Review: Sitecom Wireless Range Extender 300n van Edwin-1967

Edwin-1967
10-01-2012
De Sitecom WL-330 Wireless Range Extender 300n is zoals de naam doet vermoeden in staat om het bereik van jouw Wifi signaal te vergroten. Nadeel van zo'n range extender is dat je deze moet plaatsen binnen het bereik van je bestaande Wifi verbinding. Zet je het net op de rand van het bereik dan loop je de kans een trage of wegvallende verbinding te hebben.

In mijn geval staat de draadloze router in de meterkast en wil ik graag internetten in de tuin, een afstand die niet te overbruggen valt omdat het signaal nauwelijks de meterkast uit komt. Als range extender sta je in zo'n geval dan relatief dicht bij het basisstation.

Eigenlijk wat eigenwijs begon ik meteen met de set-up waar je intuïtief niet echt uitkomt. Hoewel de gebruikersinterface (GUI) er verzorgt uitziet en in vele talen beschikbaar is, is niet altijd duidelijk wat je moet selecteren. De .pdf handleiding in het Engels biedt wat dat betreft meer houvast.

De WL-330 werkt als range extender prettig, het signaal wordt goed opgepikt en versterkt (mits goed binnen de range van het basisstation). Let er echter wel op dat je dezelfde beveiliging configureerd op de WL-330 als op jouw router staat ingesteld. Enige houvast heb je aan de Home-tab van de GUI waar je achter "Modus" kunt zien of verbinding met het basis access-point tot stand is gebracht. De Nederlandse .pdf handleiding biedt wat statussen betreft meer inzicht in dan de Engelse al zegt Scanning niet alleen dat het draadloze netwerk buiten bereik is. Ook als de twee beveiligings instellingen tussen basis Wifi-station en WL-330 niet gelijk is zal er "scanning" staan.

Uiteindelijk had ik in de repeater modus moeite met het vinden van een plek voor het kastje, ook al heb je geen netwerk aansluiting nodig in deze modus, je bent nog wel afhankelijk van een spanningspunt. Daarnaast stond de repeater naar mijn idee te dicht op het basisstation (slechts zo'n 4 meter).

Uiteindelijk de WL-330 geconfigureert als Accesspoint, waar in tegenstelling tot de repeater modus wel een netwerk aansluiting nodig is. Dit blijkt voor mijn situatie ideaal te zijn. Het accesspoint staat op een plek waar ik een etage erboven ook nog een aardig signaal heb om mobiel te internetten op bijvoorbeeld de iPhone.

Voordat ik de aanschaf deed heb ik eerst gekeken naar de ervaringen op internet. Het is zeker geen waardeloos product omdat je het niet aan de praat krijgt. Mijn advies, teken je netwerk componenten op een A4 en zet bij elk component relevante gegevens als gateway, ip-adres, DHCP-range en DNS gegevens. Vooral het instellen van de juiste gateway op de WL-330 bij de Tools-tab kan het verschil betekenen tussen een werkende configuratie en een hoop frustratie. Standaard is mijn basis modem/router geconfigureerd met ip-adres 192.168.1.254 terwijl Sitecom er in de basisconfiguratie van uit gaat dat het 192.168.0.x is. Jammer er in de handleiding niets over het belang van de gateway staat. Let dus extra op als jouw modem/router niet van Sitecom is maar van een ander merk.

Tip: als je er niet uitkomt, geef zoveel mogelijk informatie over de netwerkcomponenten adhv het A4'tje waar ik het eerder over had. Wees niet bang om ip-adressen anders dan het ip-adres van jouw internet provider te vermelden. Het zijn immers doorgaans ip-adressen in de private-address-space welke zich niet kunnen profileren op het internet. Herkenbaar aan 10.x.x.x, 172.16-31.x.x of 192.168.x.x.

De vier andere modi heb ik niet geprobeert maar kunnen in de toekomst nog handig zijn om bijvoorbeeld de mediaspeler te voorzien van Wifi mogelijkheden en dus draadloos te maken.

Tenslotte
Als het schrijven van reviews mijn hobby zou zijn, zou ik het fijne willen weten van het verschil tussen de Sitecom WL-330 en WL-331. Geef gerust commentaar als je er meer over weet te vertellen. Ik zie zo snel alleen een verschil van 5 euro tussen de twee waarbij de WL-330 net het goedkopere broertje is.
3.5 sterren

• Bereik
  • Installatie
  • Mogelijkheden
  • Betrouwbaarheid
Reactie:
jannes d
16-04-2012
OVER DE 331: het verschil wat ik uit de diverse handleidingen heb gedestilleerd is dat als extra op de 331 een WPS-knop zit.(wifi-protected-setup)
Of dat ding daardoor nog beroerder is te installeren dan de 330, hetgeen wordt veroorzaakt door de inconsequente handleidingen,is maar de vraag.
Zonde van dit overigens mooie product.
Reactie:
RonW
12-01-2012
Daar zou ik nog op willen aanvullen: kijk op de site van de fabrikant voor meer info (en updates). Zo kwam ik er achter dat de beveiliging die ik aankoos kan zorgen voor uitvallen dus moest een andere kiezen
Vorige review [ Review 6 van 30 ] Volgende review
Winkelbeoordeling Prijs Naar alle prijzen
8,8