Overstappen van gas naar elektrisch koken

Inhoudsopgave

  1. De keuze tussen gas en elektrisch koken
  2. Waarom overstappen naar elektrisch koken?
  3. Elektrisch koken: gebruiksgemak
  4. Wat is goedkoper, gas of elektrisch koken?

Tussen nu en 2050 stapt Nederland geleidelijk af van aardgas. Gas is een fossiele brandstof die we uit onze eigen aardgasbronnen in Groningen halen. De aardgaswinning leidt daar tot aardbevingen.Ookkomt bij de verbranding van fossiele brandstoffen co2 vrij, een broeikasgas dat de warmte van de aarde vasthoudt waardoor de aarde opwarmt. Gas is dus niet erg duurzaam.

Elektriciteit, zeker als het niet groen is, is natuurlijk ook niet erg duurzaam.Momenteel zorgt koken op gas en elektrisch nog voor evenveel uitstoot van co2. Omdat energie opwekken steeds duurzamer gaat, zal stroom op den duur schoner en dus duurzamer zijn dan aardgas. In de komende jaren zal de gasprijs gaan stijgen en de prijs voor duurzaam opgewekte energie lager worden. Besluit je over te stappen op een alternatief voor gas, dan zal je gasfornuis vervangen moeten worden door een elektrisch fornuis. Binnen elektrisch koken heb je dan twee keuzes: koken op eeninductie-fornuis of een keramisch fornuis.

De keuze tussen gas en elektrisch koken

Ga je een keuken samenstellen, dan hoort de aanschaf van keuken apparatuurdaar meestal bij, enis een nieuwe kookplaat kopen daar meestal ook onderdeel van. We hebben nog 30 jaar de tijd voor Nederland van het gas af moet zijn, dus ga je nu een nieuwe keuken kopen of denk je aan een keuken renovatie, dan kun je nog prima een fornuis kopen dat op gas werkt. Een gasfornuis is relatief goedkoop in de aanschaf en simpel in het gebruik. Daarbij is het vertrouwd; de meeste mensen zijn gewend aan koken op gas en vinden de overstap naar elektrisch koken een beetje spannend.

Kijk je liever wat verder in de toekomst en wil je je nieuwe keuken voorzien van de nieuwste snufjes, dan ligt de keuze voor elektrisch koken meer voor de hand. Zowel online als offline (in een gespecialiseerde keukenwinkel bijvoorbeeld) kun je inspiratie opdoen voor een moderne keuken en je laten adviseren over de mogelijkheden. 

Waarom overstappen naar elektrisch koken?

Koken op aardgas is een beetje ouderwets aan het worden. Restaurants stappen over op elektrisch koken en bij kookprogramma’s op televisie zie je al bijna geen gasfornuizen meer.Logisch, want elektrisch koken heeft de toekomst. Het is op termijn niet alleen schoner en uiteindelijk goedkoper dan koken op gas, ook de veiligheid en het gebruiksgemak spelen mee. Bij koken op gas werk je met open vuur, wat risico’s op verbranding met zich meebrengt. Omdat bij koken op gas zuurstof wordt gebruikt, is het ook belangrijk om goed te ventileren. Daarbij is het rendement van koken op gas vrij laag: bijna de helft van de warmte gaat langs de pan!

Elektrisch koken: gebruiksgemak

Het gebruiksgemak van elektrisch koken is groter dan van koken op gas. Zowel inductie als keramische kookplaten zijn voorzien van een glasplaat waarvan vuil makkelijk te verwijderen is. Bij keramische kookplaten moet je even wachten met schoonmaken tot de plaat afgekoeld is. Aangezien inductiekookplaten niet warm worden (alleen de bodem van de pan wordt warm) krijg je geen aangekoekte vlekken bij het knoeien en wordt schoonmaken helemaal een fluitje van een cent. Er zijn ook gaskookplaten van glas verkrijgbaar, maar dan moet je alsnog de pitten en de branders poetsen. Wist je trouwens dat pannen steeds slimmer worden en kunnen communiceren met je elektrische kookplaat?Op die manier kunnen pannen bijna niet meer oververhitten!

Wat is goedkoper, gas of elektrisch koken?

Momenteel is koken op gas nog altijd goedkoper dan koken op elektra. Het gasverbruik van een gaskookplaat is jaarlijks gemiddeld 37 m3 en gemiddeld is het energieverbruik van een elektrische kookplaat ongeveer 200 kWh stroom. Op jaarbasis zijn de kosten van koken op gas gemiddeld twintig euro en de energiekosten van het koken op een inductiekookplaat zo’n 35 euro. Daarmee kost je gasverbruik voor koken per maand ongeveer € 1,60 en je zijn de kosten voor het stroomverbruik van een inductiekookplaat zo’n € 2,90 per maand.

Het prijsverschil zit hem in de kosten van gas, die lager zijn dan de kosten van elektriciteit. Daarom is koken op gas goedkoper dan koken op elektra. Maar met het afnemen van de gasvoorraad zal de prijs van gas in de komende jaren toenemen. Daarbij is de verwachting dat de prijs van elektra zal afnemen doordat er flink geïnvesteerd wordt in het opwekken van elektra uit duurzame bronnen. Denk hierbij aan zonne- en windenergie.

Koken op inductie is dus minder goedkoop, maar wel energiezuiniger en dus duurzamer dan koken op een gasfornuis.Dit komt doordat bij inductie koken vrijwel geen warmte verloren gaat. Bij koken op gas gaat bijna de helft van de gebruikte warmte verloren. Daarbij komt een pan water ongeveer 30 procent sneller tot het kookpunt op een inductie-kookplaat dan op een gaspitje.