Bel naar 088 - 550 0176
Wij zijn op werkdagen
bereikbaar tussen 8:00 en 18:00

speakers


Informatie over speakers

De speaker is een belangrijk onderdeel van de installatie. Wil je een grote speaker die op de grond staat of een wat compacter formaat. De belastbaarheid van de speaker is ook iets om op te letten. Hou er wel rekening mee dat de prijzen van speakers in veel gevallen per stuk worden vermeld, de verkoopeenheid is in veel gevallen per twee.

productgroep

Het is verstandig om kritisch te zijn bij de keuze van je luidsprekers omdat die het uiteindelijke geluid bepalen. De satellietsystemen voor het surround geluid van thuisbioscopen kunnen over het algemeen niet op tegen de grotere boekenplank of vloerstaande speakers. Hoewel er veel satellietsystemen zijn met goede geluidsweergave kiezen veel kritische luisteraars vaak voor de grote luidsprekers. Om je wegwijs te maken in het aanbod volgt nu een uitleg van een aantal veelgebruikte termen.


Surround
Met de diverse speakers van de verschillende fabrikanten kun je ook voor surround geluid een speakerset samenstellen. Voor een 5.1 installatie kies je dan twee front speakers, twee rear speakers een center speaker en een subwoofer (met de .1 in 5.1 wordt de subwoofer bedoeld). Voor de surroundweergave is het belangrijk dat deze eerste vijf speakers goed op elkaar afgestemd zijn. Probeer daarom als je niet vijf dezelfde speakers koopt altijd speakers van één merk en uit één serie te kiezen. Eventueel klankverschil tussen de subwoofer en de andere speakers komt een stuk minder nauw. Het 7.1 systeem heeft twee frontspeakers, één centerspeaker, twee zijspeakers, twee achterspeakers en een subwoofer.

Vloerstaand/boekenplank
De keuze tussen een vloerstaande en boekenplank speaker wordt meestal gemaakt aan de hand van de beschikbare ruimte. Een vloerstaande speaker klinkt niet per definitie beter dan een boekenplank model. Als je een relatief kleine luisterruimte heeft kun je met het beschikbare budget meestal beter een boekenplank dan een vloerstaande speaker kopen voor de beste geluidskwaliteit.

Type speaker
Een luidspreker moet een groot gebied van frequenties kunnen weergeven, van de zeer lage tot hoge tonen. Omdat men vrijwel niet in staat is om uit één luidspreker het volledige frequentiegebied te halen worden vaak meerdere luidsprekers in een luidsprekerkast gebruikt. Het elektronische signaal wordt dan gesplitst door middel van een filter. Een tweeweg luidspreker heeft één zo'n filter ingebouwd. Een tweewegsysteem kan ook meer dan twee luidsprekers per kast hebben, de manier van filteren bepaalt of het een tweeweg danwel driewegluidspreker betreft.
Een driewegsysteem kan veel beter zijn dan een tweewegsysteem maar dat is zeker niet altijd het geval. Een goed tweewegsysteem is vaak goedkoper te maken. Alleen zeer goed doordachte en vervaardigde (en dus vaak niet goedkope) drie- of vierwegsystemen zijn in staat een betere muziekweergave te bieden.

Basreflexpoort
De meeste populaire speakers zijn voorzien van een baspoort. Door middel van de baspoort wordt de energie aan de "achterkant" van de speaker nuttig gebruikt. Bij een gesloten box (zonder basreflex poort) gaat deze energie verloren. De poort zorgt voor een hoger rendement van de speaker. Dit resulteert voornamelijk in een krachtigere weergave van de lage tonen.

Belastbaarheid
Een versterker heeft een bepaald vermogen, een luidspreker heeft geen vermogen maar wel een bepaalde belastbaarheid. Deze waarden worden in Watts opgegeven. De luidspreker fabrikant geeft vaak een aanbeveling voor het versterkervermogen.

Impedantie
De impedantie geeft de "weerstand" van de luidspreker weer. De meeste luidsprekers hebben een impedantie van 8 ohm wat ook een gebruikelijke waarde is voor de versterkeruitgang. Wanneer je een extra set luidsprekers met een impedantie van 8 ohm aansluit betekent dat een belasting van 4 ohm op de versterker. Een te lage impedantie op de versterker kan schade veroorzaken. Controleer daarom vooral bij het aansluiten van extra speakers of de versterker de impedantie aan kan.


Keuze
Om te komen tot jouw juiste keus, biedt Kieskeurig.nl een aantal mogelijkheden:

 

  • Reviews van de producten, voor en door de consument. Hier staat alles te lezen over de positieve en negatieve ervaringen van de consumenten. Met de mogelijkheid van vraag en antwoord over de producten, verzorgd door de consument zelf. Na aankoop kun je ook jouw review plaatsen.
  • Productinformatie, met de meest actuele informatie op een rij.
  • Prijsinformatie, tevens staat hier vermeld bij welke webshops je het product kan laten bezorgen, kan afhalen en bij welke lokale winkels je het product kunt kopen.
  • Winkelvergelijk, reviews van de consument over een online winkel. Alle winkels in de winkelvergelijker worden beoordeeld en kunnen maximaal 5 sterren verdienen. De Kieskeurig.nl Mystery Shopper is verantwoordelijk voor de helft van de totale beoordeling van een winkel, de bezoekers van Kieskeurig.nl verzorgen de andere helft van de winkel beoordeling.
  • Kopen op internet, informatie over wat er komt kijken bij een aankoop online.
Sluiten

Extra beveiliging

Om misbruik te voorkomen mag deze actie maar beperkt worden gebruikt. Deze blokkade wordt over seconden weer opgeheven. Probeer het dan opnieuw.