Bel naar 088 - 550 0176
Wij zijn op werkdagen
bereikbaar tussen 8:00 en 18:00

inkjet printers


Informatie over inkjet printers

Een inkjetprinter kan behalve tekst of grafieken tegenwoordig ook prima foto’s afdrukken, zeker als je speciaal fotopapier gebruikt. Ook kunnen sommige inkjetprinters cd’s en dvd’s bedrukken. Deze pagina beschrijft wat belangrijk is.

inkjetprinter

Levensduur
Sommige fabrikanten van inkt en papier durven tegenwoordig de garantie af te geven dat de levensduur van hun afdrukken minimaal vijftig jaar is. Als je op zoek bent naar printer die specifiek alleen geschikt is voor het afdrukken van foto's, neem dan een kijkje bij de productgroep fotoprinter elders op Kieskeurig.nl.

Resolutie
Een inkjetprinter gebruikt kleine spuitmondjes om verschillende kleuren inkt direct op papier te spuiten. De kwaliteit van een afdruk wordt voor een groot deel bepaald door de resolutie. Deze wordt uitgedrukt in dpi (dots per inch). Hoe hoger de resolutie, hoe beter de scherpte en detailweergave zal zijn. Voor het printen van een tekst of grafiek is een resolutie van 300 tot 600 dpi voldoende. Om een goede foto met veel details en een goede kleurweergave af te drukken, heeft een een resolutie van 1200 dpi de voorkeur.

Geheugenkaartlezer
Veel inkjetprinters beschikken tegenwoordig over een ingebouwde cardreader. Daarmee kun je de meest voorkomende geheugenkaarten uitlezen. Op die manier is het mogelijk om foto's af te drukken zonder dat je daarvoor je computer hoeft aan te zetten. Met behulp van een ingebouwd lcd-scherm op de printer kun je foto's selecteren, eventueel corrigeren en vervolgens printen.

PictBridge
Op sommige inkjetprinters kun je je digitale foto- of videocamera rechtstreeks aansluiten om zo foto's af te drukken. Je kunt dan dus printen zonder tussenkomst van de computer. Deze functie staat meestal bekend onder de naam 'PictBridge' of 'DirectPrint'.

Randloos printen
Een inkjetprinter kan de mogelijkheid hebben om randloos te printen. Daarmee kun je bijvoorbeeld foto's afdrukken zonder dat er een witte rand omheen komt. Deze mogelijkheid kun je vaak alleen gebruiken als je gebruikmaakt van speciaal fotopapier.

Printsnelheid
Niet iedere inkjetprinter spuugt zijn afdrukken even snel uit. Wat jij snel genoeg vindt, zal afhangen van je persoonlijke situatie. Als je zo af en toe eens iets print dan zal de snelheid niet zo belangrijk zijn. Maar stel dat je een leuke foto op A4-formaat (20 x 30 cm) wilt uitprinten, dan kan het vervelend zijn als het erg lang duurt en de print daarna ook nog eens moet drogen. De afdruksnelheid van een printer wordt mede bepaald door de snelheid van je computer en het bestand dat je gaat printen. De printsnelheid die wordt gegeven bij de specificaties is dan ook een richtlijn.

LCD-scherm
Als een inkjetprinter beschikt over een lcd-scherm, kun je de foto's eerst bekijken en eventueel bewerken. Daarna geef je het juiste formaat en het aantal in en een paar minuten later liggen je prints klaar.

Separate inktcartridges
Een hot item bij inkjetprinters is het inktverbruik. De inkt is altijd sneller op dan je denkt en een nieuwe cartridge kopen of (laten) navullen is vaak kostbaar. Mede daarom worden de meeste printers tegenwoordig uitgerust met gescheiden inktcartridges. Is bijvoorbeeld de kleur geel op maar de rest nog niet, dan hoef je alleen de gele cartridge te vervangen. Dit kan een aardige kostenbesparing opleveren.

Namaakcartridges
Voor veel printers zijn er ook 'namaak-cartridges' verkrijgbaar. Die zijn een stuk goedkoper dan de originele cartridges en ze kunnen vaak ook nagevuld worden. De ervaringen hiermee zijn wisselend. Sommige mensen kunnen er probleemloos mee printen terwijl dit bij anderen leidt tot storingen of beschadigingen aan de printer. De keuze om originele of namaakcartridges te gebruiken moet je uiteraard zelf maken.

Printmogelijkheden
Een inkjetprinter kan op verschillende formaten afdrukken. Dit kan variëren van creditcardformaat tot A4 (20 x 30 cm). Een aantal printers kan zelf printen tot formaat A3+. Behalve het afdrukken op papier, zijn er ook nog andere mogelijkheden:

  • t-shirt-transer: je eigen foto op een t-shirt printen
  • foto-index: een collage met al je foto's als miniatuur
  • bedrukken van zelfgebrande cd's en dvd's
Geluidsniveau
Als je de printer regelmatig gebruikt en hij staat in je directe omgeving dan kan het handig zijn om rekening te houden met het geluidsniveau. Geluidsproductie wordt uitgedrukt in decibel (dB). Een printer met een geluidsniveau van 35 dB wordt over het algemeen als prettig ervaren.

Stroomvoorziening
Over het algemeen wordt een printer aangesloten op het lichtnet. Maar inmiddels zijn er ook printers op de markt die voorzien zijn van een oplaadbare accu. Zo kun je de printer gebruiken op plekken waar geen elektriciteit voorhanden is.

Software
Behalve de software die je nodig hebt om de printer te installeren, leveren veel printerfabrikanten ook extra software mee die bedoeld is om foto's te bewerken. Zo kun je bijvoorbeeld rode ogen verwijderen, belichtingsproblemen corrigeren of foto's uitkaderen. Ben je erg creatief dan kun je met speciale sjablonen ook je eigen fotoalbum of kalender maken.

Besturingssysteem
Bij de specificaties kun je zien met welke besturingssystemen de printer werkt. Bijna alle printers zijn tegenwoordig geschikt voor Windows XP, Vista en 7 en ook steeds vaker voor Apple OS X en Linux.


Keuze maken
Om te komen tot een juiste keus, biedt Kieskeurig.nl een aantal mogelijkheden:

  • Reviews van producten, voor en door consumenten. Hier lees je alles over positieve en negatieve ervaringen van consumenten. Met daarnaast vragen en antwoorden over producten, verzorgd door consumenten zelf. Na aankoop kun jij ook je review plaatsen.
  • Productinformatie, met de meest actuele informatie op een rij.
  • Prijsinformatie, tevens staat hier vermeld bij wie je deze producten online kunt kopen.
  • Winkelvergelijk, reviews van consumenten over winkels. Alle winkels in de winkelvergelijker worden beoordeeld en kunnen maximaal vijf sterren verdienen. De Kieskeurig.nl-mysteryshopper is verantwoordelijk voor de helft van de totale beoordeling van een winkel, de bezoekers van Kieskeurig.nl verzorgen de andere helft van de winkelbeoordeling.
  • Kopen op internet, informatie over wat er komt kijken bij een aankoop online.
 
Sluiten

Extra beveiliging

Om misbruik te voorkomen mag deze actie maar beperkt worden gebruikt. Deze blokkade wordt over seconden weer opgeheven. Probeer het dan opnieuw.