Kieskeurig Magazine v2

Barbecue als een pro met deze onmisbare bbq tips

Inhoudsopgave

  1. Een schone grill
  2. Goede kwaliteit houtskool
  3. De juiste temperatuur
  4. Veiligheid
  5. Voorbereiding
  6. Lekker voor erbij (en erna!)
  7. Onmisbaar accessoire: de thermometer!
  8. Aansteekhulp (1)
  9. Aansteekhulp (2)

Wat is de beste bbq temperatuur? Hoe kun je bbq-en zonder rook (hallo buren!)? Welke barbecue-accessoires zijn onmisbaar?En waarom heb je tortillachips nodig wanneer je geen aanmaakblokjes hebt? Jeroen Wesselink, auteur van het boek ‘Let's make BBQ great again’, deelt graag zijn bbq-do’s (én don’ts) met je!

Een schone grill

Niet alleen is een vieze grill niet zo smakelijk – je gasten zitten echt niet te wachten op de restanten van je vorige barbecuesessie – het werkt gewoon lekkerder op een schone grill. Ben je uitgegeten, stook de barbecue dan nog even goed heet op: zo brand je eventuele etensresten eraf. Maak je rooster daarom, als het nog heet is, verder schoon en gebruik een goede barbecueborstel om de laatste restanten los te borstelen. Oude houtskool en as kun je verwijderen met een behulp van een as-pook, kwastje of stofzuiger. Wacht (vooral wanneer je een stofzuiger gebruikt) wel eerst tot de koolresten goed afgekoeld zijn! 

Goede kwaliteit houtskool

De weeïge geur die over schuttingen heen komt verraadt soms al de goedkope briketten die zijn gebruikt. Zonde! Houtskool is misschien wel je belangrijkste ingrediënt. Geef daarom liever iets meer uit en koop houtskool van een goede kwaliteit. Kies een neutrale smaak: extra rooksmaak kan je ook toevoegen met rookhout.

De juiste temperatuur

Een vuurtje heel erg heet maken is eigenlijk geen kunst. Het vuur temperen is al weer lastiger. Houd altijd controle over je temperatuur en als je dat niet hebt, wacht dan nog even met je producten op de barbecue. Hoe langzamer je iets gaart, hoe beter het resultaat namelijk is.

Veiligheid

Een barbecue oefent een grote aantrekkingskracht uit op kinderen. Laat ze voorzichtig kennismaken met de bbq en doordring ze van het feit dat ze er uit de buurt van moeten blijven. Oppassen geldt trouwens niet alleen voor kinderen: zorg dat je de barbecue stabiel neerzet zodat hij niet kan omvallen. Pas ook op met het gebruik van brandvloeistof: ga daar met beleid mee om. Vergeet tot slot ook voedselveiligheid niet: je hoeft niet in één keer al het vlees uit de koelkast te halen en in de zon te leggen; in porties is slimmer. Zo verklein je de kans op voedselvergiftiging.

Voorbereiding

Met een goede voorbereiding zorg je dat je zelf ook tijd hebt om gezellig met je gasten een drankje te drinken en niet alleen maar achter de bbq hoeft te staan. Bedenk dus vooraf wat en wanneer je de gerechten op de bbq legt. Alles tegelijk zorgt voor ongaar of verbrand vlees. Gooi dus liever niet heel het rooster vol. Wil je toch veel tegelijk bakken, dan biedt een verhoger op je grill vaak uitkomst.

Lekker voor erbij (en erna!)

Kleed je bbq leuk aan met allerlei bijgerechten. Een authentieke cole slaw zet je in een paar minuten op tafel en kun je prima van tevoren maken.Of gebruik de bbq om een lekkere snack te maken – een schotel met nacho’s, kaas en jalapeño-pepers zorgt ervoor dat iedereen al wat lekkers te eten heeft, terwijl jij je richt op het hoofdgerecht.

En heb je na de bbq eten over? Als je dat meteen in de koelkast zet, heb je nog een heerlijk bbq maaltje voor de volgende dag. Niet alle leftovers zijn hier even geschikt voor. Als je een bord kip een paar uur in de zon hebt staan, kun je dat beter niet meer bewaren voor een volgende dag.

Onmisbaar accessoire: de thermometer!

Voedselveiligheid is ontzettend belangrijk, en helaas heeft de bbq daarin niet altijd de beste reputatie. Door een bbq thermometer te gebruiken, voorkom je dat je vlees eet dat nog niet gaar genoeg is – of dat juist veel te ver gebakken is. Tip: houd er rekening mee dat wanneer je vlees laat rusten, de temperatuur intern nog wel even blijft stijgen.

Aansteekhulp (1)

Roken om je gerechten smaak te geven: top! Maar een onnodig vies rokende barbecue, daarvan wordt niemand blij – vooral niet de buurvrouw die net haar was aan de lijn heeft gehangen. Goed om te weten: wat rookt is je aanmaakmateriaal. Wil je dat zoveel mogelijk voorkomen (helemaal rookvrij is lastig), gebruik dan een zogenaamde ‘One minute lighter’. Hier komt superhete lucht uit die de houtskool direct ontsteekt. Gloeiende houtskool binnen een minuut!

Aansteekhulp (2)

Soms heb je zo’n moment dat je aanmaakblokjes op zijn, je je One minute lighter hebt uitgeleend en je toch graag snel je barbecue wilt aanmaken. Dan moet je het toch hebben van je creativiteit.

Wat verbazingwekkend goed brandt zijn tortillachips. Omdat ze vol zitten met geharde palmolie doen ze eigenlijk amper onder voor gewone aanmaakblokjes.

Je kunt ook een dikke prop keukenpapier dompelen in de zonnebloemolie en aansteken. Dat zorgt gegarandeerd voor een brandende barbecue, maar ook voor een hoop rook. Waarschuw dus wel even de buurvrouw voordat je dit gaat doen!

Meer lezen? Naar het Kieskeurig Magazine.

Hapje?