ElcoM
14-02-2009
De X-Fi kwam uit nadat ik een paar maandjes een gewone ZEN 4gb had. Dat deed pijn, want de X-Fi is ziet er strakker uit, is wat minder krasgevoelig en als belangrijkste -naar ik hoorde- zou hij een stuk beter klinken.
Goed, de ZEN deed het nog en om 'm nou te gaan vervangen na een paar maanden was teveel van het goede. Totdat mijn ZEN ineens de geest gaf. Stiekem was ik blij, en ging terug naar de winkel. Daar bleek dat die ZEN niet meer te redden was, dus ik kon wat extra bijleggen voor een X-Fi.
Nu, de X-Fi. Om maar met het belangrijkste te beginnen: hij klinkt écht fijner. Met mijn Creative EP-630 in-ear oordoppen is het echt een heel fijne combinatie. De meegeleverde EP-830 oordoppen vind ik minder fijn klinken dan de oudere EP-630. X-Fi staat bij mij altijd aan, niet op de maximale stand. Het zorgt net voor díe subtiele verbetering van de muziek die nodig is.
De mogelijkheden van de X-Fi vind ik goed. Ik fotografeer veel (enorm uit de handen gelopen hobby) en 't portfolio meenemen op zak is altijd leuk. Het scherm doet de foto's niet tekort. Ook heb ik vrij veel Top Gear afleveringen gekeken in de trein. Dat ging allemaal prima op het kleine schermpje. Kanttekening bij de films: het converteren met de Creative Centrale lijkt realtime te zijn en dat kan dus vrij lang duren. Ook moet je maar één filmpje tegelijk willen omzetten, anders loopt de software vast. Dikke min voor de software, die duidelijjk minder is dan 't apparaat.
Gebruiksgemak, hoewel de knoppen erg klein zijn werken ze voor mij prima. Ook handig dat je in één keer naar onderen in een lijst kunt navigeren en per pagina kunt doorscrollen in plaats van per nummer. Intuitief vind ik de bediening net niet, maar me erin verdiepen vind ik helemaal niet erg en ik kan de menustructuur wel waarderen.
Vormgeving, zoals eerder genoemd: erg strak. De zilveren achterkant wil wel wat krassen, de voorkant is een stuk beter dan de gelakte ZEN was. Erg strak, sleek maar misschien net wat dik apparaatje. I don't care, maybe you do.
Degelijkheid: voelt erg stevig en degelijk, nergens metaal maar wel een fatsoenlijke kwaliteit plastic. Nee, volgens mij is 'ie gewoon prima degelijk.
- Geluidskwaliteit
- Mogelijkheden