Zelfje airco onderhouden doe je zo!

Inhoudsopgave

  1. Waarom een airco onderhouden belangrijk is
  2. Hoe voorkom je deze problemen?
  3. Hoe reinig je filters, omkasting en binnenkant van de airco?
  4. Hoe vaak moet je een mobiele airco reinigen?
  5. Waar moet je aan het einde van het koelseizoen op letten?
  6. Waar moet je nog meer op letten?

Een mobiele airco zorgt voor een aangenaam binnenklimaat in huis of op kantoor. Weg met de zweterige zomernachten in bed en tropische temperaturen waarin je amper kunt werken. Om ervoor te zorgen dat de airco gedurende de hele zomer zijn werk goed blijft doen, is zorgvuldig en regelmatig onderhoud wel van groot belang. Onderhoud dat je in de meeste gevallen heel goed zelf kunt uitvoeren. Lees hieronder hoe en houd je hoofd en lichaam lekker koel deze zomer!

Airco kopen? Bekijk hier het hele aanbod.

Bekijken

Waarom een airco onderhouden belangrijk is

Hoe prettig en comfortabel een mobiele airco ook is, het is ook een apparaat dat voor behoorlijk wat problemen kan zorgen als het niet regelmatig onderhouden en goed gereinigd wordt. Een van de gevaren is dat je bijvoorbeeld last kunt krijgen van bacteriën of schimmels in het apparaat of de afvoerslang. Zet je de airco aan, dan worden die de kamer in geblazen, wat kan leiden tot een muffe geur en zelfs hinderlijke stank. In het ergste geval zou je er zelfs ziek van kunnen worden. Stof en vuil dat zich in de airco ophoopt, kan bijvoorbeeld voor ademhalingsproblemen of allergische reacties zorgen. 

Hoe voorkom je deze problemen?

Misschien wel de meest eenvoudige manier om dit te voorkomen is het regelmatig reinigen van het luchtfilter in de mobiele airco. Hiermee voorkom je dat stof zich ophoopt in het apparaat en uiteindelijk de ruimte in wordt geblazen als je de airco aanzet.

Datzelfde geldt voor de hele buiten- en binnenkant van de mobiele airco. Door deze samen met het filter te reinigen, blijft jouw mobiele airco optimaal koelen en zorgen voor verse, frisse lucht. Bovendien verleng je zo de levensduur van het apparaat en verklein je de kans op storingen: je kunt dus langer genieten van de juiste werking van het apparaat.

Tip:

Lees altijd eerst de gebruiksaanwijzing van de mobiele airco om te kijken hoe je luchtfilters kunt bereiken en de omkasting kunt weghalen.

Hoe reinig je filters, omkasting en binnenkant van de airco?

Voordat je de mobiele airco gaat schoonmaken, is het belangrijk dat je het apparaat eerst helemaal uitschakelt en de stekker uit het stopcontact haalt. Dit is echt iets wat je even extra moet controleren: zo weet je zeker dat je altijd veilig werkt.

Een stoffilter reinig je eenvoudig met een stofzuiger of borstel. Mocht het filter erg vuil zijn, dan kun je deze ook in lauw water schoonmaken. Maak het filter daarna wel goed droog. Wacht met het terugplaatsen tot het filter helemaal droog is.

Voor het reinigen van de mobiele airco zelf - de omkasting en de binnenkant – gebruik je een (licht) vochtige doek om het stof te verwijderen. Ga er daarna met een droge en niet pluizende doek nog een keer overheen.

Let op:
Gebruik in geen geval water of een (te) natte doek: dit kan de mobiele airco namelijk beschadigen.

Hoe vaak moet je een mobiele airco reinigen?

In de zomerperiode - waarin je de airco veelvuldig gebruik - is het aan te raden om het luchtfilter eens per week te reinigen. Op het moment dat je het filter reinigt, doe je er goed aan ook meteen de buitenkant van de mobiele airco met een doek af te nemen, vooral in de buurt van de roosters. Daarmee voorkom je namelijk dat vuil en stof makkelijk via deze roosters in de airco terecht komt.

Waar moet je aan het einde van het koelseizoen op letten?

Op het moment dat je de airco aan het einde van de zomer weer wilt opbergen, is het tijd voor uitgebreider onderhoud. Daarbij is niet alleen belangrijk het filters en het apparaat zelf grondig te reinigen, je moet er ook voor zorgen dat al het gecondenseerde water uit de airco gehaald wordt. Dit kun je doen door het wateraftappunt helemaal open te zetten en het water op te vangen en weg te gooien. Laat het apparaat vervolgens enkele uren draaien zodat het hele systeem goed droog is.

Als je mobiele airco helemaal schoon en droog is, kun je de afvoerslang reinigen, ontkoppelen en samen met de mobiele airco op een droge en veilige plek opbergen. Hiervoor kun je het beste de originele verpakking gebruiken. Mocht je die niet meer hebben, gebruik dan een plastic zak: zo krijgt stof geen kans.

Waar moet je nog meer op letten?

Als je merkt dat je mobiele airco minder goed koelt, kan het zijn dat er een storing is of een onderdeel kapot is. Ook kan het koelmiddelpeil in het apparaat te laag zijn, waardoor de airco niet de gewenste prestaties levert. Over het algemeen is het advies om koelmiddel (freon) niet zelf bij te vullen, maar dit te laten doen door een loodgieter/monteur. Uiteraard zijn daar wel kosten aan verbonden.

In de gebruiksaanwijzing van de meeste mobiele airco’s vind je een overzicht van storingen die kunnen optreden en hoe je die zelf kunt oplossen. Als je er zelf niet uitkomt of je twijfelt, vraag het dan altijd aan een specialist. Dan weet je zeker dat het opgelost wordt en dat de eventuele garantie niet in gevaar komt.

Met deze tips geniet jij een zomer lang van een fris en koel binnenklimaat!

Meer lezen? Naar het Kieskeurig Magazine.

Verkoel me