AL.Hofman
11-08-2008
We hadden al een Samsung PVR (SMT-1100PT) van de KPN voor Digitenne.
Nu wilden we iets voor de Kabel.
We kochten dit apparaat, om films e.d. eerst op de harde schijf op te kunnen nemen en daarna via de
USB-poort naar de PC over te kunnen zetten via de USB-poort.
Dit bleek een illusie. De USB-poort is wel 2.0.
Voor een film van 1,5 uur, heb je 2,5 uur nodig om die over te zetten via de USB-poort naar de PC.
Als die film dan overgezet is, verschijnt die in formaat: .ts op je PC. ( .ts = transport stream). Dit formaat moet je eerst met freewareprogramma: PVAStrumento omzetten naar formaat: .mpg .
Bij navraag blijkt dat de USB-poort hiervoor ook helemaal niet bedoeld is (hadden ze dat er maar bij gezet ...).
Verder een goed apparaat, stil, doet zijn werk goed.
Snelle beeldaanpassing, zodat het scherm steeds goed beeldvullend is.
Initialisatie bij aanzetten wat traag, maar dat is vaak bij zulke apparaten. Hij geeft wel een goed overzicht over gebruik van de harde schijf (151 Gb beschikbaar).
Het overzicht van de opgenomen programma's is heel duidelijk, maar helaas staat er per programma wel duidelijk de tijd bij, maar niet het aantal Gb's. (Hier kun je pas achter komen via de knop bewerken).
Stroomgebruik: Max: 20 W, maar in Standby max. 14 Watt. En dit laatste is veel hoog !!! (Pioneer: 0,67 W).
Wat erg tegenviel in vergelijking met de Samsung is de hoeveelheid die er op de harde schijf past. 34,8 uren opname (2089 minuten voor 24 programma's) is de harddisk al bijna vol (143 Gb).
De harde schijf van de Samsung is eveneens 160 Gb, maar er past 2x zoveel op als op de Humax.
Hierover gebeld met de importeur:
1. De kabelmaatschappijen zenden een zeer goed signaal uit van hoge bandbreedte. De Humax neemt dit
ook precies zo, 1-op-1 digitaal over. Daarom vraagt dit uitstekende signaal veel schrijfruimte.
Er vindt in de Humax geen omzetting naar analoog plaats. Alles blijft volstrekt digitaal.
Het signaal van Digitenne is van veel lagere kwaliteit. Daardoor neemt het veel minder ruimte in beslag op de harde schijf (bij ons op de Samsung, waardoor er meer op past).
2. De USB-poort is van type 2.0. Maar deze is niet over films bedoeld, maar voor MP3 en foto's (maar de kwaliteit daarvan is niet zo goed).
3. Updates worden automatisch door de kabelmaatschappijen klaar gezet, die je dan vervolgens zelf via het menu kunt installeren.
De site van de fabrikant is waardeloos: alleen maar reclame.
Tenslotte: jammer dat er geen HDMI-uitgang op zit.
Pos. ptn: - Werkt prima. Uitstekende kwaliteit. (Echter: de max. resolutie is maar: 720 x 576, dus geen HD).
- Alles volledig digitaal: er worden geen omzettingen naar analoog verricht (dus ook geen kwaliteitsverlies).
- Je kunt op het display zien, als hij aan het opnemen is. (Bij de Samsung niet).
Neg. ptn: - Er past maar ongeveer 35 uren op de harddisk, door de hoge kwaliteit van het signaal. Dus
je zou een grotere harde schijf moeten hebben.
- Geen HDMI-uitgang: erg jammer.
- Afstandsbediening is weinig gevoelig: goed richten, dicht bij apparaat is nodig.
- USB-poort is niet bedoeld om films over te zetten naar de PC (het zou mooi zijn als deze poort wel
een hele hoge snelheid zou hebben).
- Stroomgebruik in Standby stand te hoog.
- Geen HD kwaliteit.
- Het editten (bijv. reclame wegsnijden), kan goed, maar werkt niet erg handig: begin en eindpunten zijn erg moeilijk naukeurig in te stellen en het werkt ook vreemd).
Wij gaan nu maar over naar een DVD-Recorder met snelle USB (of zelfs netwerk) aansluiting. Bijv. de Pioneer 560HDX-K of de Pioneer LX61D. Ik moet nog uitzoeken hoe het gaat met het aansluiten van een terrestrial (digitale) ingebouwde tuner op de kabel, want ik wil geen omzettingen tussendoor naar analoog). Die ook HD aankan (tot 1080 beeldlijnen).
- Geluidskwaliteit
- Beeldkwaliteit