Bel naar 088 - 550 0176
Wij zijn op werkdagen
bereikbaar tussen 8:00 en 18:00

mp3-spelers


Informatie over mp3-spelers

Naast muziek kunnen er op veel mp3-spelers ook foto’s en video’s worden opgeslagen. Het opslaan hiervan vergt meer geheugenruimte. Veel mp3-spelers beschikken ook over een lcd-scherm. Op deze pagina vind je alle informatie die je nodig hebt bij de aankoop van een nieuwe mp3-speler.

productgroep

Met een mp3-speler (of mp4-speler) kun je op iedere plek naar je favoriete muziek luisteren. Een mp3-speler is namelijk licht en compact en daardoor makkelijk overal mee naartoe te nemen. De mp3-techniek maakt het eenvoudig om muziekbestanden uit te wisselen en hierdoor kun je moeiteloos muziek op jouw mp3-speler zetten. Op internet zijn veel muziekbestanden te vinden die je tegen een kleine vergoeding kunt downloaden. Ook kun je muziek van cd overzetten op een mp3-speler. Wil je naast muziek ook foto’s en video’s op je mp3-speler bekijken, dan is dat bij veel mp3-spelers ook mogelijk. Audiospelers die een lcd-scherm hebben en behalve muziek ook video kunnen afspelen, staan ook wel bekend onder de naam mp4-speler.

Techniek van mp3
Mp3 is een techniek die gebruikt wordt om geluid digitaal gecomprimeerd op te slaan. Hierdoor neemt het bestand veel minder ruimte in beslag, namelijk ongeveer één tiende van het origineel. Omdat mp3-bestanden veel minder ruimte innemen en toch (nagenoeg) dezelfde geluidskwaliteit bieden, is mp3 zeer populair geworden.

Naast mp3 zijn er meerdere bestandsformaten. De apparaten die in de volksmond ‘mp3-speler’ genoemd worden, zijn ook in staat andere bestandstypes af te spelen dan enkel mp3. Hieronder vind je een beknopt overzicht:

- MP3: Motion Pictures Experts Group-layer3
- WMA: Windows Media Audio
- OGG Vorbis: Open format
- Atrac: Adaptive Transform Acoustic Coding
- AAC: Advanced Audio Compression

Geheugen
Het belangrijkste punt waar je op moet letten bij aankoop van een mp3- of mp4-speler is het geheugen. Het geheugen bepaalt namelijk hoeveel muziekbestanden er op de speler gezet kunnen worden. Bij aanschaf van een mp3-speler kun je kiezen tussen een speler met flashgeheugen of een speler met een harde schijf.

Flashgeheugen
Het overgrote deel van het aanbod aan mp3-spelers beschikt over een flashgeheugen. Het voordeel van een flashgeheugen is dat het compacter is en dat het beter bestand is tegen schokken. De opslagcapaciteit van het flashgeheugen is minder dan dat van een harde schijf. Tegenwoordig zijn er al mp3-spelers met een flashgeheugen van 64 gigabyte (GB).

Harde schijf
Mp3-spelers met een harde schijf hebben een opslagcapaciteit tot 160 GB. Dit komt overeen met ruim 2500 audio-cd’s. Vaak zijn mp3-spelers met een harde schijf groter en zwaarder dan mp3-spelers met flashgeheugen. Het voordeel van spelers met een harde schijf is dat je op één apparaat je gehele muziekcollectie kunt zetten.

Hoeveel bestanden kun je kwijt?
Het aantal mp3-bestanden dat je op een mp3- of mp4 speler kunt zetten hangt af van de beschikbare geheugenruimte en het gekozen bestandsformaat. Hieronder vind je een overzicht van het aantal nummers of cd’s dat je op een mp3-speler kunt zetten in mp3-formaat:


Beschikbare ruimte
MP3 (128 Kbps)
Aantal nummers
MP3 (128 Kbps)
Aantal cd's
1 GB.
± 250 nummers
± 16 cd's
2 GB.
± 500 nummers
± 32 cd's
4 GB.
± 1000 nummers
± 64 cd's
8 GB.
± 2000 nummers
± 128 cd's
16 GB.
± 4000 nummers
± 256 cd's
32 GB.
± 8000 nummers
± 512 cd's
64 GB.
± 16000 nummers
± 1024 cd's
80 GB.
± 20000 nummers
± 1280 cd's
100 GB.
± 25000 nummers
± 1600 cd's
160 GB.
± 40000 nummers
± 2560 cd's


Foto en video
De toename van de opslagcapaciteit van de mp3-spelers maakt de spelers tevens uitermate geschikt voor de opslag van foto- en videomateriaal. Veel modellen hebben tegenwoordig een foto- en videofunctie en zijn uitgerust met een lcd-kleurenscherm. Het formaat van het scherm verschilt per model. De mp3-spelers met een harde schijf hebben over het algemeen een wat groter lcd-scherm. Afhankelijk van de capaciteit van de mp3-speler en de kwaliteit van de foto’s en/of video’s kun je vele duizenden foto’s en tientallen uren aan video opslaan. Alhoewel spelers die ook foto en video afspelen in de volksmond nog steeds bekend staan als mp3-speler, is de juiste term eigenlijk mp4-speler. Video’s worden namelijk gecomprimeerd met MPEG4, net als dat bij audio gebeurt met mp3.


Mp3-speler zonder kleurenscherm Mp4-speler met kleurenscherm


Internet
Er zijn diverse mp3-spelers waarbij je via WiFi toegang hebt tot internet. Dit zijn vaak de wat luxere mp3-spelers die ook beschikken over een wat groter lcd-scherm. Hiervoor is geen abonnement vereist. Je dient wel toegang te hebben tot een draadloos netwerk om hiervan gebruik te kunnen maken.

Radio
Diverse mp3-spelers beschikken over een ingebouwde radio. Hierbij heb je vaak de mogelijkheid om radiozenders in het geheugen op te slaan. De ingebouwde radio is bijna altijd alleen een FM-ontvanger. Het snoer van de hoofdtelefoon fungeert als antenne voor de radio.

Voicerecording
Als een mp3- of mp4-speler over een ingebouwde microfoon beschikt, heb je de mogelijkheid om spraakopnames te maken. Deze functie wordt ook wel ‘voicerecording’ genoemd. De kwaliteit van de opnames is over het algemeen niet heel erg goed te noemen, maar kan in bepaalde situaties heel nuttig zijn.

Hoofdtelefoon
Elke mp3-speler wordt geleverd met een hoofdtelefoon, meestal zijn dit oordopjes. De meegeleverde hoofdtelefoon is over het algemeen van een matige kwaliteit. De geluidskwaliteit kan aanmerkelijk verbeterd worden door een andere en betere hoofdtelefoon te gebruiken.

Kaartslot
Met een geheugenkaart die in het kaartslot geplaatst moet worden, kan het geheugen van de mp3-speler uitgebreid worden. Dit kaartslot is in de meeste gevallen geschikt voor een SD-card of een variant hiervan. Deze SD-kaarten zijn er in veel verschillende capaciteiten. Niet elke mp3-speler is geschikt voor de geheugenkaarten met een hoge capaciteit.

Usb aansluiting
Alle mp3- en mp4-spelers kun je via een usb-aansluiting op je computer aansluiten. Via de usb-aansluiting zet je muziek, foto's en video's van de computer naar de mp3-speler. Ook het laden van de accu van de mp3-speler gebeurt over het algemeen via de usb-aansluiting. Het nadeel hiervan is dat de computer dus wel aan moet staan als je de accu wilt laden. Het laden via een adapter zal sneller gaan dan via de computer. Een losse adapter om de mp3-speler via het lichtnet op te laden is meestal optioneel.

De functie uitgebreid zoeken helpt je bij het maken van de juiste keuze.


Keuze
Om te komen tot jouw juiste keus, biedt Kieskeurig.nl een aantal mogelijkheden:

  • Reviews van de producten, voor en door de consument. Hier staat alles te lezen over de positieve en negatieve ervaringen van de consumenten. Met de mogelijkheid van vraag en antwoord over de producten, verzorgd door de consument zelf. Na aankoop kun je ook jouw review plaatsen.
  • Productinformatie, met de meest actuele informatie op een rij.
  • Prijsinformatie, tevens staat hier vermeld bij welke webshops je het product kan laten bezorgen, kan afhalen en bij welke lokale winkels je het product kunt kopen.
  • Winkelvergelijk, reviews van de consument over een online winkel. Alle winkels in de winkelvergelijker worden beoordeeld en kunnen maximaal 5 sterren verdienen. De Kieskeurig.nl Mysteryshopper is verantwoordelijk voor de helft van de totale beoordeling van een winkel, de bezoekers van Kieskeurig.nl verzorgen de andere helft van de winkel beoordeling.
  • Kopen op internet, informatie over wat er komt kijken bij een aankoop online.
Sluiten

Extra beveiliging

Om misbruik te voorkomen mag deze actie maar beperkt worden gebruikt. Deze blokkade wordt over seconden weer opgeheven. Probeer het dan opnieuw.