Alles wat je moet weten over kokend water kranen

Je ziet ze steeds vaker terug in modernere keukens: kokend water kranen. Op het moment dat je de kraan aanzet, komt er kokend heet water uit, zodat je geen waterkoker meer nodig hebt en bovendien energie bespaart. Wat zijn de voordelen van een kokend water kraan, en is het wel veilig? Je leest er hier alles over.

Kokend water kraan kopen? Bekijk het aanbod

Bekijk

Merken

Het bekendste merk kokend water kranen is ongetwijfeld Quooker. Dat bedrijf maakt kokend water kranen in de herkenbare vorm, zoals je ‘m voor je ziet als je hem inbeeldt. Quooker mag dan het populairste merk zijn, er is zeker concurrentie, vooral uit Duitsland. Grohe maakt eveneens kokend water kranen, net als Selsiuz, Franke en Dekker. Ze werken allemaal ongeveer op dezelfde manier, en de verschillen tussen de verschillende merken zijn maar klein.

Hoe werkt een kokend water kraan?

Een kokend water kraan bestaat naast de kraan zelf uit een waterreservoir. In dat reservoir wordt het water onder hoge druk verwarmd, tot wel 110 graden. Op het moment dat je de kraan aanzet, stroomt het water uit het reservoir. Door de koele leidingen koelt het gloeiend hete water zelfs iets af, waardoor het precies 100 graden is als het de kraan uit loopt. Op die manier heb je zonder te wachten altijd beschikking over kokend heet water.

Waarvoor gebruik je een kokend water kraan?

In eerste instantie gebruik je een kokend water kraan natuurlijk om even snel kokend water te pakken. Snel even een kop thee zetten, of een pan vullen voor het koken van rijst of pasta is een fluitje van een cent met een kokend water kraan. Maar je kunt een kokend water kraan ook gebruiken om energie te besparen. Doordat het water onder hoge druk in het reservoir zit, wordt er weinig energie gebruikt om het water te verwarmen - veel minder dan als je een pannetje op het vuur zet.

Zijn kokend water kranen veilig?

Spelen met heet water is altijd risicovol, maar kokend water kranen hebben verschillende mechanismen ingebouwd om de veiligheid te waarborgen. Zo zit er doorgaans een kinderslot op de kraan, zodat je kroost ‘m niet per ongeluk aanzet. De kraan zelf is vaak dubbelwandig, zodat het metaal niet gloeiend heet wordt. In tegenstelling tot een los pannetje of een waterkoker is de kraan op het aanrecht gemonteerd, zodat hij nooit om kan vallen.