Wireless speaker kopen: tips voor de beste bluetooth-speakers

Inhoudsopgave

  1. Speakers kopen: zo kies je de beste draadloze speakers
  2. Draadloze speakers en draagbare speakers
  3. Wifi, bluetooth of kabel?
  4. Welke functies heeft een wireless speaker?
  5. Welke merken draadloze speakers zijn er?

Met draadloze speakers luister je altijd en overal naar je muziek. Het zijn boxen zonder snoeren maar met veel gebruiksgemak. Wie op zoek gaat naar een draadloze speaker, ontdekt snel dat er heel veel keuze is. Maar wat is de beste speaker? En waar moet je op letten als je een goedkope wilt kopen? Ga vooral verschillende speakers vergelijken. En of je nu een box met bluetooth of wifi kiest: met onze tips vind je snel de juiste wireless speaker!

Speakers kopen: zo kies je de beste draadloze speakers

Je wilt een wireless speaker kopen, maar er zijn zó veel uitvoeringen en modellen dat je het moeilijk vindt om een keuze te maken. Dat is begrijpelijk. Begin daarom eerst met bepalen welke type draadloze luidspreker het best bij je past. Grofweg zijn er twee soorten: met bluetooth en met wifi.

Ga je een bluetooth speaker kopen of kies je voor toch een luidspreker met wifi? Het hangt af van wat je ermee wilt doen. Denk na over waar en wanneer je naar muziek wilt luisteren. Eén tip geven we je nu al: als je (ook) buitenshuis muziek wilt luisteren, dan is bluetooth de beste keuze.

Als je bijvoorbeeld een luidspreker zoekt om mee naar de camping of het strand te nemen, kies dan voor een stevige en waterbestendige bluetooth speaker met een grote accu. Een speaker die voor altijd een vaste plek in de keuken krijgt en door iedereen bediend wordt, mag dan weer een echte wireless speaker met wifi zijn. Verderop lichten we meer verschillen uit tussen bluetooth en wifi speakers. Om een uiteindelijke keuze te maken, moet je ook naar andere zaken kijken. Geluidskwaliteit, draagbaarheid, gebruiksgemak en design zijn belangrijke eigenschappen van draadloze speakers.

Wellicht de belangrijkste eigenschap van een luidspreker is hoe hij klinkt. Je wilt nu eenmaal naar muziek luisteren – en liefst in een zo hoog mogelijke kwaliteit. Je zult snel teleurgesteld zijn als een favoriete dance track opeens amper bas bevat of je alleen met moeite de instrumenten kunt onderscheiden in de Vijfde van Beethoven.

Een goede vuistregel is dat hoe kleiner een luidspreker, hoe moeilijker het is om echt diepe bassen te produceren. Meer drivers –de speakertjes in de behuizing– zorgen meestal voor een betere detailweergave. De keerzijde is dat een grotere speaker snel minder draagbaar wordt of meer plaats inneemt in de kamer. Toch zouden we je aanraden om te kiezen voor iets grotere modellen, tenzij je echt van plan bent om de speaker veel te verplaatsen.

Draadloze speakers en draagbare speakers

Een draadloze luidspreker is niet altijd een draagbare speaker. Omgekeerd is een mobiele speaker wel altijd draadloos. In beide gevallen stuur je de muziek draadloos naar de speaker, maar het verschil zit ‘m in de aanwezigheid van een accu in de speaker.

Meestal zijn speakers met een ingebouwde accu uitgerust met bluetooth, een technologie die op zo goed als alle smartphones aanwezig is. Draadloze speakers met wifi kunnen je muziek wel draadloos afspelen, maar hebben vaak geen accu. Het achterliggende idee bij deze ‘multiroom’-speakers is dat je meerdere luidsprekers in de kamers van je huis kunt plaatsen. Doordat je deze speakers niet vaak verplaatst, is het niet per se erg dat wifi-speakers altijd aan de stekker moeten.

Wil je echte buiten speakers, dus luidsprekers die slecht weer overleven en geen stopcontact nodig hebben? Kies dan een bluetooth speaker die bestand is tegen water en regen. Gaat het om een luidspreker die heel het jaar door op een vaste plek in de tuin blijft staan, dan kun je beter kiezen voor een gespecialiseerde tuinspeaker die tegen temperatuurschommelingen kan. Dat soort speakers valt soms niet eens op in je tuin, omdat de makers ze bijvoorbeeld precies op rotsblokken of stenen laten lijken.

Wifi, bluetooth of kabel?

Bluetooth, wifi of een kabelverbinding: ze hebben allemaal hun voordelen. Een eerste voordeel van een bluetooth box is dat bluetooth op heel veel toestellen aanwezig is. Bovendien is koppelen eenvoudig. Dankzij NFC-chips hoef je een smartphone alleen even tegen een speaker aan te tikken om ze met elkaar te verbinden. Een goedkope bluetooth box mist mogelijk NFC, maar handmatig koppelen (‘pairen’) is ook eenvoudig.

Bluetooth speakers bevatten dikwijls een batterij, waardoor ze kunnen werken op plaatsen zonder stopcontact. Hoelang de batterij meegaat varieert wel; dat verklaart deels de prijsverschillen. Een goedkope bluetooth box zal misschien maar vier tot zes uur spelen, terwijl betere apparaten 24 uur of langer blijven functioneren. Houd er rekening mee dat de accu na verloop van tijd zwakker wordt. Duurdere bluetooth speakers hebben betere accu’s en vaak een microfoon. Je kunt ze gebruiken als box voor je telefoon of telefoon-speaker.

Een wifi luidspreker is vaak een multiroom speaker, dus desgewenst koppelbaar met andere speakers van hetzelfde merk en centraal te bedienen vanuit één app. Omdat je wifi nodig hebt, kun je deze speakers niet zomaar meenemen naar een vakantiehuis. Een uitzondering zijn de zeldzamere speakers die zowel wifi als bluetooth hebben. Bij een multiroom speaker kies je muziek via een app en haalt de speaker via het internet zelf het liedje op. Een wifi luidspreker blijft dan ook gewoon doorspelen als je de app of de hele smartphone uitzet. Dit is een groot voordeel vergeleken met bluetooth of AirPlay via een iOS-apparaat, waarbij je de alle audio van het apparaat naar de speaker stuurt – dus ook de geluidjes die je hoort als je een berichtje krijgt.

Chromecast van Google is heel universeel. Het werkt vanaf alle smartphones en tablets. Heel wat merken, zoals Sony en JBL, hebben luidsprekers met Chromecast ingebouwd. Chromecast werkt heel goed en zit ingebakken in apps van veel diensten. Je blijft dus in een vertrouwde app werken en hoeft geen nieuwe app leren te gebruiken. Het is mogelijk om speakers in meerdere kamers te koppelen, maar dit is vaak omslachtiger dan bij echte multiroom-speakers met een eigen app.

Ten slotte mag je de optie ‘kabel’ niet uit het oog verliezen. Je verliest er veel vrijheid mee, maar het werkt altijd en verbruikt minder stroom. Bij de meeste bluetooth speakers kun je een smartphone via een kabel verbinden, via een 3,5 mm jack-ingang.

Welke functies heeft een wireless speaker?

De hoofdfunctie van een wireless speakers is uiteraard geluid produceren. Bij een wifi speaker hoor je enkel de muziek die je geselecteerd hebt. Bluetooth speakers laten al het geluid van je mobiel toestel horen, dus ook het geluid van games of een streaming video op Facebook. Voor sommigen is dat een voordeel. Zo kun je op een camping naar een Netflix-video kijken en dialogen beter verstaan dan via de speakers van je tablet. Anderen vinden deze speel-alles-eigenschap een nadeel, omdat je muziek verstoord kan worden door het geluid van een berichtje. Als één van beide apparaten geen Low Latency ondersteunt, kan het geluid achterlopen op het beeld.

Muziek met een hoog volume en voldoende bas afspelen is geen uitdaging voor de meeste draadloze speakers. Kleinere speakers zullen wel snel last krijgen van vervorming. Ook verrassend maar eigenlijk toch ook logisch: hoe luider je een bluetooth speaker met accu speelt, hoe sneller de accu leeg is.

Wifi-speakers met een ouderwetse stekker (lees: die je gewoon op het elektriciteitsnetwerk aansluit) hebben wat betreft volume en bassen vaak een streepje voor. Ze hebben meer vermogen en zijn vaak groter, waardoor ze beter en krachtiger klinken. Als ze multiroom ondersteunen, kun je een draadloos speakersysteem door heel je huis bouwen. In grote ruimtes plaats je dan meerdere luidsprekers die je koppelt zodat ze synchroon spelen. Afspelen op een hoog volume is dan helemaal geen probleem meer. Met wifi-speakers van Sonos, Bose, Denon, Yamaha, enzovoort kun je ook muziek in surround afspelen. Een aantal van deze merken heeft ook soundbars of soundplates in het assortiment, waardoor ook het geluid van je televisie volledig draadloos in surround wordt weergegeven!

Voor buitengebruik is het prettig als een speaker waterbestendig is. Dit wordt aangeduid met het etiket IP en dan twee cijfers. Het eerste cijfer verwijst naar stofbestendigheid, het tweede naar hoe waterdicht het apparaat is. Sommige speakers zijn enkel bestand tegen wat lichte regen of een omgestoten glas (IP63 tot IP65); andere bluetooth speakers zijn echt waterbestendig (IP68). Wifi speakers die tegen vocht kunnen, zoals de Sonos ONE, zijn eerder bedoeld voor een badkamer.

De meeste draadloze speakers sturen de muziek langs één kant de ruimte in, net zoals hifi-luidsprekers. Er zijn ook modellen die geluid rondom in 360° verspreiden. Dat is leuk als de luidspreker op een kookeiland staat of naast de barbecue in de tuin. Ben je van plan om het toestel op een meubel en tegen een muur te plaatsen? Dan is 360°-geluid niet heel handig, doordat je storende geluidsreflecties krijgt.

Welke merken draadloze speakers zijn er?

Grote namen op het vlak van draadloze luidsprekers met wifi voor thuis zijn Sonos, Bose, Denon HEOS, Bluesound, Sony, Yamaha en Samsung. Bij draagbare bluetooth-speakers zijn Sony, Bose en JBL sterk. In deze laatste categorie heb je veel keuze. Luxueuzere modellen vind je bij UE, Bowers & Wilkins, Bang & Olufsen en Dali.

Sonos is veruit de populairste op het gebied van draadloze wifi speakers of multiroom-luidspeakers. Draadloze speakers van dit merk werken zeer goed samen dankzij een uitstekende app.

Bose is een andere grote naam op het gebied van wifi én bluetooth speakers. Bluetooth speakers bij Bose hebben de naam SoundLink en pronken met krachtige bassen en vele kleuren. Ze worden vaak tot de beste gerekend. Ook JBL is een hoogvlieger qua bluetooth speakers. Veel JBL-modellen die zeer goed geschikt voor avontuurlijke omgevingen, dankzij stevige behuizingen en waterbestendigheid. JBL heeft zijn eigen sound die goed past bij pop en hip-hop.

Het Japanse merk Sony is sterk in speakers met bluetooth en wifi. De bluetooth speakers zijn heel leuk voor feestjes. Verschillende modellen beschikken over steeds indrukwekkendere lichtsystemen, variërend van gekleurde leds tot stroboscopen die op de muziek reageren. Je bedient deze opties via een app. Bij Sony kun je voor een tuinfeest meerdere speakers via bluetooth met elkaar koppelen zodat je een muur van geluid krijgt. Draadloze Sony-speakers met wifi gebruiken een Chromecast en zijn er in verschillende uitvoeringen, waaronder oplossingen voor je tv. Sommige multiroom-speakers van Sony hebben ook bluetooth.

Yamaha en Denon hebben elk ook een zeer uitgebreid aanbod aan draadloze speakers voor thuis die via wifi werken. Interessant bij deze merken is dat hun speakers probleemloos samenwerken met hun audiotoestellen, zoals soundbars, receivers en versterkers. Via bluetooth streamen is doorgaans bij Yamaha en Denon ook gewoon mogelijk.