Split unit airco kopen: waar moet je op letten?

Inhoudsopgave

  1. Wat is een split unit of single unit airco eigenlijk?
  2. Het vermogen van je split unit airco
  3. Energielabel en energieverbruik

Een split unit airco is de laatste jaren steeds populairder geworden. Maar waar moet je op letten wanneer je erover denkt om een geschikte split airco unit voor je huis aan te schaffen. In dit blog leggen we je alles uit.

Wat is een split unit of single unit airco eigenlijk?

Allereerst is het handig om te weten te komen wat een split unit airco (ook wel single unit airco genoemd) precies is. Een split unit airco systeem is een airco die bestaat uit een binnen- en een buitenunit. De buitenunit hangt aan je gevel of staat op je dak. De binnenunit hangt in de kamer die verkoelt of verwarmd moet worden.


Zoek je een vaste airco? Vraag direct een offerte op maat aan!

Naar offerte aanvraag

Een split unit airco is niet verplaatsbaar

En dat is meteen de belangrijkste eigenschap van een split unit airco. Dit is een vaste airco die slechts één ruimte in het huis bedient. Veel mensen gebruiken een split unit airco dan ook voor hun woonkamer of hun slaapkamer. Wil je meer ruimtes in je huis verkoelen en/of verwarmen? Dan kies je voor een multi unit airco systeem. Ook een mobiele airco is een optie; deze kun je van ruimte naar ruimte verplaatsen.

Een split unit airco is krachtig en stil

Qua rendement kun je eigenlijk bijna niet fout zitten met een split unit airco systeem. Doordat deze op een vaste plek gemonteerd zijn, zijn dit momenteel de krachtigste airco’s voor de consumentenmarkt. Een mobiele airco is minder sterk, en verliest bovendien rendement doordat de afvoerslang altijd door een kier van een raam of deur geleid moet worden. Daardoor komt er warme of koude lucht naar binnen.

Ook qua geluidsniveau zit je goed met een split unit airco systeem. De meeste moderne systemen zijn fluisterstil, waardoor je deze dus ook ‘s nachts kunt gebruiken voor een koele en goede nachtrust.

Het vermogen van je split unit airco

Geen twee ruimtes zijn hetzellfde, en daarom is het goed om te weten hoeveel vermogen er nodig is om de ruimte op de gewenste temperatuur te krijgen. Een airco met een te klein vermogen kan ervoor zorgen dat de ruimte niet goed wordt gekoeld. Daarentegen kan een airco met een te groot vermogen ervoor zorgen dat het iets te koel wordt in de ruimte. Om de juiste airco met het juiste vermogen aan te schaffen, is het daarom handig om een adviseur in te schakelen.

Energielabel en energieverbruik

Tot slot wil je natuurlijk ook een beetje een zuinige airco die ook je energierekening niet al te veel doet oplopen. Let dus goed op het energielabel: hier zie je hoe zuinig de split unit airco is met energie. Een andere indicatie is het energieverbruik. Dit wordt weergegeven op basis van 500 uur per jaar in koelstand op vol vermogen. Zo kom je erachter hoe efficiënt het apparaat werkt.

Zoals je ziet zijn er een aantal dingen waarop je moet letten alvorens je een split unit airco aanschaft. Ook hier geldt weer: bij twijfel is het belangrijk om een adviseur in te schakelen. Zij kunnen al je vragen eenvoudig beantwoorden. 


Zoek je een vaste airco? Vraag direct een offerte op maat aan!

Naar offerte aanvraag

Vergelijk airco's
Lees meer airco artikelen