Vaatwasser ontkalken: hoe ga je te werk?

Inhoudsopgave

  1. Gebruik een ontkalkingsmiddel
  2. Goedkope middeltjes: werken die ook?

De binnenkant van je vaatwasser krijgt heel wat te verduren. Dagelijks krijgt het apparaat te maken met zetmeel, vet en aanslag door kalk in het water. Kalk kan op den duur de sproeiarmen verstoppen en de verwarmingselementen van de vaatwasser beschadigen. Eén tot twee keer per jaar de vaatwasser ontkalken is aan te raden.

Gebruik een ontkalkingsmiddel

De hoeveelheid kalk in het water is regioafhankelijk. Bijna alle leidingwaterbedrijven ontharden het leidingwater, dus echt heel hard water vind je bijna nergens meer. Alles-in-een vaatwastabletten bevatten onthardingszout en als je een classic vaatwastablet of –poeder gebruikt, kun je zelf zout toevoegen. Zie je dat je sproeiarmen verkalkt zijn, dan kun je de kalk aanpakken tijdens de incidentele reiniging van de vaatwasser. Op de verpakking van de reiniger staan de stappen beschreven. Maak het filter schoon onder de kraan, prik de gaatjes van de sproeiarm door en maak de rubbers van de deur schoon met een microvezeldoek. Draai eerst een voorprogramma. Dit voorwassen is nodig om eventuele etensresten uit de vaatwasser te verwijderen. Daarna kun je de lege vaatwasser laten draaien met een ontkalkende vaatwasserreiniger.

Goedkope middeltjes: werken die ook?

Ook alternatieve schoonmaakmiddelen zijn geschikt om de vaatwasser mee te ontkalken. Je kunt hiervoor azijn of soda gebruiken. Draai ook in dit geval een lege vaatwasser en voeg een kopje schoonmaakazijn of soda toe op de bodem. Laat vervolgens het heetste programma draaien. Gewoon zout is niet geschikt om de vaatwasser mee te ontkalken.

Toe aan een nieuwe? Bekijk alle vaatwassers op Kieskeurig.nl

Bekijk nu!