Accuboor- en schroefmachines op een rijtje

Iedere gereedschapskist heeft natuurlijk een elektrische accuboormachine of accuschroefmachine nodig. Maar waar moet je op letten als je er een gaat kopen? En welke functies zijn belangrijk? We leggen het allemaal uit in dit artikel.

Accuboor- en schroefmachines op een rijtje

Bekijk

Stukken beter geworden de afgelopen jaren

Op accu’s werkend gereedschap is populairder dan ooit. Dat is mede te danken aan de opkomst van Lithium-accu’s die hoge capaciteiten verenigen met compacte afmetingen. Het maakt onder meer dat je een accuboor van pak ‘m beet tien, vijftien jaar geleden niet kunt vergelijken met een modern exemplaar. Daar waar je vroeger soms net een tandje te kort kwam qua kracht, hoeft dat tegenwoordig in de meeste gevallen niet meer zo te zijn. Ook de elektronica die de motor aanstuurt is vanzelfsprekend mee-geëvolueerd. Al die nieuwe technieken hebben ook nieuwere varianten van de ‘accuboor’ opgeleverd. Denk aan boorhamers, slagschroevendraaiers, mini-schroevendraaiers en meer. Een bruikbare elektrische schroevendraaier annex boormachine kost je – ook die van een gerenommeerd A-merk – allang de kop niet meer.

Heb ik een accuboor nodig?

Wat je je vanzelfsprekend als allereerste af moet vragen is, of een accuboor (en daar bedoelen we voor nu even alle varianten mee, inclusief schroevendraaiers) nodig hebt. Gebruik je je boor om een paar keer per jaar een gaatje te boren of een schroef aan te draaien, dan kun je beter voor een traditioneel bekabeld exemplaar kiezen. En dat heeft alles te maken met de oplaadbare batterijen: het is niet heel gezond om ze ’t grootste deel van het jaar in deels geladen (of lege) toestand te laten verkeren. Dat verkort de levensduur aanzienlijk. Ook als je veel zwaar betonboorwerk of zelfs beitelwerk verricht, kun je beter voor een exemplaar kiezen dat op netspanning werkt, anders blijf je bijladen. Een boorhamer erbij voor de meer lastige plekken kan dan voor de pro weer wel uitermate praktisch zijn. Kies je uiteindelijk voor een accuboor, dan kun je tegenwoordig ook voor een borstelloos exemplaar gaan. Daarbij wordt de motor volledig elektronisch aangestuurd en worden er geen koolborstels gebruikt. Ideaal voor de echte veelgebruiker, hoef je die nooit meer te vervangen.

Vele soorten om uit te kiezen

Voor de rest geldt, dat elektrische boor/schroevendraaiers en aanverwanten zonder meer aanbevelenswaardig zijn. Je hebt meer vrijheden, terwijl de accu tegenwoordig niet echt in de weg meer zit. Je kunt kiezen voor een eenvoudige en zeer compacte elektrische schroevendraaier voor de meest voorkomende schroefklusjes in huis, bijvoorbeeld. Dit zijn echt primair schroevendraaiers, al kun je bij sommige merken opzetstukjes kopen (of soms al meegeleverd) die het toerental verhogen en daarmee (eenvoudige) boorklusjes mogelijk maken. Dergelijke compacte machientjes zijn ideaal voor bijvoorbeeld IKEA-bouwpakketten en dergelijke. Nog kleiner kan ook, in de vorm van een penschroevendraaier. Die is erg praktisch voor fijnmechanisch werk, elektronici, modelbouwers enzovoort. De breder inzetbare boormachine annex shroevendraaier beschikt over een boormodus (andere versnelling die een laag toerental aan een hoog koppel paart) een hoogtoerige boormodus. Slagschroevendraaiers zijn bij uitstek geschikt om vastgeroeste schroeven op metaalwerk (denk ook aan autotechniek) los te draaien of stevig vast te zetten. Boorhamers en klopboormachines zijn dé apparaten die je nodig hebt voor betonboren.

Passende accu voor soort gebruik

Alle elektrische boor/schroef-machines staan of vallen bij de gebruikte accu. Meestal koop je een startset waarin de machine zelf en minstens één accu aanwezig is. Handiger is een startset waar er twee in zitten, kun je de ene opladen en met de andere werken. Ook een goede (snel)lader is onontbeerlijk. Wil je lang achter elkaar door kunnen werken, dan hebben de meeste merken accu’s met hogere capaciteiten in het assortiment. Kortom: ga je beginnen met accugereedschap (er is meer onder de zon dan alleen die boormachines), kies dan voor een merk waar je meer van wilt hebben. Liefst een merk met een al langer lopende serie van naam en faam. Daarvoor kun je altijd accu’s kopen. Kies voor een vervangaccu bij voorkeur een accu van het merk zelf en niet een Chinese budgetkloon. De gebruikte capaciteiten kunnen tot vervelende steekvlammen leiden als er iets mis mee gaat.