Informatie over tablets

Tablets zijn zeer handzaam en beschikken over bijna alle opties van een laptop. Let bij aanschaf van de tablet op de mogelijkheden. Zit er bluetooth of hdmi op, en kun je hem als gsm gebruiken? Lees hier alle belangrijke informatie die je moet weten wanneer je een tablet gaat kopen.

Bekijk alle tablets

Veelgestelde vragen over tablets

“Hoe groot moet mijn tablet zijn?”
Ben je van plan om de tablet vaak mee te nemen, kies dan voor een scherm van zeven inch. Ga je de tablet op een vaste plek gebruiken, dan is een scherm van tien inch aan te bevelen.

“Welk besturingssysteem moet ik nemen?”
Er zijn er drie: iOS van Apple, Android van Google en Windows van Microsoft. Tablets met iOS (de iPad) staan bekend om hun eenvoud en gebruiksvriendelijkheid. Bij Android-tablets kost het wat meer tijd om alle mogelijkheden door te krijgen, maar kun je wel heel veel dingen zelf instellen en aanpassen. Windows heeft als voordeel dat het bekend is, maar is nog vrij nieuw op tablets.

“Heb ik een sim-kaartaansluiting nodig?”
Alleen als je de tablet ook onderweg wilt gebruiken met internet, of op plekken waar geen internetverbinding is. Gebruikt je de tablet bijvoorbeeld alleen thuis, dan heb je over het algemeen voldoende aan je wifi-verbinding en heb je dus geen sim-kaartslot nodig.

Phablet

Een phablet is is een smartphone met een schermgrootte tussen de 5 en 6,9 inch. Phablets zijn de stap tussen smartphone en de kleinere tablets. Met een phablet kun je echter per definitie altijd bellen.
Een selectie van de smartphones die voldoen aan het juiste schermformaat vind je bij  phablets.

Mogelijkheden tablets

Met een tablet kun je de gewoonlijke dingen doen. Maar er kan zoveel méér met een tablet. Doordat ze zeer portable zijn en vaak voorzien van een touchscreen, bewegingssensoren en gps, zijn ze uitermate geschikt voor games, navigatie en social media. Het spreekt voor zich dat ze ook uitermate geschikt zijn om er een grote collectie mp3’s, films en e-books op te zetten.

Door de beperkte afmetingen en het geringe gewicht van een tablet-pc is het zeer gemakkelijk om deze apparaten mee te nemen naar bijvoorbeeld kantoor, een afspraak of op vakantie. Internetten op een tablet-pc kan bedraad via een ethernetkabel of draadloos via wifi. Sommige tablets hebben zelfs de mogelijkheid om via een simkaart online te gaan, net als bij een mobiele telefoon.
Let wel op dat je eventueel een tweede sim-kaart moet aanschaffen of je kunt een nieuw sim-only abonnement overwegen.

Apps

Het aanbod van software, ook wel apps (van applicaties) genoemd, is overweldigend.
Er zijn apps voor zowel zakelijk gebruik als games en apps die aansluiten bij hobby’s en sporten. Er zijn duizenden softwaretitels beschikbaar.

Apps

NFC Near Field Communication

NFC (Near Field Communication) is een draadloze communicatiemethode voor de korte afstand (max. 10 cm) en bedoeld om data tussen apparaten onderling uit te wisselen door ze bijvoorbeeld even tegen elkaar aan te houden.

Er zijn al proeven met NFC gedaan waarbij je bijvoorbeeld online een ticket koopt voor een evenement, waardoor je bij de ingang gewoon kunt doorlopen. Andere voorbeelden waarbij NFC gebruikt kan worden zijn:

  • contactloze betaalsystemen
  • betaling via mobiele apparaten
  • dataoverdracht
  • toegangscontrole
  • betaalmethode voor parkeergarages
  • geldoverboekingen d.m.v. het tegen alkaar houden van twee NFC apparaten
  • smartphone of tablet gebruiken als afstandsbediening

Bediening tablet

Invoer op een tablet-pc gaat meestal via het aanraakgevoelige touchscreen. Hierdoor wordt de bediening zeer intuïtief en geeft het een extra dimensie aan gamen. Er zijn twee soorten touchscreens: capacitief en resistief. Capacitief werkt op aanraking en resistief op druk. Capacitieve schermen werken over het algemeen fijner, het is voldoende om ze licht aan te raken. Ze zijn echter wel duurder in aanschaf. Een resistief scherm kun je bijvoorbeeld ook met je nagel bedienen of met een plastic pennetje (stylus). Een resisitief scherm vind je vaak op goedkope tablets. Voor een capacitief scherm heb je een speciaal duurder pennetje nodig.
Daarnaast is er de mogelijkheid van een toetsenbord op het scherm, maar vaak kan er ook een fysiek toetsenbord los worden aangesloten.

Besturingssysteem tablet

Een tablet-pc werkt met een eigen besturingssysteem. Bij de Apple iPad is dit bijvoorbeeld iOS, dat ook gebruikt wordt op de iPhone. Verder zijn Windows, en het open source besturingssysteem Android van Google veel gebruikte besturingssystemen op de tablet. Momenteel is Windows erg in opkomst voor gebruik op tablets. Welk besturingssysteem de voorkeur heeft ligt geheel aan jouw eigen voorkeur.