Cv-ketel kopen: tips voor de beste cv-ketel

Inhoudsopgave

  1. Cv-ketels in het Kieskeurig Magazine
  2. Hoe werkt een cv-ketel?
  3. Welke verschillende soorten cv-ketels zijn er?
  4. Wat kost een cv-ketel?
  5. Wat is de beste cv-ketel?
  6. Tips voor cv-ketel onderhoud
  7. Cv-ketel bijvullen

Een nieuwe cv-ketel kopen doe je niet zomaar, want je wilt voor jouw huis uiteraard de beste cv-ketel. Een vlotte toestroom van warm water naar radiatoren of de vloerverwarming zonder onnodig energie te verspillen is namelijk wel zo prettig. Afhankelijk van de situatie kun je alleen een nieuwe geiser kopen of de complete ketel vervangen. Voordat je een volledig nieuwe cv aanschaft, is het verstandig om je grondig in de materie te verdiepen.

Welke cv-ketel je uiteindelijk kiest, heeft tenslotte nogal wat gevolgen voor je woongenot. Misschien wens je wel een moderne combiketel met vloerverwarming of wil je alleen één-op-één de bestaande cv-ketel vervangen. Vergelijk cv-ketels van verschillende merken met elkaar om een goede koop te vinden. Wij helpen je een eindje op weg en vertellen je op welke zaken je kunt letten.

Cv-ketels in het Kieskeurig Magazine

Ken je het Kieskeurig Magazine al? Elke twee weken maken we een digitaal magazine over een bepaald onderwerp, en cv-ketels zijn ook al aan de beurt geweest. Voor het gemak hebben we de losse artikelen ook even online gezet. Hieronder vind je ze: 

Slimme thermostaat kopen? Hier moet je op letten
Wonen zonder gas - Voordelen van een warmtepomp
Wanneer is je cv aan vervanging toe?
Tips voor onderhoud aan je cv-ketel
Nieuwe cv-ketel kopen? Dit zijn de beste tips

Hoe werkt een cv-ketel?

Dat een cv-ketel zorgt voor warmte in huis weten de meeste mensen wel, maar hoe werkt een cv-installatie eigenlijk precies? Een cv-ketel is op een gas- en waterleiding aangesloten. Met het gas verhit de verwarmingsketel het water, waarna dit water via het buizennetwerk door de woning naar de radiatoren wordt gepompt. Het verwarmingsproces werkt via een brander die het gas verbrandt. De warmtewisselaar voert de gasverbranding uit, zodat het water zo efficiënt mogelijk wordt verwarmd. Via een (slimme) thermostaat reguleer je de temperatuur. Dit systeem noemt men ook wel centrale verwarming, vandaar de naam cv-ketel. Bij de verbranding komen er allerlei afvalgassen vrij, die een rookafvoerkanaal naar buiten afvoeren.

Veel mensen gebruiken de cv-ketel dus in combinatie met radiatoren. Daarnaast is vloerverwarming een zeer comfortabele en efficiënte manier om de woning op temperatuur te krijgen. Wegens het ontbreken van radiatoren bespaar je bovendien ruimte en het is vanwege het gebruik van lagere temperaturen tot ongeveer 35 graden nog energiezuiniger ook.

Hoe werkt een cv-ketel met vloerverwarming eigenlijk precies? Praktisch hetzelfde als een cv-ketel met uitsluitend radiatoren, alleen is het afgiftesysteem anders. Via verwarmingsbuizen onder de vloer bereik je middels stralingswarmte een aangename temperatuur. Vanwege het omvangrijke oppervlak levert dat een betere warmteverdeling op. Overigens kun je ook een mix van afgiftesystemen gebruiken. Wel vereist een cv-ketel met vloerverwarming een zogeheten balansverdeler, zodat alle buizen van de vloerverwarming (en eventuele radiatoren) de juiste temperatuur krijgen.

Voorheen had je keuze tussen een open en gesloten cv-ketel, maar tegenwoordig zijn verwarmingssystemen bijna allemaal gesloten. Gunstig, want er komen bij een correctie installatie geen afvalgassen in de woning terecht. Gesloten cv-ketels zijn hermetisch afgesloten, waarbij het systeem de buitenlucht via een pijp naar binnen zuigt. Met behulp van een andere pijp voert de cv-ketel de afvalgassen vervolgens weer af.

Verder is het vermogen in kilowatt een belangrijke eigenschap. Hoe meer vermogen de cv-ketel levert, hoe meer kubieke meters het apparaat kan verwarmen.Het verwarmen van één kubieke meter vereist grofweg tussen de 0,05 en 0,1 kilowatt (50 en 100 watt). Bereken dus eerst de totale inhoud van je huis en ga vervolgens op zoek naar een cv-ketel met voldoende power.

Welke verschillende soorten cv-ketels zijn er?

Hoewel bijna iedere cv-verwarming op gas (of stookolie) werkt, bestaan er toch allerlei verschillende soorten. Een reguliere gasketel of gaswandketel heeft feitelijk maar één taak en dat is het verwarmen van water voor alle aangesloten verwarmingsbuizen en radiatoren. Hiermee gaat zo’n 20 tot 30 procent tijdens het verwarmingsproces verloren.

Een condensatieketel is een energievriendelijker alternatief. In plaats van dat alle afvalgassen direct via de schoorsteen verdwijnen, win je hiermee warmte-energie uit de vrijgekomen rookgassen. Vanwege het hoge rendement bespaar je daardoor flink op de stookkosten.

Uiteraard wil je ook warm water uit de kraan en douche. In dat geval kun je in plaats van een losse cv-ketel met geiser of boiler ook een combiketel kopen. Eén apparaat verwarmt zowel het tapwater als cv-water van de verwarmingsbuizen en radiatoren. Stap je van een soloketel over naar een combiketel, houd dan wel rekening met eventuele aanpassingen in de schoorsteen. Verder verdient een modulerende ketel altijd de voorkeur, aangezien dit type het ketelvermogen afstemt op de warmtebehoefte. Dankzij de modulerende werking verspil je minder energie. Veruit de meeste producten ondersteunen tegenwoordig deze techniek.

Een lage CO2-uitstoot is met het oog op het klimaatakkoord natuurlijk mooi meegenomen. Je kunt daar zelf iets aan doen door voor een energiezuinig verwarmingssysteem te kiezen. Zo verbruikt een elektrische cv-ketel geen gas, al is dit type alleen interessant voor goed geïsoleerde huizen en/of personen die zelf energie opwekken met zonnepanelen. 

Anders is elektrisch verwarmen namelijk te duur. Een ander heikel punt is dat de elektriciteitsaansluiting van veel huizen zijn ‘begrensd’, waardoor je niet zomaar een stroomvretende elektrische cv-ketel kunt aansluiten.

Gelukkig zijn er ook nog andere alternatieven om het energieverbruik te reduceren. Je kunt bijvoorbeeld een HR-ketel of VR-ketel overwegen. Dit staat respectievelijk voor hoog en voor verbeterd rendement. Niet voor niets noemt men dit ook wel een rendementsketel, waarbij het verwarmingssysteem de warmte uit de vrijgekomen waterdamp van het verbrandingsproces hergebruikt.

Een andere mogelijkheid om het gasverbruik te verlagen, is de aanschaf van een hybride cv-ketel met een warmtepomp. De warmtepomp wint (gratis) warmte uit de lucht en dat is voor de meeste dagen van het jaar voldoende. Tijdens de koudste dagen helpt de cv-ketel een handje om de woning op temperatuur te krijgen. De cv-ketel zet je desgewenst ook in voor warm tapwater.

Wat kost een cv-ketel?

De hamvraag is natuurlijk: wat kost een nieuwe cv-ketel? Die vraag laat zich lastig beantwoorden, want er bestaan zoveel verschillende types. Wie goed zoekt vindt al een cv-ketel vanaf zo’n 750 euro, maar er zijn ook modellen voor duizenden euro’s verkrijgbaar. Een goedkope cv-ketel verbruikt vaak meer energie dan een wat duurder model met efficiëntere technieken, al zijn er ook uitzonderingen.

Kijk voor de langere termijn dus niet alleen naar de eenmalige cv-ketel-prijs en montage-kosten. Cv-ketel-onderhoudsuitgaven en energiekosten komen tijdens de levensduur van de centrale verwarming telkens weer terug, dus het is fijn als die niet al te hoog zijn. Een cv-ketel met een hoog rendement bespaart je al gauw honderden euro’s per jaar op de energierekening, waardoor je de extra investering op dit apparaat op den duur weer terugverdient.

Het beste kun je verschillende types met elkaar vergelijken, zodat je een weloverwegen keuze kunt maken. Aanbod is er overigens genoeg, want op KiesKeurig.nl vind je ruim tweehonderd recente modellen. Soms is het zinvol om met een aanbieder te onderhandelen over de prijs of met meerdere huiseigenaren een collectieve aanschaf te doen.

Naast het kopen van een cv-ketel, kun je als alternatief ook een verwarmingssysteem huren of leasen. Het voordeel hiervan is dat je niet zelf opdraait voor eventuele mankementen. Toch is het huren of leasen van een cv-ketel doorgaans een dure aangelegenheid. Bovendien zit je vast aan een contract dat je doorgaans niet zomaar tussentijds kunt opzeggen.

Wat is de beste cv-ketel?

Een geschikte verwarmingsketel kopen is geen eenvoudige klus, want de keuze is enorm. Gezien het feit dat dit apparaat bij goed onderhoud zo’n vijftien jaar meegaat, loont het de moeite om in ieder geval een zuinige cv-ketel aan te schaffen.

De verwachting is namelijk dat de energieprijzen in de toekomst stijgen, dus een moderne hoogrendementsketel is bijvoorbeeld een slimme keuze om het gasverbruik te beperken. Ga je nog een stapje verder, dan kun je wellicht een hybride warmtepomp met een cv-ketel overwegen. Naast het rendement is het ketelformaat voor compacte woningen een belangrijke factor. 

Wil je het verwarmingstoestel bijvoorbeeld in een bescheiden wandkastje kwijt, dan ligt een kleine cv-ketel voor de hand. Gunstig is dat compacte verwarmingsketels tegenwoordig prima prestaties bieden.

Een geschikte cv-ketel kiezen kan niet zonder de specificaties grondig te inspecteren. Naast het rendement en energieverbruik wens je natuurlijk ook enig comfort. Niemand wil tenslotte minutenlang wachten op warm water uit de kraan. Bezitters van een groot bad hebben daarnaast profijt van een hoge capaciteit. Het kwaliteitskeurmerk Gaskeur geeft aan de hand van zes labels een beeld van belangrijke cv-ketel-kenmerken. 

Hoe hoger de waarde bij een label, hoe beter de prestaties op dit onderdeel. Een CW6-ketel levert bijvoorbeeld minstens 12,5 liter per minuut in keuken, douche en bad. Het Gaskeur kent de volgende labels:

•CW (Comfort Warm Water): gaat over de snelheid en hoeveelheid van de levering van warm water voor keuken, bad en douche.

•HR (Hoog Rendement): de mate van hergebruik van vrijkomende warme bij het verbrandingsproces.

•HRe (Hoog Rendement elektriciteit): voor cv-ketels die naast warm water ook elektriciteit opwekken.

•HRww (Hoog Rendement warm water): geeft een hoger rendement en kortere wachttijd voor warm water aan.

•NZ: voor cv-ketels die het water uit een zonneboiler kunnen naverwarmen wanneer dit nog niet de juiste temperatuur heeft bereikt.

•SV (Schonere Verbranding): deze verwarmingsketels beschikken over een geavanceerde brander voor een lagere uitstoot.

Tips voor cv-ketel onderhoud

Een cv plaatsen besteed je het beste uit aan een erkend montagebedrijf met OK CV-certificaat. Daarnaast vereist een verwarmingsinstallatie regelmatig onderhoud, zodat de apparatuur jarenlang en vooral ook veilig functioneert. Een slecht onderhouden cv-ketel levert mogelijk gevaarlijke situaties op, bijvoorbeeld een brand, explosie of koolmonoxidevergiftiging.

Belangrijk is bijvoorbeeld om periodiek de brander te reinigen en de cv-installatie te ontluchten. Bovendien is het voor een verantwoord verwarmingssysteem cruciaal dat er regelmatige controle van gevoelige cv-onderdelen plaatsvindt, zoals de werking van het membraan binnen het expansievat. De onderhoudsmonteur voert zekerheidshalve ook enkele metingen uit om te checken of er geen gevaarlijke stoffen vrijkomen.

Er bestaan allerlei gecertificeerde bedrijven waaraan je het onderhoud kunt uitbesteden. Sluit bijvoorbeeld een onderhoudscontract af en laat de verwarmingsinstallatie eenmaal per jaar grondig controleren. Bovendien kun je ook in het geval van storingen bij deze partij terecht. Voor het vinden van geschikte bedrijven zoek je op internet bijvoorbeeld naar trefwoorden als onderhoud gasketel, onderhoud cv, onderhoud ketel of onderhoud verwarming.

Cv-ketel bijvullen

Het goed onderhouden van een combiketel of cv-ketel met cv-boiler of geiser vereist technische kennis, dus roep hiervoor de hulp van een specialist in. Simpele onderhoudstaken, zoals een cv-ketel vullen met water, kun je wel zelf doen. Wordt de verwarming niet warm en krijg je geen warm water, dan ligt dat vermoedelijk aan een te lage druk. Cv-ketel-installaties hebben hiervoor een speciale drukmeter of display, waarbij de waterdruk tussen de 1,5 en twee bar moet zijn.

De wijzer van een analoge drukmeter bevindt zich dan als het goed is in het groene deel. Als de wijzer in het rood staat, is de druk te laag. Soms geeft de verwarmingsinstallatie op het display (van de slimme thermostaat) dan een foutcode. Je kunt in dat geval zelf de cv bijvullen met een vulslang, emmer en dweiltje. Volg de instructies uit de handleiding om de cv-ketel op correcte wijze te vullen met koud leidingwater. Na afloop van dit klusje zit er meestal nog een beetje lucht in de verwarmingsinstallatie. Hierdoor hoor je mogelijk tikken in de verwarming. Het beste kunt je de radiator dan even ontluchten.