Review: Philips 40PFL8664H van DDMBe
- Plaats een review
DDMBe
14-01-2010
Beste
Ook ik heb lang getwijfeld over de aanschaf van een nieuwe tv. De vorige (ook Philips) was na 15 jaar wel aan vervanging toe. Niet dat ik zozeer fan ben van Philips, het lot heeft echter beslist over deze keuze (eigenlijk meer de specs). Ik had een aantal vereisten vooropgesteld:
- Full HD
- LED (ivm verbruik)
- minstens 40 inch
- mooi beeld/design
- aansluitingsmogelijkheden
Dit lijstje bij de hand, op deze site alle mogelijke LED-TV's bekeken en uiteindelijk heeft dit toestel het -voor mij persoonlijk- gewonnen van een Samsung 7000-series toestel door de connectiviteit.
De meest gangbare aansluitingen zijn aanwezig zoals DVI (4x), Audio in/out, SPDIF (out), SCART (2x), USB (1x), RJ45 (Ethernet LAN) (1x), VGA (1x)
De Samsung heeft ook DLNA mogelijkheden, echter dien je daar nog een draadloze dongle bij te kopen en vind ik toch niet kunnen voor een toestel in deze prijsklasse.
Men is het toestel komen installeren en na 15 minuutjes was ik al aan 't kijken. Zo hoort 't ook bij een TV, vind ik. eenvoudig maar functioneel én overzichtelijk.
Ik kijk zowel tv rechtstreeks via het toestel (duh) als via de PC, die dienst doet als Mediacenter en een (analoge) tv-kaart aan boord heeft. Eerst had ik het toestel aangesloten via de DVI-aansluiting maar dan had ik een veel te "hard" beeld, maw de randen van vensters, letters, e.d.waren scherp en niet scherp en er zat een vertraging op het beeld t.o.v. de PC monitor. Eerst dacht ik dat het aan de kant van de PC lag en deze verbonden (via verloopstekkertje) met HDMI -> DVI = zelfde resultaat
Daarna rechtstreeks via een VGA-kabeltje (VGA -> VGA = OK) en dat gaf het beeld weer dat mijn HD PC monitor ook weergaf. Het beeld is zelfs zo goed dat ik mijn "kleine" 24 inch scherm niet langer nodig heb om de PC te besturen. Vanaf nu heb ik dus een PC monitor van 102 cm! :-)
In combinatie met krachtig Logitech 5.1 surround sound set, een draadloze muis en een draadloos toetsenbord vormt dat een zalige multimedia-ervaring!
Nu we het toch hebben over multimedia, de verschillende modi om content van m'n PC op de tv te krijgen ook even uitgetest en tot de conclusie gekomen dat:
PC verbonden via VGA en als mediaspeler Windows (7) Media Player of VLC (aan te raden) het beste resultaat geeft, dit om de volgende redenen:
- Snelle navigatie in PC menu's
- VLC speelt mvk's en zo goed als andere media af
- Geluid van de PC gaat niet eerst (via DVI) naar de TV om uiteindelijk naar de Logitech Sound unit te gaan. Geluid loopt dus syncroon met wat het beeld weergeeft (de zogenaamde lipsync is prima)
Ik heb (ook hier weer) een andere mogelijkheid onderzocht, met name:
- Via de DLNA (netwerkverbinding). Met "Open PC" en de software TVersity browsen levert tergend traag browsen op, waardoor dit niet doenbaar is (zeker niet met grote media-bibliotheken).
Ook is de kwaliteit van de ingebouwde encoder heel slecht (zwart is grijs, de intensiteit en helderheid van de beelden zijn niet optimaal) en er treden artefacts op in het beeld.
- Via VLC, speel ik elk filmbestand af, en als het 1080p-content bevat, haarscherp met volle kleuren, intensiteit en contrast.
Conclusie:
Ik gebruik mijn TV vooral in combinatie met mijn PC en ben zeer tevreden over de beeldkwaliteit van HD-content.
De ambilight feature is een leuk gedget, noch een must, noch storend.
Het geluid van de tv is niet van toepassing bij mij daar alles verloopt via externe soundprocessor.
Bediening van het toestel is eenvoudig, duidelijk en overzichtelijk, bijna intuitief.
Qua aansluitmogelijkheden ben ik ook tevreden, echter had een optische audio out wel aanwezig mogen zijn. HDMI-aansluiting was een leuke optie geweest.
Mijn opstelling:
Geluid:
TV ---SPDIF--- Logitech 5.1 Unit
Beeld:
Niet geschaald voor de VGA-ingang.
Op de PC is 1920x1080p ingesteld.
PC ---VGA-kabel--- TV
Ambilight ON met als instelling dynamisch
Geluid van de PC:
PC ---optical--- Logitech 5.1 Unit
Aanrader voor de multimedia-fanaten:
- VLC
- draadloos keyboard/muis
- goede sofa (met aangenaam gezelschap)
- veel HD-content en veel tijd!
- Om vertragingen in het beeld te beperken/vermijden, heb ik de scherminstelling "Spel" gebruikt voor zowel gewoon tv kijken als de VGA-ingang.
Afrader:
- TVersity
Waarschijnlijk is dit niet een doorsnee review maar ik kan enkel voortgaan op wat ik zelf ervaren heb.
Mocht je zelf nog vragen en/of opmerkingen hebben, hoor ik het graag.
- Beeldkwaliteit
10 - Mogelijkheden