Review: Philips HF3475 van ilona5050

ilona5050
20-02-2010
Ik had eerst een HF3475 gekocht,maar ik vond het licht alleen te TL-achtig en niet gezellig. Bovendien knippert het licht een heel klein beetje. Hoewel je dit nauwelijks ziet geeft het ergens toch een onrustig effect. Om deze redenen heb ik hem binnen de probeer periode van 30 dagen teruggestuurd en ben ik overgestapt op de HF3470. Het licht daarvan is namelijk veel geler en lijkt daardoor meer op zonlicht. Ook als schemerlamp vind ik het licht gezelliger aandoen. Het is best een verschil. Mijn vriend vond dit ook.

Ik zal in deze revieuw de 2 lampen met elkaar vergelijken.

De bediening van de HF3470 vind ik zelf net iets prettiger. Bij de HF3475 moet je draaien en drukken op hetzelfde knopje. Daarbij draai je soms per ongeluk, terwijl je de keuze wil bevestigen door te drukken. Je stelt dan bv de tijd snel verkeerd in. Bij de HF3470 heb je alleen knopjes. Deze voelen ook degelijker aan.

De HF3470 heeft een apart schermpje voor de tijd. Ik vind het licht van de tijdsaanduiding iets minder hinderlijk (fel en qua kleur. Het is iets rustiger voor het oog) dan van de HF3475. Je kunt de intensiteit wel instellen, maar je wil de tijd natuurlijk ook nog fel genoeg hebben zodat je het goed kunt zien. Ik vond bij het slapengaan het display van de HF3475 soms te fel en diffuus.

Een nadeel van de HF3470 is dat als het licht op volle sterkte (of zelfs iets minder) staat je de tijd niet meer kunt lezen. Als ik wakker wordt moet ik dus eerst goed turen hoe laat het is. Bij de HF 3475 heb je dit probleem niet. De tijd is dan toch nog wel te lezen. Wat mij betreft is dit het grootste minpunt van de lamp die ik heb. Niet echt logisch van Philips.

Een ander nadeel van de HF3470 ten opzichte van de HF3475 is dat de HF3470 een licht brommend geluid maakt. In het begin vond ik dat wel storend en ik ben ook iemand die heel moeilijk slaapt met geluiden, dus ik wilde de lamp al bijna terugbrengen. Toch heb ik er nu geen last meer van. Waarschijnlijk wen je er dus wel aan. Je hoort het geluid met name als het licht aangaat of als je het aanhebt als nachtlampje. S' ochtends lig ik toch nog in coma, dus ik word daar niet wakker van. De HF3475 maakte ook iets van geluid (meer een hoge pieptoon, die je iets van de lamp af nog nauwelijks hoorde), maar toch wel een stuk minder.

Ik vind 3 wekgeluiden (radio, vogels, windgong of zoiets)of 4 bij de HF3475 erg weinig en ik vind de geluiden best slecht van kwaliteit. Het zijn vrij korte samples en je hoort het waar de sample ophoudt en dan begint hij weer opnieuw. Ik kan er niet lang naar luisteren, zo slecht zijn ze, dus ik zet ze meestal snel af. Ik vind het ook te softe geluiden om mee wakker te worden. Ik val snel weer in slaap bij bv vogelgeluiden. Ik overweeg dus voor het geluid an sich mijn telefoon te zetten. De knop voor snooze is overigens heel handig. Het is een hendeltje dat makkelijk te bereiken is.

De HF3470 heeft geen spaarlamp, maar een halogeenlamp. Kost dus iets meer stroom dan de HF3475. Daar staat dus wel het mooiere licht tegenover.

Deze review klinkt misschien negatief, maar toch ben ik blij met de lamp. Met name het kunnen gebruiken van de lamp als bedlampje waarvan je het licht kunt dimmen en het wakker worden met licht vind ik fijn. Ik moet wel zeggen dat ik niet wakker wordt van het licht alleen (dat had ik wel gehoopt), maar in de wintermaanden is het toch fijn als er al iets van licht aan is als je wakker wordt. Ook het design vind ik o.k. voor op de slaapkamer. Het is in ieder geval een van de minst lelijke van alle lelijke lampen die ik gezien heb.
4 sterren

• Geluidskwaliteit
  • Leesbaarheid display
  • Gebruiksgemak
  • Vormgeving
Vorige review [ Review 4 van 27 ] Volgende review
Winkelbeoordeling Prijs Naar alle prijzen
3.5 sterren