Review: iAudio S9 (16 GB) van Roland1

Roland1
29-06-2009
---------- update review 29-06-2009 ----------
Nog een review van mij? Ja, maar nu heb ik het apparaat wat langer, en met een nieuwe versie van de firmware.

De geluidskwaliteit blijft nog steeds ongeevenaard. Zonder equaliser of andere snufjes die geluid aanpassen klinkt het geluid sprankelend helder, maar tegenwoordig kan een iPod dat eigenlijk ook. Wanneer je de equaliser gaat bedienen, valt pas op hoe goed de versterker in deze speler eigenlijk is. Het geluid vervormt niet en blijft altijd even helder klinken. Effecten als ruimtelijker geluid en basversterking doen uitzonderlijk goed wat ze beloven, en doen dat niet overdreven. En juist dat laatste kun je niet van een iPod zeggen: de equaliser daarvan doet helemaal niets behalve het geluid vervormen.

In mijn vorige review hekelde ik de bediening, maar deze is met nieuwe firmware-updates wel verbeterd op een aantal punten. Je kunt nu overal een achtergrondplaatje toevoegen, en de g-sensor heeft wat meer functies gekregen. En het scrollen door albumart gaat nu stukken sneller.

Sinds ik de Claw Wallpaper UI heb geinstalleerd (zoek maar op Google), kun je alles naar wens aanpassen en zijn alle kleine irritaties verdwenen. Deze update kan ik voor elke S9-gebruiker ten zeerste aanraden!

Ik heb deze speler nu sinds begin maart, en die batterij is maar niet leeg te krijgen. Die 10 uur video spelen haalt 'ie echt wel, en 50 uur muziek heb ik nog steeds niet kunnen testen. Ik hang 'm wel eens aan de computer als ik muziek wissel (16 GB is weinig) en dan laadt ie op. Dus heb ik continu muziek luisteren nog niet getest.

Nog steeds is de user interface niet opgewassen tegen die van de iPod Touch, dus de conclusie blijft staan. Voor hipheid, echt gebruiksgemak en programma's koop je een iPod Touch, maar voor beeld- en geluidskwaliteit waar je van blijft genieten koop je de Cowon S9.

---------- oude review 28-02-2009 ----------
Heel kort: het beste geluid en beeld wat je kunt krijgen, in een behoorlijke verpakking.

Dan iets meer gemotiveerd. Ik heb eerder een Creative Zen Vision:M gehad, die was zeker niet verkeerd. Met 30 GB zelfs een luxe t.o.v. de schamele 16 GB van de S9. Maar de geluidskwaliteit kon beter. Dan de S9: die levert de beste geluidskwaliteit die ik uit een mp3-speler heb horen komen! Met uitgebreide equaliserinstellingen, die echt tot hun recht komen in combinatie met een goede koptelefoon (ik gebruik nu een Sennheiser IE7). In tegenstelling tot een iPod Touch en de eerder genoemde Zen (beide geprobeerd) vervormt het geluid *niet* als je met de equaliser gaat spelen (zeker de bass vervormt wel op een iPod). Ook de BBE-geluidsverbetermethoden doen hun werk uitstekend, al is dat eigenlijk een beetje kunstmatig natuurlijk. De BBE Mach3Bass klinkt wel lekker als je een actiefilm kijkt of naar drum & bass luistert. Tenslotte is de keur aan geluidsformaten prettig, zelfs flac wordt ondersteund (maar weer geen ogg). Lage kwaliteit mp3'tjes moet je echt niet willen afspelen op dit apparaat, omdat je dan gaat horen dat mp3 beter kan dan 128 kbps.

Voor video geldt eigenlijk hetzelfde. Geen gezanik met converteren, xvid- en divx-video's worden zo afgespeeld. De beeldkwaliteit is door het heldere scherm perfect (zelfs nog iets beter dan de Zen, zwart is echt zwart op een AMOLED-scherm, i.t.t. een TFT LCD). Ook in een lichte omgeving (bijv. in de trein overdag) is het beeld goed zichtbaar. Scrollen door video gaat gemakkelijk door het aanraakscherm. Het bekijken van foto's gaat ook prima, de combi van een goed scherm en een snelle processor zorgt voor redelijk snelle respons, zelfs bij foto's van 10 megapixels (2 sec laadtijd per foto, daarna kun je zonder vertraging zoomen).

De overige functies zijn iets minder goed uitgewerkt. Leuk hoor, een rekenmachine, maar die is zeer minimaal. Dat is op een iPod Touch wel beter. Net als de user interface, want dat is waar dit apparaat behoorlijk door de mand valt. Het werkt (na gewenning), maar daar is alles mee gezegd. Er zitten erg veel kleine onhandigheidjes in. Voorbeelden: je kunt niet door muziek of een film scrollen als het op pauze staat. Als het apparaat op standby gaat (doet ie vrij snel), onthoudt het niet waar de muziek was gebleven. Werken met playlists vraagt gewenning: het gaat, maar is op een Creative Zen VEEL beter. Als je een foto in de lijst opent, vervolgens een hoop foto's verder scrollt en dan teruggaat naar de lijst, kom je weer bij de eerste foto uit. En eens in de week (bij dagelijks gebruik) loopt het apparaat vast en moet je net even die paperclip bij je hebben om te resetten. Zo kan ik nog even doorgaan. Dat soort kleine dingen zijn geen reden om dit apparaat te laten liggen (je koopt 'm voor de geluids- en beeldkwaliteit!), maar ze zijn wel irritant. Owja, de usb-kabel is -- zoals inmiddels steeds meer gebruikelijk wordt -- niet standaard en dus duur om eventueel te vervangen. Waar koop je in Nederland Cowon/iAudio-accessoires?

De batterij gaat lang mee. Erg lang. Je kunt twee films kijken en dan is de batterij half leeg. Muziek heb ik niet bij kunnen houden, omdat ik 'm oplaad als ie half leeg is en tussendoor korte films kijk (in de trein). In elk geval gaat muziek vele uren achter elkaar, mits het scherm uit staat.

Iemand vroeg eerder of je een eigen achtergrondplaatje kunt inbouwen: met genoeg kennis van Adobe Flash is dat mogelijk, en dan kun je zelfs een heel eigen gebruikersinterface maken. Tenslotte de degelijkheid: ik heb hem nu een maand, en er zitten nog 0 (nul) krassen op het apparaat (wel veel vingerafdrukken). Dus dat is (boven verwachting) goed. Verder ziet alles er behoorlijk degelijk uit, al is het geheel van plastic gemaakt. En de vorm en kleur (titanium black) vind ik ingetogen stijlvol (het is niet zo glanzend zwart als een iPod).

Conclusie: vind je hipheid en programma's belangrijker dan beeldkwaliteit? Koop dan een iPod Touch. Wil je perfect geluid en een geweldig mooi scherm voor video en foto's? En hoeft 'ie niet zo hip te zijn? Koop dan de S9!
4.5 sterren

• Geluidskwaliteit
  • Mogelijkheden
  • Gebruiksgemak
  • Vormgeving
  • Degelijkheid
Vorige review [ Review 8 van 10 ] Volgende review
Winkelbeoordeling Prijs Naar alle prijzen
3.5 sterren