Informatie over fietsdragers

Wil je de fietsen meenemen op vakantie of wil je iemand ophalen met fietspech? Dan kan de fietsdrager uitkomst brengen. De keuze voor de juiste fietsdrager is mede afhankelijk van jouw eigen voorkeuren. Hoeveel fietsen wil je vervoeren en waar op de auto moet de fietsendrager worden gemonteerd. We onderscheiden verschillende soorten fietsdragers en de verschillen zitten vooral in de constructie, de montage en de bevestiging van de fiets zelf. Daarnaast zijn er ook fietsdragers die bevestigd kunnen worden achterop de caravan of vouwwagen.

Bekijk alle fietsdragers

Soorten bevestiging

Aan de fietsdrager zit ook de stekker die je aansluit op de auto en die zorgt voor de verlichting op de fietsdrager. De aansluiting op de auto is meestal geschikt voor een 7-polige stekker, maar inmiddels is de 13-polige stekker (Jaeger) de standaard geworden.

bevestiging

Heeft je fietsdrager een 7-polige stekker en je auto al een 13-polige aansluiting? Dan kun je met een verloopstekker de fietsdrager blijven gebruiken.

Voor op de trekhaak

Als jouw auto is uitgerust met een trekhaak dan is dit wellicht de aangewezen plaats voor een fietsdrager. Een fietsdrager past op iedere trekhaak (soms met een speciaal koppelstuk). De fietsen zijn eenvoudig te monteren en worden bevestigd middels de crank of het frame. Voor het gebruik van een fietsdrager in combinatie met een terreinauto kan het zijn dat je gebruik moet maken van speciale accessoires. Dit kan tevens het geval zijn bij auto’s met een afneembare trekhaak.

Er bestaan ook kantelbare modellen en zij bieden het voordeel dat de kofferruimte van de auto toegankelijk blijft. Verreweg de meeste fietsdragers zijn uitgerust met verlichting en er is ruimte voor het plaatsen van een nummerplaat.

Let op: Veel fietsdragers kunnen tot maximaal 50 kg worden belast. Je dient echter wel rekening te houden met de maximale kogeldruk van de trekhaak die onder jouw auto is gemonteerd. Het totaalgewicht van de fietsdrager + de fietsen mag de toegestane kogeldruk niet overschrijden. Deze kogeldruk staat meestal vermeld op het plaatje naast de stekkeraansluiting.

Voor op het dak

Het dak van je auto is een ideale plaats om je fiets(en) te vervoeren. Het voordeel van deze methode is het feit dat de trekhaak vrij blijft om een caravan of aanhanger te trekken. Een nadeel van deze methode is dat de fietsen veel wind vangen. Dit resulteert in een hoger brandstofverbruik en lawaaihinder. Ook is het plaatsen van een fiets lastiger omdat je op hoogte werkt. Daarnaast is het bij deze constructie noodzakelijk dat er dakdragers op de auto gemonteerd kunnen worden. Verder dien je er rekening mee te houden dat de totale hoogte van de auto toegenomen is, dus eventjes opletten bij het inrijden van een parkeergarage. Deze fietsdrager biedt plaats aan 1 fiets per drager, maar je kunt meerdere fietsdragers plaatsen op het dak van je auto.

Let op: Je moet rekening houden met de maximale dakbelasting van je auto. Je kunt de maximale dakbelasting in het instructieboekje van je auto terugvinden, maar ook even navragen bij de garage.

Voor achterop de auto

Geen trekhaak? Geen nood: je kunt je fietsen ook vervoeren op de 5e deur of kofferdeksel van de auto. Er zijn een aantal praktische systemen bedacht die je eenvoudig kunt bevestigen achter op de auto. De fietsdrager wordt met speciale snelbevestigingen op de auto bevestigd en is voorzien van een rubbercoating om de auto te beschermen.

Je moet er wel voor zorgen dat de achterlichten en de nummerplaat zichtbaar blijven, anders moet je een apart lichtblok kopen. Deze fietsdrager biedt plaats aan maximaal 4 fietsen.

Voor caravan/aanhanger

Voor het vervoer van fietsen op een caravan of een aanhanger (vouwwagen) bestaan speciale constructies. Er zijn speciale fietsdragers verkrijgbaar die achterop de caravan worden gemonteerd en plaats bieden aan 2 of 3 fietsen. Als je de fietsen wilt gaan vervoeren op de dissel van een caravan of vouwwagen dan is dat ook mogelijk. Het is zelfs mogelijk om met behulp van een speciaal hulpstuk een fietsdrager te gebruiken die ook op de trekhaak past. Mocht je de fiets(en) willen vervoeren in de caravan of een bestelauto dan is dat ook mogelijk. Middels de ‘indoor-fietsdrager’ kun je de fiets op een veilige manier met je meenemen.

 
Let op: Als je de fietsen gaat vervoeren op de dissel moet je erop letten dat je de maximale kogeldruk niet overschrijdt. Deze kogeldruk staat meestal vermeld op het plaatje naast de stekkeraansluiting.

Overige modellen

Net zoals bij de caravan aan de achterzijde een fietsdrager bevestigd kan worden, bestaan er ook modellen speciaal geschikt voor busjes en campers. Zo houd je binnen ruimte over. Voor auto's die een reservewiel aan de achterzijde van de auto hebben, zijn er speciale fietsdragers waarmee de fiets op het wiel kan worden bevestigd.


 

Voor welke fietsen

Welke fietsen passen er op de fietsdrager? De meeste fietsdragers zijn geschikt voor de traditionele tour- of stadsfiets. Als je hem wilt gaan gebruiken voor bijvoorbeeld mountainbike’s dan moet je kiezen voor een fietsdrager die beschikt over brede wielgoten. Bij een aantal fietsdragers is deze ATB-wielgoot standaard, bij andere kun je een bredere goot aanschaffen als accessoire. Deze wielgoot is geschikt voor alle bandenmaten, van race- en ATB-fietsen, mountainbikes, maar ook van de 'normale' fiets. De wielgoten van een fietsdrager kunnen op de lengte van een fiets worden ingesteld.

Voor elektrische fietsen

Elektrische fietsen worden steeds meer verkocht in Nederland. Ook deze kunnen via een fietsdrager vervoerd worden, maar niet iedere fietsdrager is hiervoor geschikt. Dit komt omdat niet elke fietsdrager het gewicht van een elektrische fiets kan dragen. Eén elektrische fiets zal geen probleem opleveren maar wil je er twee vervoeren dan dien je hier goed op te letten of de fietsendrager dit aankan. Een elektrische fiets weegt al snel zo’n 30 kg per stuk (dit is inclusief accu).

Daarnaast dien je goed op te letten dat je de maximale kogeldruk van je auto niet overschrijdt. Dit wil zeggen: het maximaal aantal kilo’s dat je via de trekhaak mag vervoeren. Op het typeplaatje van de trekhaak staat vermeld wat de maximale kogeldruk is. Dit ligt meestal tussen de 50 en 75 kg. Wanneer je geen typeplaatje hebt, kun je uitgaan van een maximale kogeldruk van 50 kg.

Brandstofverbruik

Natuurlijk zorgt de verhoogde luchtweerstand met een fietsdrager op de auto voor een verhoogd brandstofverbruik. Bij een sedan-uitvoering is het verbruik nog iets hoger dan bij stationwagens en hatchbacks. Als je de fietsen op het dak vervoert, kan het brandstofverbruik toenemen met wel 20 tot 30 procent.

Fietsdragers/wetgeving

  • Je mag de maximale kogeldruk van de trekhaak niet overschrijden.
  • De fietsen mogen aan weerszijden van de auto niet meer dan 20 cm uitsteken en er mogen geen scherpe delen uitsteken.
  • Als een fietsdrager de achterlichten van de auto geheel of gedeeltelijk bedekt dan is een extra verlichtingsbalk verplicht.
  • Op de fietsdrager of verlichtingsbalk hoort een witte nummerplaat te zitten met het kenteken van je auto.
  • In het buitenland gelden vaak andere regels. In het Handboek Europa van de ANWB vind je hierover meer informatie.