Beveiligingscamera's: waar hang je ze op?

Inhoudsopgave

  1. Wat is beter: hoog of laag?
  2. Goed zichtbaar of verstopt?
  3. Verlichting en reflectie
  4. Filmen van de openbare weg
  5. Keuzehulp

Je hebt net een slimme beveiligingscamera gekocht. Maar waar hang je hem vervolgens het beste op, zodat je eigendommen optimaal bewaakt worden? Hang je de camera bijvoorbeeld juist goed zichtbaar boven de voordeur, of is het beter hem in een hoek te verstoppen? We geven je in dit artikel meerdere tips en trucs.

De ideale plek om je beveiligingscamera op te hangen is natuurlijk deels afhankelijk van je eigen woonsituatie. Maar goed om te weten is dat verreweg de meeste inbrekers binnenkomen via de voor- of achterdeur, of via ramen die afgeschermd zijn van de openbare weg. Om het in percentages uit te drukken: volgens onderzoek van de Nationale Inbraakpreventie Weken vindt 36% van de inbraken plaats via de achterdeur, 23% via een raam op de benedenverdieping en 21% via de voordeur. Allemaal goede plekken om een beveiligingscamera op te hangen dus, maar hoe en waar je de camera exact ophangt, heeft veel invloed op de effectiviteit ervan. We leggen je hieronder stapsgewijs uit waar je allemaal aan moet denken.

Wat is beter: hoog of laag?

De hoogte waarop je een beveiligingscamera hangt is heel belangrijk. Zorg ervoor dat de camera niet te laag hangt, want anders is hij namelijk gemakkelijk door inbrekers uit te schakelen, bijvoorbeeld doordat ze hem met een steen of koevoet kapot slaan. Let er dus ook op dat er geen opstapje of trap in de buurt staat waar inbrekers gebruik van kunnen maken. En installeer ook nooit camera's waarvan de kabels aan de buitenkant van de muur lopen, want handige Harry's knippen die zo door. Eventueel kun je twee camera's ophangen die elkaar filmen, zodat een inbreker nooit ongezien je camera onschadelijk kan maken.

De camera té hoog hangen is overigens ook niet verstandig. Als jij (of de politie) de inbreker later namelijk wil kunnen identificeren, dan is de hoek waaruit je de boef gefilmd hebt heel belangrijk. En voor de identificatie heb je natuurlijk weinig aan beelden waarop je niet veel meer dan de bovenkant van een hoofd ziet.

Goed zichtbaar of verstopt?

Hangt de camera aan de buitenkant van je huis of bedrijfspand? Dan is het belangrijk dat hij goed zichtbaar is. Dat klinkt misschien gek, maar beveiligingscamera's bij de voor- of achterdeur hangen er vooral ook als afschrikmiddel. De meeste inbrekers kiezen namelijk voor de gemakkelijke weg, hebben het vaak niet specifiek op jouw huis gemunt en zoeken bij het zien van een camera liever hun geluk een paar huizen verderop. Lullig voor de buren, fijn voor jou.

Als je de beveiligingscamera binnen ophangt, kun je hem wél verstoppen: hij doet immers geen dienst als afschrikmiddel. Zorg er echter wel voor dat je hem niet boven een raam of deur plaatst, dan is hij namelijk gemakkelijk vanaf de onderkant onklaar te maken. Wil je een camera plaatsen in huis, dan hang je hem dus het best op in een hoek van de te beveiligen ruimte: inbrekers kunnen hem dan niet ongezien uitschakelen, de dode hoek is verwaarloosbaar en vaak krijg je zo ook het beste beeld: namelijk een overzicht van (vrijwel) de gehele ruimte. Eventueel kun je ook kiezen voor camera's met een bredere kijkhoek: gezichten zijn daarop slechter te zien, maar je kunt wel beter in de gaten houden wat de insluipers allemaal uitspoken. En als je al camera's buiten hebt hangen die de identificatie voor hun rekening nemen, dan is het helemaal geen ramp dat de inbrekers op de camera's binnenshuis slechter te herkennen zijn.

Verlichting en reflectie

Een ander belangrijk aandachtspunt is verlichting. Het is aan te bevelen om voor buiten een camera met infraroodfunctie aan te schaffen, zodat ook in het donker gefilmd kan worden. Heeft je camera geen infraroodfunctie, dan moet er altijd buitenverlichting aanwezig zijn. Dit kan overigens ook een lantaarnpaal op de stoep zijn. Maar bedenk wel dat je de camera nooit direct op een felle lichtbron moet richten, want dat resulteert in een grote witte vlek op het beeld. Die felle lichtbron kan trouwens ook de zon zijn! Test de camera dan vooral ook zowel 's avonds als overdag uit. En op meerdere tijdstippen, want de zon draait natuurlijk. Let daarbij ook op dat het licht via de reflectie van bijvoorbeeld een autoruit alsnog je camerabeeld kan verstoren.

Voor binnen geldt hetzelfde: richt de camera niet op een felle lamp, of bijvoorbeeld op een raam waar zonlicht doorheen komt. Is dit niet te vermijden, zorg er dan voor dat je de camera hoog ophangt: op die manier kun je de lens een beetje naar beneden richten, zodat de lichtinval minder direct is.

Filmen van de openbare weg

Tot slot is het nog heel belangrijk om te controleren of de camera niet (te veel) op de openbare weg is gericht. Je mag camera beveiliging namelijk volgens de wet alleen inzetten om je eigen eigendommen te bewaken, en niet om 'de privacy van mensen, dieren, goederen te schenden'. Heb je echter bijvoorbeeld een camera gericht op je auto of carport en film je daardoor onvermijdelijk toch een stuk van de openbare weg, dan is dit wel toegestaan.

Daarnaast is het verplicht om aan te geven dat er rond je huis camerabewaking aanwezig is en mensen dus gefilmd kunnen worden: dat kan door een bord te plaatsen, maar ook door simpelweg een paar stickers te plakken. Doe dit ook bij elke toegangsdeur. De exacte regels voor het filmen van de openbare weg verschillen overigens per gemeente, dus doe vooraf zelf goed onderzoek.

Keuzehulp

Wil je meer weten over beveiligingscamera’s? Bekijk dan ook onze handige koopgids!

Meer lezen? Naar het Kieskeurig Magazine.

Beveilig me