Bel naar 088 - 550 0176
Wij zijn op werkdagen
bereikbaar tussen 8:00 en 18:00

strijkijzers


Informatie over strijkijzers

Een strijkijzer heeft vele mogelijkheden. Waar dien je voor jouw strijkgemak op te letten? En wat zijn nu belangrijke eigenschappen van een strijkijzer voor jou? Wil je een strijkijzer kopen, of verschillende strijkijzers vergelijken? Hieronder lees je meer informatie over strijkijzers.

strijkijzer
Kieskeurig heeft een onderscheid gemaakt in strijkijzers en stoomgeneratoren. Hieronder tref je informatie aan over strijkijzers. Klik Hier als je meer over stoomgeneratoren wil weten.

Type strijkijzer
Je kunt kiezen uit droogstrijkijzers, stoomstrijkijzers en reisstrijkijzers.

Droogstrijkijzer
Bij een droogstrijkijzer moet je zelf zorgen voor vocht in het strijkgoed. Dit kan bijvoorbeeld met een plantenspuit.

Stoomstrijkijzer
Met een stoomstrijkijzer komt tijdens het strijken stoom vrij. Deze stoom zorgt voor een glad strijkresultaat. Met een stoomstoot kun je het strijkijzer extra stoom laten afgeven om net even die lastige kreukel uit het kledingstuk te krijgen. Hoe krachtiger de stoomstoot, hoe makkelijker het strijken gaat. Bij veel stoomstrijkijzers kun je de hoeveelheid stoom die je nodig hebt zelf bepalen per kledingstuk.

Reisstrijkijzer
Het handige van een reisstrijkijzer is dat deze bij het handvat opgeklapt kan worden en zo eenvoudig mee te nemen is. Het vermogen van deze strijkijzers is wel lager.
 
Droogstrijkijzer
Stoomstrijkijzer
Reisstrijkijzer
 
Waterreservoir

Waterreservoir
De inhoud van het waterreservoir hangt samen met de stoomopbrengst. Hoe harder het strijkijzer kan stomen, hoe meer water hij verbruikt. Dit heeft als gevolg dat het waterreservoir bijgevuld moet worden tijdens het strijken. Met een transparant waterreservoir kun je eenvoudig bijhouden hoeveel water er nog beschikbaar is.

Welk water?
Een makkelijker antwoord bestaat niet: gewoon kraanwater! Wat je in ieder geval helemaal niet moet doen:
 • geen waterverzachter gebruiken: in de boiler blijft een wit poeder achter.
 • geen zuiver water of water voor autobatterijen gebruiken. Een beetje kalk is wel noodzakelijk. Zonder kalk is het water te zuur en tast het de boiler aan.
 • geen putwater, condenswater of water uit de airco gebruiken: er komen vlekken op je wasgoed terecht!
 • geen parfum, wasverzachter of geparfumeerd water gebruiken: deze producten laten vettige vlekken in de leiding en de boiler achter. Het gevolg: er zal water uit het ijzer lopen (er wordt een lekkage veroorzaakt). Tevens veroudert je strijkijzer veel sneller door dit water. Het is dan ook aan te raden om kraanwater te gebruiken om het waterreservoir te vullen. Doe dit dan in een plantenspuit en bespuit de kleding op deze manier met water.
Ontkalken
Of je nu kalkrijk kraanwater hebt of niet, het is aan te raden om je strijkijzer regelmatig te ontkalken. Dit kan op verschillende manieren. Het ene strijkijzer heeft een zelfreinigend systeem, het andere werkt met een cassette of staafje. Een anti-kalkcassette dien je regelmatig te vervangen, ongeveer één keer per drie tot zes maanden, afhankelijk van de hardheid van het water dat je gebruikt. Deze cassettes zijn los te verkrijgen bij de fabrikant of leverancier. Een anti-kalkstaafje dien je één keer per maand te reinigen. In de gebruiksaanwijziging staat beschreven hoe dit het beste gedaan kan worden. Dit verschilt namelijk per strijkijzer.

Tot slot nog een tip: voordat je het strijkijzer wegzet, kun je het beste eerst het reservoir legen.
Waterreservoir

Snoer
Sommige strijkijzers beschikken over een tuimelsnoer. Omdat het snoer omhoog gehouden wordt door een meebewegend pijpje op het strijkijzer, ligt het snoer niet meer in de weg tijdens het strijken. Ook is een tuimelsnoer ideaal voor zowel links- als rechtshandige mensen. Sommige strijkijzers zijn snoerloos. Zo is het probleem dat het snoer in de weg ligt tijdens het strijken helemaal verdwenen.

Vermogen
Het vermogen van een strijkijzer is bepalend voor de opwarmtijd. Als het strijkijzer bijvoorbeeld op de heetste stand wordt gezet, zal een strijkijzer met een hoger vermogen sneller de gewenste temperatuur bereiken.

Druppelstop
Het is handig als een strijkijzer beschikt over een druppelstop. Zo kunnen er geen natte plekken op het strijkgoed komen. Met een sprayfunctie op het strijkijzer kun je nog wat extra water op de kleding spuiten. Zo kun je een kreukel loskrijgen die er verkeerd is ingestreken.

Automatische uitschakeling
Tegenwoordig zijn er ook strijkijzers verkrijgbaar die na een bepaalde tijd te hebben stilgestaan of na te zijn omgevallen, zichzelf kunnen uitschakelen. Sommige modellen hebben ook een geïntegreerde alarmfunctie. Met een knipperlichtje en piepje wordt je gewaarschuwd.

Type strijkzool
Strijkzolen worden van meerdere materialen gemaakt. Een aantal strijkzolen is hieronder toegelicht:
 • SteamGlide: gepatenteerde strijkzool van Philips, glijdt soepel, plakt niet, is krasvast en kan makkelijk schoongemaakt worden.
 • UltraGliss: keramische coating, glijdt soepel en is krasvast.
 • Anodilium: glijdt soepel, plakt niet en is duurzaam.
 • Keramisch: glijdt soepel, plakt niet en is krasbestendig.
 • Cerlon: glijdt soepel en plakt niet.
 • Roestvrijstaal: glijdt soepel op textiel en is duurzaam.
Tips
Kijk vóór het strijken eerst even naar het wasvoorschrift. Een symbool met een strijkijzertje geeft het volgende aan:
 • symbool met één stip: alleen koud strijken.
 • symbool met twee stippen: alleen warm strijken.
 • symbool met drie stippen: alleen heet strijken.
 • symbool met een kruis:helemaal niet strijken!
Strijkvoorschrift
Sorteer je strijkgoed eerst op temperatuur alvorens je met strijken begint. Het afwerken van stapels van koud naar warm werkt veel makkelijker.

Keuze
Om te komen tot jouw juiste keus, biedt Kieskeurig een aantal mogelijkheden:
 • Reviews van de producten, voor en door de consument. Hier staat alles te lezen over de positieve en negatieve ervaringen van de consumenten. Met de mogelijkheid van vraag en antwoord over de producten, verzorgd door de consument zelf. Na aankoop kun je ook jouw review plaatsen.
 • Productinformatie, met de meest actuele informatie op een rij.
 • Prijsinformatie, tevens staat hier vermeld bij wie je deze producten online kunt kopen.
 • Winkelvergelijk, reviews van de consument over een online winkel. Alle winkels in de winkelvergelijker worden beoordeeld en kunnen maximaal 5 sterren verdienen. De Kieskeurig Mysteryshopper is verantwoordelijk voor de helft van de totale beoordeling van een winkel, de bezoekers van Kieskeurig.nl verzorgen de andere helft van de winkel beoordeling.
 • Kopen op internet, informatie over wat er komt kijken bij een aankoop online.
Sluiten

Extra beveiliging

Om misbruik te voorkomen mag deze actie maar beperkt worden gebruikt. Deze blokkade wordt over seconden weer opgeheven. Probeer het dan opnieuw.