Airco kopen: tips voor de beste airconditioning

Inhoudsopgave

  1. Airco of mobiele airco: voor- en nadelen
  2. Airco op je slaapkamer, in huis of in de caravan?
  3. Hoe moet je je airco vullen en bijvullen?
  4. Hoe moet je je airco schoonmaken?
  5. Airco kopen: waar moet je op letten?
  6. Airco: welke merken zijn er?

Een airco in huis kan het leven in de zomermaanden een stuk aangenamer maken. Niet alleen in de woonkamer, maar ook ’s nachts in de slaapkamer is koeling dan vaak hard nodig. Maar hoe weet je welke airconditioning je het beste kunt kopen?. Als je de airco niet op één vaste plaats wilt hebben, kun je een mobiele luchtkoeler in huis halen. Je kunt kiezen uit verschillende modellen airconditionings en deze vergelijken. Zo kun je kiezen voor een airco met of zonder afvoerslang, net wat jij belangrijk vindt aan een luchtkoeler. Met de tips van Kieskeurig.nl helpen we jou graag om de juiste en de meest goedkope keuze te maken!

Airco of mobiele airco: voor- en nadelen

Eenairconditioninglaten installeren of toch kiezen voor eenmobiele airco: beide keuzes hebben verschillende voor- en nadelen. Er zijn twee soorten mobiele airconditioning apparaten. Het voordeel van een mobiele airco in monoblock is dat alle onderdelen zijn samengevoegd in één unit. Op deze manier kun je de airco makkelijk verplaatsen in huis. Aan deze unit zit een afvoerslang bevestigd waardoor de condens naar buiten kan.

De airconditioning zuigt de warme lucht naar binnen en laat deze daar in aanraking komen met koelvloeistof. De koude lucht wordt vervolgens via een ventilator weer de ruimte in geblazen. Het voordeel is dat met het aanzuigen van deze warme lucht de airco ook meteen als luchtreiniger (via een filter) en luchtontvochtiger werkt. Het vocht verlaat de luchtkoeler via de afvoerslang. Deze afvoerslang kun je installeren in een speciale afvoer of gewoon uit het raam hangen. Als je de airconditioning lange tijd laat aanstaan, kan de lucht in de ruimte erg droog worden. Door een luchtbevochtiger aan te schaffen, reguleer je zowel je koude als je vochtige lucht.

Een mobiele airco met een splitsysteem bestaat uit twee onderdelen waarvan één deel binnen via een ventilator de koele lucht rondblaast terwijl het andere gedeelte buiten de warmte afgeeft. Het voordeel van deze luchtkoeler is dat het geluid voornamelijk buiten blijft. Daarnaast is de slang van deze luchtontvochtiger kleiner, waardoor je het raam minder ver open hoeft te doen.

Het algemene voordeel van een mobiele airconditioning is dat je deze niet door een expert hoeft te laten aansluiten. Het koelen van grote ruimtes is met een mobiele luchtkoeler moeilijker en daarnaast zijn dit soort koelers ook niet erg energiezuinig en maken ze aardig wat lawaai. In dit laatste geval is een mobiele airconditioning met splitsysteem eventueel een oplossing. Een mobiele airco komt dus het beste tot zijn recht als deze voor een korte periode, bijvoorbeeld alleen in de zomermaanden, gebruikt zal worden.

Een vaste airconditioning is er ook in twee uitvoeringen: de single-split unit en de multi-split unit. De eerste is een airconditioning voor één ruimte. Ook hierbij plaats je een onderdeel binnen en een onderdeel buiten. Bij de multi-split unit plaats je ook maar één element buiten, maar kun je meerdere luchtkoelers binnen hangen. Daardoor kun je makkelijk en overzichtelijk de temperatuur in je huis bepalen.

Airco op je slaapkamer, in huis of in de caravan?

De plek waar je je airco wilt plaatsen speelt een grote rol bij je keuze. Wil je hem bijvoorbeeld overal in huis plaatsen of alleen in je woonkamer, slaapkamer of misschien zelfs caravan? Denk bij je keuze ook aan de geluidsoverlast die een airco veroorzaakt. In een woonkamer of werkruimte is 50dB niet zo’n probleem, maar in je slaapkamer kan dit storend zijn.

Een luchtkoeler in je caravan plaatsen kan een hele verstandige keuze zijn tijdens je vakantie in de hete zomermaanden. Kies dan bij voorkeur voor een mobiele airco met een splitsysteem waardoor de slang makkelijk door een klapraampje van de caravan past en je het geluid van het koelsysteem voornamelijk buiten hebt. Hierdoor kun je op vakantie toch ongestoord slapen zonder last te hebben van de hitte.

Als je in huis een luchtkoeler plaatst, kun je ook kiezen voor een mobiele unit, bijvoorbeeld als je alleen de slaapkamer wilt koelen. Een vaste airco is een goede keuze als je de temperatuur in je huis universeel wilt reguleren en geen last wilt hebben van geluidsoverlast. Door het plaatsen van een multi-split unit kun je elke ruimte in huis koelen.

Hoe moet je je airco vullen en bijvullen?

Op den duur zal de koelvloeistof in je luchtkoeler opraken. Door het drukverlies zal ook het koelende vermogen afnemen en zul je de airco moeten laten bijvullen. Hiervoor kun je een specialist inhuren die de juiste gereedschappen heeft om de airco te vullen. Als je zelf de airconditioning gaat vullen en er gaat iets fout, dan verlies je de garantie. Ook is het koudemiddel dat gebruikt wordt in airco’s een schadelijke stof voor het milieu. Dit betekent dat alleen een STEK-erkende monteur (Stichting Emissiepreventie Koudetechniek) deze vloeistof mag vervangen.

Er zijn ook airconditionings die een waterreservoir hebben. Dit reservoir kun je makkelijk zelf bijvullen door simpelweg water in het reservoir te gieten. 

Hoe moet je je airco schoonmaken?

Als de lucht in je huis stinkt zodra je de airco aanzet, dan is het misschien tijd voor het schoonmaken van je airco. Het reinigen van de filters in je airconditioning is een klusje dat je ongeveer twee keer per jaar moet doen om je airconditioning in goede conditie te houden.
De filter klik je er bij vaste airco’s makkelijk uit. Als zich alleen stof op de filter heeft verzameld, kun je de filter stofzuigen. Als de filters wat vuiler zijn, dan kun je ze reinigen met wat water. De behuizing van je airconditioning kun je van binnen en buiten afstoffen met een droge doek.

Airco kopen: waar moet je op letten?

Ga je eenairconditioning kopen, dan moet je op een paar zaken letten. Zo moet een vaste airconditioning een NVKL-logo of een STEK-logo hebben. Vaste airco’s maken gebruik van een koeltechniek door middel van koudemiddel. Let er daarom bij je aanschaf ook op wat de koelcapaciteit en de benodigde voeding is. Denk bijvoorbeeld ook aan de combinatie met een luchtgordijn, waarbij de airco de lucht afkoelt en het luchtgordijn deze gekoelde lucht ook daadwerkelijk binnen houdt. Dit werkt energiebesparend doordat je airco minder hard hoeft te werken.

Je kunt daarnaast ook kiezen voor een koeltechniek die (deels) op water functioneert of voor een aircooler, waarbij de warme lucht door een vochtig membraan wordt afgekoeld.

Als je wilt dat je airco verrijdbaar is, koop dan een mobiele luchtkoeler. Bij de aanschaf van een mobiele unit moet je ook rekening houden met het aantal dB’s, afhankelijk van waar je de airco wilt plaatsen. Let hierbij ook op de ruimte die de afvoerslang inneemt omdat deze naar buiten gehangen moet worden om de condens af te voeren. Een vaste airco is de enige mogelijkheid om een airconditioning zonder slang te hebben waarbij een centrale buitenunit zorgt voor de warmte afvoer.

Airco: welke merken zijn er?

Als je je airconditioning een lang leven wilt gunnen, is het verstandig om te kiezen voor een van de merken die gelabeld staan als A-merk. Hieronder vallen de merken Daikin, Mitsubishi, LG, Tristar, Eurom, Maxicool, Delonghi, Toshiba en Samsung

De airco’s van Mitsubishi staan bekend om de stilte van het apparaat en om hun efficiëntie. Als vormgeving een belangrijk aspect voor je is, dan is het Belgische merk Daikin een optie voor je. Buiten de vormgeving zijn ook deze airco’s gericht op stilte en efficiëntie. Toshiba behoort tot een van de grootste makers van elektronische apparaten en ontwikkelt airconditionings voor zowel de particuliere als de zakelijke markt. Ook Samsung ontwikkelt airconditionings. Deze zijn over het algemeen iets goedkoper dan de andere genoemde merken. Hetzelfde geldt voor de airco’s van het merk LG. Naast verkoeling bieden deze airco’s van LG ook de mogelijkheid tot verwarming, waardoor ze dus multifunctioneel zijn.

Ben je op zoek naar een merk dat zich specifiek richt op de productie van mobiele luchtverkoelers? Oriënteer je dan op het Italiaanse merk Delonghi, dat staat bekend om zijn hoge kwaliteit.

Alle genoemde merken maken airconditoningsystemen die geschikt zijn voor klein- en grootschalig gebruik op zowel particulier als zakelijk gebied. Tegenwoordig worden ook veel airco’s dusdanig ontwikkeld dat ze bediend kunnen worden met een smartphone. Hiermee kun je je luchtkoeler op een afstand aansturen waardoor hij bijvoorbeeld aanspringt op het moment dat je van je werk richting huis vertrekt.

Sommige merken hebben een type ontwikkeld dat zó geavanceerd is dat de airco bepaalde patronen onthoudt en helemaal niet meer aangestuurd hoeft te worden. Hij gaat juist aan of uit op de momenten dat het nodig is, waardoor er geen onnodige energie verspild wordt.