C. Heijstek
13-12-2010
Na lang twijfelen tussen de Canon SX30, de Panasonic FZ100 en de Fuji HS10 heb ik uiteindelijk de HS10
aangeschaft. Wat mij vooral aanpreekt van deze camera is de handmatige super-zoom (geen motor, dus geen
stroomverbruik) en de mogelijkheid om mijn oude 58 mm filters en NiMH batterijen te kunnen hergebruiken.
Eigenlijk vervangt deze camera mijn oude analoge spiegelreflex (Canon EOS 500N) en digitale compact
camera (Canon Powershot A95), maar is veel meer dan de som der delen.
De lens is echt fantastisch en heeft veel meer groothoek dan ik verwacht had. De stabilisatie werkt ook prima. Inmiddels heb ik al veel uitgeprobeerd en o.a een foto van de maan gemaakt zonder statief en
gewoon met ISO-200. Met 30x zoom kun je de kraters heel scherp zien.
Wat tevens erg leuk is zijn de HD film-mogelijkheden en de High-speed filmpjes. De camera is niet echt ingewikkeld en de bediening kun je zonder handleiding vrij snel onder de knie krijgen (de handleiding staat overigens alleen op de CD).
De kwaliteit van de Electronic View Finder valt mij heel erg mee en is goed bruikbaar in situaties met
veel omgevingslicht waarbij het normale LCD-scherm slecht te zien is. De informatie en help-functies op
het scherm zijn soms handig, maar je kunt dit gelukkig ook uitzetten.
De prijs van de camera is erg gunstig ten opzichte van de andere super-zoom modellen en zeker ook ten
opzichte van dure camera's, waarbij je allerlei losse lenzen moet meeslepen. Ik vind het zelf altijd
een groot nadeel om lenzen te moeten verwisselen. Niet allen vanwege de tijd die het kost, maar ook
vanwege het risico dat er vuil of vocht in de camera kan komen.
De HS10 is wel vrij zwaar (800 gram), maar voelt degelijk aan en ligt (bij mij) lekker in de hand.
Toch zijn er een paar minpunten, zoals het batterij-luikje dat met een hoop kracht moet worden
dichtgedrukt. Dat had mij oude Powershot overigens ook, maar de angst is dat het afbreekt. Het rubberen
luikje voor de aansluitkabels is juist weer erg slap en komt soms spontaan los. Het LCD-scherm had wat
mij betreft volledig inklapbaar mogen zijn, zodat het beschermd is tegen krassen.
De meegeleverde software werkt op mijn (wat oudere Windows XP) computer niet helemaal goed. Af en toe
lopen er programma's vast of worden de nieuwe foto's niet automatisch opgehaald.
De HD filmpjes kan ik helaas niet op de PC bekijken, want de meegeleverde Quicktime-player geeft dan
een heel schokkerig beeld. Op zich heeft dit niks met de camera te maken, maar in combinatie met een
oudere PC werkt het niet goed. Gelukkig had ik hier al rekening mee gehouden en binnenkort komt er dus
een snelle laptop met 17 inch HD-scherm.
Het tonen van de foto's en filmpjes op een ouder model TV gaat ook niet helemaal goed. Van de foto's
worden randen afgesneden en de HD-filmpjes zien er wat bibberig uit. Ook dit ligt niet aan de camera,
maar het is wel iets om rekening mee te houden als je een ouder model TV hebt.
- Kwaliteit foto
- Mogelijkheden