Italiaanse koffie met de percolator

Inhoudsopgave

  1. Zo zet je Italiaanse koffie

Heerlijke Italiaanse koffiezetten met een espressopotje op het gasfornuis? Lekker ouderwets, maar al lange tijd weer helemaal hip. Met een moka potje of percolator heb je in een handomdraai een fantastische kop koffie op tafel.

Zo zet je Italiaanse koffie

De termen moka(-pot) en percolator worden vaak door elkaar gebruikt, maar eigenlijk is een percolator iets anders: een potje met koffie waar je steeds opnieuw water opgiet tot die de gewenste sterkte heeft bereikt. Een moka zette je oorspronkelijk op het vuur.

Je hebt ze in verschillende maten: voor één kopje koffie tot acht koppen. Het water doe je onderin het reservoir. Daar zet je het filtertje op. Het water wordt als het bijna kookt langzaam door de koffie heen omhooggestuwd. De koffie is hierdoor erg sterk. Het is dan ook zeker niet hetzelfde als een espresso. Sterker, je gebruikt het best een halfgrove koffiemaling. Als je espressomaling gebruikt, wordt je koffie erg bitter.

Naast de klassieke percolator zijn er nog veel meer soorten Italiaanse koffie, zoals de latte macchiato, ristretto en corretto met likeur. Het recept? Een shot espresso met een scheutje van je favoriete likeur!