Wat is een goede babyfoon?

Inhoudsopgave

  1. Wat is een goede babyfoon?
  2. Hoe werkt een babyfoon?
  3. De voordelen van een babyfoon
  4. Wat kost een babyfoon (met camera of zonder camera)?

Ben je op zoek naar een goede babyfoon? Op Kieskeurig.nl kun je verschillende soorten babyfoons vergelijken. Toch kan een babyfoon kopen nog best lastig zijn, want: waar moet je precies op letten? Er zijn zoveel soorten, modellen en opties dat we best snappen dat je kunt schrikken van het grote aanbod. Om je op weg te helpen, geven we je graag wat tips. We bespreken hier bijvoorbeeld diverse eigenschappen van babyfoons, zoals het geluid, het bereik en de stroomvoorziening. Lees snel verder, want dan weet je precies waar je op moet letten bij het kopen van je nieuwe babyfoon!

Wat is een goede babyfoon?

Wat is de beste babyfoon? Dat is een vraag waar eigenlijk geen eenduidig antwoord op te geven is. Wat voor jou de beste baby-monitor (zoals sommige mensen een babyfoon ook wel noemen) is, is namelijk afhankelijk van de eisen die je eraan stelt en van wat je budget is. Toch zijn er een aantal eigenschappen die in ieder geval altijd belangrijk zijn, zoals geluid, bereik en stroomvoorziening.

Geluid

Goed geluid is de belangrijkste eigenschap van een babyfoon. Een babyfoon met camera kan extra geruststelling bieden, maar toch kan beeld op zichzelf je niet met zekerheid vertellen of je baby huilt. Een babyfoon met goed geluid geeft je die zekerheid wél: je kunt precies horen wanneer je baby aandacht nodig heeft.

Het is belangrijk dat je babyfoon een helder geluid heeft en niet te gevoelig is, want dan zou je achtergrondruis kunnen oppikken. Veel nieuwere babyfoons werken met een drempelwaarde: de babyfoon blijft in stille modus tot er geluid of beweging geregistreerd wordt. Deze modus wordt ook wel VOX genoemd, naar Voice Operated eXchange.

Je wilt natuurlijk een zoveel mogelijk storingsvrije babyfoon. Een babyfoon gebruikt een draadloze verbinding om de verschillende onderdelen met elkaar te verbinden. Soms heeft een verbinding last van interferentie, bijvoorbeeld door muren, andere babyfoons of telefoonsignalen. Wil je dit niet? Er zijn babyfoons die zelf van frequentie veranderen als er interferentie optreedt. Ook kun je kijken naar een DECT-babyfoon. Deze digitale verbinding is betrouwbaar én van hoog niveau.

Overdag wil je je baby kunnen horen boven eventuele omgevingsgeluiden uit, terwijl je ’s nachts niet door elk kuchje gewekt wilt worden. Hiervoor gebruik je de volumeknop van je babyfoon. Is het omgevingsgeluid te luid, bijvoorbeeld omdat je een feestje geeft? In dat geval kan het handig zijn wanneer de intensiteit van het geluid weergegeven wordt met lampjes.

Bereik

Een tweede belangrijke eigenschap van een babyfoon is het bereik. Dat geldt zeker als je de babyfoon ook in de tuin wilt gebruiken of regelmatig naar de buren gaat. Belangrijk om te onthouden is dat het maximale bereik meestal gemeten wordt in een open veld. Een huis kent echter allerlei obstructies en elektrische apparaten, die het bereik belemmeren. Wat er op de verpakking staat, is in de praktijk dus eigenlijk niet haalbaar.

Als vuistregel kun je het opgegeven bereik delen door zes. Een open bereik van 300 meter vertaalt zich in een bereik van zo’n 50 meter binnenshuis. Het echte bereik bepalen is echter altijd lastig, omdat iedereen weer anders woont. Wel mag je stellen dat het bereik van een babyfoons met camera over het algemeen minder groot is dan dat van een babyfoon met alleen geluid.

Stroomvoorziening

Een derde eigenschap van een goede babyfoon heeft te maken met de stroomvoorziening. Er zijn babyfoons op netstroom en babyfoons die werken op batterijen of een accu. Een babyfoon op netstroom is handig, omdat deze – in tegenstelling tot een babyfoon met een accu/batterijen – nooit leeg kan raken. Het nadeel is echter dat deze babyfoon afhankelijk is van een stopcontact. Dat betekent dus dat je hem minder gemakkelijk meeneemt.

Als je kiest voor een babyfoon op batterijen of een model met accu, dan wil je natuurlijk niet dat het apparaat uitvalt terwijl je hem nodig hebt. Let bij het kopen van een babyfoon daarom op de accuduur. Ook kan het handig zijn als er een alarm afgaat wanneer de batterij leeg dreigt te raken: je weet dan dat je de batterij zo snel mogelijk moet vervangen.

Hoe werkt een babyfoon?

Een babyfoon (ook wel babytelefoon) bestaat (meestal) uit twee apparaten die met elkaar verbonden zijn. Het babystation is de zender: deze zet je in de babykamer neer. Het babystation is uitgerust met een microfoon. Het ouderstation is de ontvanger; dit deel houd je bij je. Wanneer je baby geluid maakt, hoor je dit via de luidspreker van het ouderstation. Een babyfoon met beeld werkt op dezelfde manier, alleen is het babystation dan ook nog uitgerust met een camera en beschikt het ouderstation over een beeldscherm.

De voordelen van een babyfoon

Een babyfoon gebruik je natuurlijk om je baby in de gaten te kunnen houden wanneer hij of zij in een ander vertrek ligt te slapen, of bijvoorbeeld aan het spelen is. Dankzij een babymonitor weet je altijd hoe het met je baby gaat, zonder dat je fysiek constant in de buurt hoeft te zijn. Je kunt dus gewoon je dagelijkse werkzaamheden uitvoeren. Je babyfoon laat je immers weten of je baby nog lekker ligt te slapen of wakker is geworden. Mocht je extra zekerheid willen, dan kun je kiezen voor een babyfoon die niet alleen met geluid werkt, maar ook beeld laat zien.

Wat kost een babyfoon (met camera of zonder camera)?

Er zijn al babyfoons vanaf 25 euro. De prijs kan echter ook zomaar oplopen tot wel 300 euro. Over het algemeen zijn beeldbabyfoons vaak duurder dan babyfoons zonder camera. Of een babyfoon met camera goedkoop is, hangt af van het merk en de functionaliteiten. Een gemiddelde babyfoon met camera kost ongeveer 150 euro. Een goedkopere optie is het gebruik van een app op je tablet of smartphone. Je kunt het beeld van de babyfoon met camera dan via een app bekijken.