

Nieuwe koptelefoon kopen? Bekijk het aanbod

Bekijk

Draadloos

De tijd dat je met je koptelefoon op hooguit een paar meter van je stereo-installatie moest zitten en zo’n mooie gouden 6,5mm-kabel moest inpluggen, is gelukkig voorbij. Steeds meer koptelefoons zijn tegenwoordig draadloos. Ondankt het feit dat koptelefoons niet al te groot zijn, zit er toch een flinke accu in: de meeste koptelefoons gaan makkelijk een volledige werk- of schooldag mee. En het opladen duurt vaak maar een uurtje, dus je kan ook zo weer door.

Noise cancelling

Een van de meestgebruikte functies op een koptelefoon is ANC, oftewel active noise cancelling, oftewel: ruisonderdrukking. Geluid van buiten wordt letterlijk omgedraaid en in je oor gestuurd. Op die manier heb je veel minder last van pratende mensen om je heen, een feestje bij de buren of de voetbalwedstrijd die je broer zit te kijken. ANC zit in steeds meer koptelefoons ingebouwd, helemaal als je in een iets hoger prijssegment zit. Er zijn inmiddels ook oordopjes met ANC te koop.

Knoppen

Natuurlijk zal je meestal je Spotify-app of de knoppen op je telefoon gebruiken, maar ook koptelefoons hebben meestal een paar handige knoppen ingebouwd. Zo kun je muziek harder of zachter zetten of pauzeren - dat laatste gaat soms zelfs automatisch als je ‘m afzet. Ook een telefoongesprek opnemen kan vaak met een knop op de koptelefoon. Er zijn ook koptelefoons die een touchscreen in de oorschelpen hebben ingebouwd, zodat je niet op zoek hoeft naar de knop en alleen maar hoeft te swipen.

App

Veel bedrijven die koptelefoons maken, stellen ook een smartphone-app beschikbaar. Het loont de moeite die eens te downloaden en te openen. Vaak kun je er heel handige instellingen vinden, zoals de mate van ruisonderdrukking en de aanwezigheid van de diepe bastonen. Zo kun je je muziek precies naar je eigen smaak inrichten. Voer gewoon de merknaam van je koptelefoon even in in de App Store of Google Play, en kijk of er een app beschikbaar is voor jouw koptelefoon.