Informatie over friteuses

Bij een friteuse is het belangrijk om te letten op de inhoud. Moet de binnenpan uitneembaar zijn en geschikt voor de vaatwasser? Er zijn tegenwoordig ook modellen met een anti-reukfilter en Koele wand. Hier vind je alle informatie over waar je op moet letten bij de aankoop van een friteuse.

friteuse

Bekijk alle friteuses

Frituren

Het bereiden van voedsel in kokend vet wordt frituren genoemd. Gezond wordt het frituren echter niet genoemd. Dit komt door het vet wat wordt gebruikt om het voedsel in te bereiden. Door gebruik van de juiste olie, de goede temperatuur en regelmatig verversen kun je de nadelen zoveel mogelijk beperken.

Vet

Welk frituurvet gebruik je, vloeibaar of vast frituurvet? Wat is het beste? Vast vet is ongezonder dan vloeibaar frituurvet. Het vast vet bevat namelijk verzadigde vetzuren die bij verhitting vrij komen. Daarentegen bevat vloeibaar frituurvet veel onverzadigde vetzuren. Dit is beter voor jouw cholesterolgehalte, dus gezonder! Een nadeel van vloeibaar frituurvet is dat dit duurder is in de aanschaf en de friteuse moeilijker schoon te maken is. Het schoonmaken is natuurlijk makkelijk op te lossen door een friteuse met geïntegreerd oliefiltersysteem te kiezen.

Temperatuur

Wat is de beste temperatuur om te frituren? Wanneer er een te lage temperatuur aanwezig is, zal het product zich snel volzuigen met vet en zal het lang duren voordat jouw product klaar is. Bij een te hoge temperatuur zal de binnenkant nog niet gaar zijn en is de buitenkant al verbrand. De beste temperatuur om te frituren is tussen de 160 -180°C.

Dubbele friteuses

Er zijn ook duo friteuses te verkrijgen of de zogeheten dubbele friteuses. Deze friteuses beschikken over twee pannen. Je kunt dus eventueel in twee pannen tegelijk frituren. Bijvoorbeeld frites en hapjes, zodat deze gelijktijdig klaar zijn.

Multicooker

Met een multicooker kunnen gezond en lekker eten samengaan. Multicookers zijn voorzien van heteluchtcirculatie en een grillelement en zorgen ervoor dat het gerecht automatisch bakt en draait zonder dat je er naar hoeft om te kijken. Het verschil tussen een multicooker en een stoomapparaat is dat aan de ingrediënten in een multicooker nog een beetje olie (vaak één lepel) toegevoegd moet worden. De olie geeft (meer) smaak en zorgt ervoor dat de ingrediënten knapperig worden. Daarnaast ontstaan er veel minder geurtjes dan bij een gewone friteuse omdat er alleen lucht wordt gebruikt. Multicookers maken het maken van verschillende recepten met patat, vlees, vis, groente of fruitgerechten mogelijk.

Een verschil tussen de Philips Airfryer en de Actifry van Tefal is dat er in de Tefal Actifry geen oliebollen en kroketten in kunnen worden gebakken. In de Airfryer van Philips kan dit wel. Met de Airfryer kan je frituren, roosteren, bakken en grillen op een gezonde manier. Steeds meer friteuses werken met een speciale lowfat frying techiek, wat inhoudt dat ze minder vet gebruiken dan een standaard friteuse. De Airfryer werkt ook met deze techniek. Frituren wordt hierdoor steeds gezonder.  De Airfryer gebruikt bijvoorbeeld tot wel 80% minder vet.

Schoonmaken

Er zijn frituurpannen op de markt die een geïntegreerd oliefiltersysteem hebben. Restjes blijven vaak achter in de olie, die keer op keer weer worden gefrituurd. Hierdoor verbranden ze herhaaldelijk, wat erg schadelijk is voor jouw gezondheid. Daarom is het belangrijk dat je altijd frituurt met schone of gefilterde olie. Het oliefiltersysteem zorgt ervoor dat de verbrande kruimels makkelijk te verwijderen zijn.

  1. Sommige friteuses zijn voorzien van een filterbak, waarin de schone olie wordt opgevangen en bewaard.
  2. Andere friteuses filteren de olie door middel van een oliefilter onder het verwarmingelement. Als het verwarmingselement wordt verwijderd wordt de olie automatisch gefilterd.
Manier 1
De olie loopt uit de binnenbak over in de filterbak. vervolgens wordt de olie opgevangen in de filterbak en kan zo bewaard worden. Restjes blijven achter in de binnenbak.

Manier 2
De kruimels worden door middel van het verwijderen van het element uit de olie gefilterd. Schone olie blijft over!

Sproeisysteem

Er zijn ook friteuses verkrijbaar met een sproeisysteem. Hiermee wordt de olie over de frieten heen gespoten. Daardoor is er volgens de fabrikant minder olie nodig en is de friteuse energiezuiniger en sneller dan klassieke friteuses. Bovendien zouden de frieten er minder vet door worden. Dit systeem is door Princess op de markt gezet onder de naam Ecoshower.

Koele wand

Let er op dat het apparaat over een koele wand beschikt, vooral als je het apparaat ergens hebt staan waar kinderen bij kunnen komen. Door de aanwezigheid van een koele wand kunnen vingertjes niet verbranden wanneer het apparaat aan de buitenkant vastgepakt wordt.

Gemak

Vele friteuses zijn demontabel en daardoor makkelijk schoon te maken. Veel onderdelen kunnen zelfs in de vaatwasmachine. Met een uitwendig lift-systeem kun je het mandje van buitenaf omhoog doen zonder de deksel te openen. Dit is handig als je wilt controleren of de frietjes al goudbruin zijn of als je de bitterballen even wilt laten uitlekken. Om dit te controleren is een kijkvenster erg makkelijk.

Inhoud

Het aantal liters van de friteuse bepaalt ook wat voor gewicht aan product gefrituurd kan worden. Hierin wordt ook een onderscheid gemaakt tussen een vers- en diepvriesproduct. Let op: inhoud in liter verwijst naar de oliecapaciteit. Als er sprake is van frituur-/bakcapaciteit dan gaat het over de producthoeveelheid die in de pan gaat. Deze wordt in kg/gr aangegeven. Wij hebben alvast het een en ander voor je op een rijtje gezet:

Inhoud friteuse Diepvries product Vers product
     
2,2 liter 400 gram 550 gram
2,6 liter 500 gram 670 gram
3,5 liter 575 gram 700 gram
4 liter 700 gram 800 gram


Zoals je ziet, een diepvriesproduct bevat ijs wat bij het in contact komen met het vet stoom veroorzaakt. Wij adviseren dan ook om een diepvriesproduct zoveel mogelijk te ontdoen van ijs. Een vers product (o.a. eigen gemaakte frites of kroketten) bevat geen ijs waardoor er minimale stoom is.

Veiligheid

De friteuse moet uitgerust zijn met een veiligheidsthermostaat en voorzien zijn van een temperatuurbeveiliging om oververhitting van de olie te voorkomen, die anders zou kunnen gaan branden.

Koude Zone

In de koude zone friteuse bevindt zich een deel van de frituurolie onder het verwarmingselement. Doordat het vet onder het element niet direct wordt verwarmd, blijft de temperatuur hier lager. Alle kruimels van friet, kroketten en dergelijke zakken naar de bodem en komen in deze 'Koude Zone' terecht. Met dit systeem blijft de olie langer vers wat beter is voor je gezondheid.

Luchtjes

Vele friteuses zijn voorzien van een anti-reukfilter in de deksel, deze kan vervangbaar of permanent zijn. Een vervangbaar vetfilter zal in de loop van de tijd vervangen dienen te worden door een nieuwe. Hier zijn natuurlijk kosten aan verbonden. Houd hier rekening mee, of koop een friteuse met een permanent filter, wanneer je niet iedere keer een nieuw anti-reukfilter wilt kopen.

Aandachtspunten

Veiligheidsthermostaat
De friteuse moet uitgerust zijn met een veiligheidsthermostaat en voorzien zijn van een temperatuurbeveiliging om oververhitting van de olie te voorkomen, die anders zou kunnen gaan branden.

Acrylamide
Bij zetmeelrijke producten zoals aardappelen, graanproducten en deegwaren (dus ook bij gepaneerde producten zoals kroketten en bitterballen en alle snacks zoals loempia's en vlammetjes) onstaat bij het bruin worden de stof acrylamide. Deze stof is kankerverwekkend bij dieren en waarschijnlijk ook bij mensen. Daarom adviseren voedingskundigen om matig te zijn met gebakken en gefrituurde aardappel- en graanproducten. Frieten bevatten iets minder acrylamide dan de genoemde producten maar toch is het beter om frieten en andere snacks niet te bruin te laten worden en de olie niet tot boven de 180 °C te verhitten.

Diepvriesproducten
Diepvriesproducten moet je eerst ontdooien voor het frituren. Zorg ervoor dat ze goed droog zijn voordat ze de friteuse ingaan. Water en olie gaan niet goed samen. Vergeet daarom niet om het ijs van diepvriesfriet goed af te schudden voordat je het mandje met friet in de olie laat zakken.