Review: Sigma 18-250mm F3.5-6.3 DC OS HSM van jan41
- Plaats een vraag
- Plaats een review
jan41
18-06-2011
Ik heb deze lens in oktober 2010 gekocht, in combinatie met een Nikon D3100, en enkele weken later ook een review geschreven. Ik was net begonnen met fotograferen en dus nog weinig kritisch. Ik heb vanaf oktober ook 2 fotocursussen gevolgd en liep steeds meer tegen het probleem van gebrek aan onscherpte aan.
Wat ik ook probeerde ik kreeg geen scherpe foto's. Moest alle foto's softwarematig verscherpen en daar wordt de foto niet beter van, je blaast de pixels op. Op de fotocursus ook wel eens een lens van anderen erop geschroefd en die gaven een beter resultaat. Ik lang de oorzaak bij mezelf gezocht door het gebrek aan ervaring. Maar afgelopen mei was ik helemaal klaar met deze Sigma lens en terug naar de winkel. Ik heb hier enige tijd besteed en kreeg ook een artikel over front- en back focus mee. Drie weken laetr heb ik in het weekend een test opstelling opgezet om dit focus probleem helder te krijgen. Mijn bevinding was dat ik een backfocus probleem had met de deze lens en met deze bevinding terug naar de winkel gegaan. Na enig praten hebben zij deze Sigma lens ook op mijn body bekeken. En inderdaad mijn probleem onderkent. Dus ik zou nooit scherpe foto's kunnen krijgen met deze combinatie. Door de cursussen en het doen was ik er inmiddels ook al wel achter dat ik iets anders wilde en dan meerdere lenzen opgesplitst in verschillende bereiken en een betere lichtsterkte. Na enig heen en weer praten uiteindelijk een inruilprijs overeengekomen en afscheid genomen van de lens. Met de lenzen die ik nu heb ik weet niet wat me overkomt. Scherpe foto's met de D3100.
Ik heb de nieuw aangekochte lenzen eerst op de body geprobeert en had met 1 lens een probleem met de front focus. Hiervoor een ander lens genomen van hetzelfde merk en deze was wel goed. Goed toen ik eenmaal zover was heb ik mijn body ook ingeruild tegen een Nikon D7000. Omdat ik een overstap naar een D7000 al in mijn achterhoofd had heb ik al wel een betere kwaliteit lenzen gekocht omdat de D7000 dit vereist. Zo enthousiast als ik was in het begin over de Sigma zo ontevreden ben ik eigenlijk geworden door de slechte resultaten.
Ik zou met de kennis van nu zo'n superzoom niet meer kopen of aanbevelen.
Wanneer je kijkt op bijvoorbeeld dpreview.com en je zoekt daar deze Sigma lens op dan zie je ook dat hij in vele gebieden onscherp is en dat hij eigenlijk alleen redelijk is van zeg maar 35-85mm. en dan ook alleen maar bij bepaalde diafragma waarden.
- Scherpte
2 - Contrast