Airco kopen: zo kies je de beste airco in huis

Is het veel te warm in huis? Kies dan voor het koele comfort van een airco in je woon- of slaapkamer. Lees hier waar je op moet letten bij het aanschaffen van een airco!

Direct airco's vergelijken Bekijk en vergelijk

Airco kopen

Airco kopen: zo maak je de juiste keuze

Met een airco, ook wel airconditioning of A/C genoemd, hou je de temperatuur in huis op een aangenaam niveau. In de winter doe je dat natuurlijk gewoon met je centrale verwarming, maar ’s zomers wil je juist dat het lekker koel is in huis. Een airco maakt dat mogelijk!

Er is niets vervelender dan je ongemakkelijk voelen in je eigen woonkamer of het niet kunnen slapen omdat het te warm is op je slaapkamer. Een airco aanschaffen is dan ook een perfecte oplossing als het ’s zomers vaak te warm in huis is. Je wilt wel zeker weten dat je een goede aankoop doet dus daarom helpen we je in dit artikel aan alle informatie die je nodig hebt om de juiste keuze te maken.

Direct airco’s vergelijken

Video

Eigenschappen

Belangrijke eigenschappen van een airco

Ga je een nieuwe airco kopen, dan zijn er een paar belangrijke eigenschappen om goed op te letten. Deze eigenschappen bieden je de eerste punten waar je airco’s op kunt vergelijken.


Koelvermogen

Het koelvermogen van een airco geeft je een idee hoe groot de ruimte is die het apparaat kan koelen. Dit vermogen wordt aangegeven in het aantal watt, waarbij je per kubieke meter ongeveer 30 tot 40 watt vermogen nodig hebt. Voor een airco in de slaapkamer heb je dus minder vermogen nodig dan een airco die een grote woonkamer moet koelen. Vaak geven fabrikanten naast het vermogen ook aan wat de maximale ruimte is die een airco kan koelen.

Geluidsniveau

Een koele ruimte is natuurlijk prettig, maar het is niet de bedoeling dat je de hitte verruilt voor geluidsoverlast. Kijk daarom ook altijd naar het geluidsniveau van een airco. Voor een woonkamer of kantoorruimte is een geluidsniveau van 50 dB of iets meer niet zo’n probleem, maar voor een airco in de slaapkamer is het natuurlijk wel prettig als deze een beetje stil is.

Energieklasse

De energieklasse van een airco geeft aan hoe zuinig deze is in het verbruik. Dit is goed om op te letten want je wilt niet verrast worden door een hoge energierekening. Energieklasse A+++ is het meest zuinig en apparaten met energieklasse D verbruiken het meest.

Functies

Een airconditioning lijkt maar één functie te hebben: zorgen voor koele lucht. Wist je dat de meeste airco’s ook kunnen ontvochtigen en ventileren? Daarnaast zijn er ook modellen die in de winter kunnen verwarmen. Bij deze modellen wordt er warmte uit de buitenlucht gehaald, wat een hele efficiënte manier van verwarmen is.


Soorten

Soorten airco’s

Heb je besloten dat je graag een airco in huis wilt, dan is het goed om ook even na te denken hoe je deze precies gaat gebruiken. Dat bepaalt namelijk welke soort airco voor jou het meest geschikt is. Voor het gebruiken van een airco in huis kun je kiezen uit een mobiele airco (monoblock of splitsysteem) of een wandairco.


 • Mobiele airco (monoblock)

  Bij een mobiele airco van het monoblock-type wordt de warme lucht via een slang afgevoerd naar buiten. Dat kan via een speciale aansluiting, maar je kunt de slang ook via het raam of de deur naar buiten hangen. Het voordeel van een monoblock mobiele airco is dat alle onderdelen in één unit zitten, zodat je de airco makkelijk kunt verplaatsen in huis.

  Vergelijk mobiele airco's
 • Mobiele airco (splitsysteem)

  Een mobiele airco met splitsysteem bestaat uit twee delen. Binnen plaats je het gedeelte dat de koele lucht blaast en buiten het deel dat de warmte afgeeft. Het deel wat buiten wordt geplaatst produceert het meeste geluid waardoor het binnen stiller blijft. Een ander voordeel is dat de slang van een splitsysteem minder dik is dan die van het bovengenoemde systeem, waardoor bij dit splitsysteem het raam of de deur niet zo ver open hoeft. Ook heeft een mobiele airco met dit systeem doorgaans meer koelvermogen. Daar staat tegenover dat je een splitsysteem minder makkelijk verplaatst dan een monoblock.

  Vergelijk mobiele airco's
 • Wandairco

  Vind je het niet nodig om je airco in huis steeds te verplaatsten? Dan kun je ook kiezen voor een wandairco. Dit systeem wordt aan de muur geplaatst en is vergelijkbaar met het mobiele splitsysteem. Wandairco’s zijn ook verkrijgbaar als multi-splitsysteem, waarmee je meerdere units op verschillende plekken in huis kunt plaatsen.

  Vergelijk wandairco's

Keuzehulp

Airco, ventilator of aircooler?

De keuze tussen een airco en ventilator of aircooler hangt vooral af van hoe belangrijk jij koele lucht vindt. Heb je het niet zo snel warm, maar vind je een briesje door de kamer wel prettig? Dan heb je in principe genoeg aan een ventilator. Wordt het ’s zomers echt te warm in huis? Dan heb je veel meer aan een aircooler of airconditioning.

Bij een aircooler gaat de warme lucht uit de kamer langs een vochtig membraan, waardoor de lucht wordt afgekoeld. Je hebt geen extra slang nodig, het vocht wordt opvangen in een afneembare watertank. De lucht voelt met een aircooler koeler aan, maar de daadwerkelijke temperatuur in een ruimte daalt nauwelijks

Hou je van koel comfort, dan kun je het beste een airco kopen. Je hebt hiermee de meeste controle over de temperatuur in je huis. De warme lucht wordt dan daadwerkelijk afgevoerd en verruild voor koele lucht.


Beste airco

Wat is de beste airco?


Ondertussen heb je al een goed idee van de verschillende eigenschappen die een airco heeft en welke soorten er zijn. Waarschijnlijk heb je ook al wel bedacht welke airco het beste voor jou is. Uiteindelijk wordt dat vooral bepaald door hoe je de airco wilt gebruiken.

Wil je een airco in huis die je ook makkelijk van de ene naar de andere kamer kunt verplaatsen? Dan heb je het meeste aan een mobiele airco in een monoblock uitvoering. Kijk wel even naar het vermogen van de airco, zodat je zeker weet dat deze in ieder geval de grootste ruimte in je huis kan koelen.

Vind je vooral het koelvermogen belangrijk, overweeg dan om een mobiele airco te kopen met een splitsysteem. Doordat deze uit twee delen staat is het wat minder makkelijk om de airco te verplaatsen, maar dit type airconditioning is wel veel krachtiger.

Ben je van plan om meerdere ruimtes in huis van airco te voorzien? Kijk dan verder bij de wandairco’s, die vaak met meerdere units leverbaar zijn. Ze hebben veel vermogen en nemen bovendien geen vloerruimte in, wat natuurlijk ook wel prettig is.

Nu je alles weet over airco’s hoef je eigenlijk alleen nog maar jouw perfecte opties met elkaar te vergelijken. Dit kun je gelukkig heel eenvoudig doen met onze vergelijktool.


Direct airco's vergelijken Bekijk en vergelijk alle airco’s

Nieuwe ontwikkelingen


Voor bijna elk apparaat is tegenwoordig wel een app en die ontwikkeling zien we ook op de markt van airco’s. Steeds meer modellen worden dan ook geleverd met een eigen app voor je smartphone die het op afstand bedienen van de airco mogelijk maakt. Zo kun je bijvoorbeeld instellen dat de airco al aangaat op het moment dat je van je werk naar huis rijdt.

De meest geavanceerde modellen kunnen na verloop van tijd zelfs je huis koelen zonder dat je daar nog om hoeft te vragen. Door verschillende patronen op te slaan onthoudt het systeem bijvoorbeeld wanneer je gaat slapen, wanneer je wakker wordt en naar je werk vertrekt. Zo staat de airco alleen aan op de momenten dat het echt nodig is.


Beste airco's
Populairste airco's