Review: JBL Northridge e80 van Hankman
- Plaats een vraag
- Plaats een review
Hankman
18-12-2007
ik zal hier niet een ooohh aaahh verhaal vertellen over deze e80. Maar wel het volgende.
Ik ben een echte audiofiel, heb heel veel muziek (MP3) op m'n laptop die ik aan mijn Pioneer VSX-814 receiver heb gekoppeld. Daarnaast kijk ik regelmatig naar een DVD. CD's draai ik zelden.
In het verleden heb ik een Infinity Beta HCS 5.1 set gehad en een Bose Acoustimass 5. Daarvoor had ik zelfs een Audiosonic 5.1 set die ik gratis kreeg bij een mobiele telefoon. Tot nu toe ben ik altijd uitermate ontevreden geweest over de audio kwaliteit die de speakers produceerden, een DVD klinkt al snel goed op een 5.1 systeem vind ik zelf. Als ik Lord of the Rings kijk, had ik bij alle sets het gevoel alsof de paarden zo de huiskamer binnenstormden. Maar audio (MP3) klonk altijd zeer vlak.
Ik wilde nu echt voor een goede set gaan en heb in een speciaalzaak met mijn ogen dicht verschillende speakers beluisterd. De E80 sprong er voor mij uit door z'n mooie warme klank. Ik heb ook dure sateliet setjes beluisterd (oa. KEF KHT 2005.2 en Mordaunt-Short Genie), die zijn misschien best redelijk maar vielen voor mij direct af door hun blikkerige geluid naast de E80's. Bovendien vond ik die setjes erg lelijk. Ik zat niet echt te wachten op grote zuilen maar nu ze in mijn huiskamer staan, valt het erg mee, zeker met de kappen er op staat het best fraai. De E80's komen op mij zeer degelijk over.
De verkoper adviseerde mij de 2 E80's te combineren met een JBL CS680-set, daarvan gebruik ik de subwoofer, center speaker en 2 achter speakers. Een prima combinatie. Ik heb nog wel geïnvesteerd in goede (lees dure) bekabeling van de E80's naar mijn receiver.
Het resultaat vind ik verbluffend, ik ben razend enthousiast, zowel op de surround- als stereo- stand krijg ik er kippenvel van, zelfs van MP3's, ik hoor details in de muziek die ik tot nu toe nog nooit heb gehoord. Die kwaliteit schrijf ik voor 100% toe aan de E80's.
Er zijn ongetwijfeld betere speakers maar vind het een heel persoonlijke keuze. Ik zou iedereen dan ook aanbevelen gewoon 'ns te gaan luisteren in een speciaalzaak en dan een keuze te maken.
Ik geef hoge cijfers voor deze E80 omdat ze voor mij de perfecte prijs/kwaliteit verhouding hebben.
- Geluidskwaliteit
10 - Design