BBQ kopen: tips voor de beste barbecue

Inhoudsopgave

  1. Gas, elektrisch of toch houtskool?
  2. Wat voor soorten barbecues zijn er?
  3. De belangrijkste bbq-benodigdheden
  4. Zo kun je eenvoudig je barbecue schoonmaken
  5. Welke merken maken de beste barbecues?

Wanneer de zomerzon zich in volle glorie laat zien, halen we massaal de kolen en het vlees tevoorschijn. Daarvoor moet je natuurlijk wel eerst een barbecue kopen als je die nog niet hebt en dan wil je uiteraard wel de beste bbq kopen die er is. Maar wat maakt een buitenkeuken nou precies goed? Met welke materiaal grill je het best? En koop je op de bonnefooi, of wacht je op een bbq-aanbieding als het bbq-weer zich heeft aangediend? Gebruik onze tips om barbecues te vergelijken en zo de voor jou beste bbq te vinden!

Gas, elektrisch of toch houtskool?

Uiteraard is niets eenvoudiger dan een bbq bestellen, maar voordat je dat doet, is het wel belangrijk om te weten wat voor soort barbecue je precies zoekt. Wil je eengas-bbq kopen, of ben je op zoek naar iets anders? Het grote voordeel van een gasbarbecue is dat deze binnen tien tot vijftien minuten de juiste hitte heeft bereikt en dat deze temperatuur eenvoudig constant te houden is. Nadeel van dit soort barbecues is echter dat de temperatuur vaak niet hoger is dan 300 graden (uitzonderingen daargelaten) en – uiteraard – dat je een gasfles op voorraad moet hebben of deze af en toe moet bijvullen. 

Ga je voor een elektrische bbq, dan heb je natuurlijk geen gasfles nodig, maar wél een stopcontact. Je hoeft daarvoor geen stroomvoorziening in de tuin aan te leggen, als je het niet erg vindt om tijdens het barbecueën even een verlengsnoer neer te leggen. Een ander voordeel van elektrische barbecues is dat ze (ten opzicht van kolen) weinig rookvorming hebben. Uiteraard is een houtskool-bbq ook een interessante optie, met zijn eigen voor- en nadelen. 

Als je aan de slag wilt met outdoor cooking met behulp van kolen, dan kan dit direct al een kostenbesparing opleveren. Kies je voor houtskool, dan heb je de keuze uit veel prijsklassen. Zo kun je een peperdure houtskoolbarbecue kopen, maar kun je ook kiezen voor een goedkope bbq (voor 100 euro heb je al een prima exemplaar). De temperatuur gaat met gemak over de 400 graden heen, maar is wél lastiger te reguleren. 

Ook vereist een kolenbarbecue meer voorbereiding, je kunt niet besluiten om over een kwartier aan tafel te gaan. Dat voorbereidingsproces, de geur van kolen, de knetterende barbecue (en vergeet de smaak niet) kun je zien als voordelen; nadelen zijn uiteraard dat kolen troep geven en je de bbq dus goed moet onderhouden en schoonmaken.

BBQ kopen

Wat voor soorten barbecues zijn er?

BBQ kopen

We hebben het al even gehad over de manier waarop de barbecue aan z’n hitte komt, maar daarnaast zijn er ook heel veel verschillende soorten barbecues als het gaat om de materialen waarvan ze gemaakt zijn. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een stenen bbq of een betonnen bbq. Het voordeel van deze barbecues is uiteraard dat ze superduurzaam zijn en daarnaast een mooie decoratie vormen voor je tuin. De keerzijde is dat deze barbecues niet echt mobiel zijn: je zet ze ergens neer en op die plek zullen ze blijven staan. Heb je geen tuin omdat je in een appartement woont? Dan is een balkon-bbq ook een goede optie. We zien daar ook steeds meer modellen van verschijnen.

Wil je graag op gas barbecueën maar mis je dan toch het gevoel van kooltjes, dan is barbecueën met lavasteen een interessante optie. Lavastenen gebruik je in combinatie met een (geschikte) gasbarbecue. Dat hoeft overigens niet meteen een betonnen barbecue te zijn: een rvs-bbq werkt ook prima. Deze stenen worden boven de gasbrander geplaatst en geven de hitte, net als kooltjes, zeer gelijkmatig door. Het beste van twee werelden dus! Lavastenen moet je wel af en toe even ontvetten, anders wordt het al snel een hele vette bende.

Wat voor barbecue bij je past, hangt uiteraard ook sterk af van het soort oppervlak dat je zoekt. Wil je af en toe een paar stukjes vlees grillen, dan is een kogelbarbecue uitstekend: compact, verrijdbaar en niet duur. Vind je het vervelend dat de gastheer de helft van de tijd niet aan tafel aanwezig is, dan is een bbq tafelmodel ook een prima idee. Als je er eentje neemt met stekker, dan ben je bijna buiten aan het gourmetten.

Een kogel-bbq of een tafelmodel zijn redelijk compact en mobiel, maar als het nog mobieler moet– bijvoorbeeld voor op vakantie – dan zijn daar ook veel mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld eens aan een campingbarbecue, die je compact meeneemt, en pas op je bestemming en elkaar zet. Of wat dacht je van de opvouwbare barbecue en de koffer-bbq? Beide modellen zijn volledig afgestemd op snel en onverwacht op locatie kunnen grillen.

Kamado barbecues hebben vanwege de stevige keramische kuip een opvallende uitstraling. De naam stamt af van een eeuwenoude Japanse kooktechniek. Gunstig is dat de dikke rand van keramiek de hitte goed vasthoudt, waardoor je de temperatuur gemakkelijk kunt reguleren. Daarnaast houdt dit type barbecue ook vocht vast, zodat het vlees na het grillen lekker sappig smaakt. Bovendien verbruikt een keramische barbecue relatief weinig houtskool. Bedenk wel dat het keramiek nogal zwaar is, waardoor je een Kamado buitengrill lastiger kunt verplaatsen. Gelukkig hebben ze meestal wielen. Naast vlees grillen gebruik je deze veelzijdige barbecue bijvoorbeeld ook voor het bakken van brood of een pizza.

Minder mobiel, maar wel ontzettend lekker als je houdt van gerookt vlees, zijn de bbq-smokers. Dit zijn echter wel barbecues voor de echte liefhebber, want om vlees goed en lekker te roken is veel tijd, energie en aandacht nodig. Wil je gaan voor het grote werk, dan zijn er natuurlijk de grote gas- en kolenbarbecues, maar vergeet ook de slagers-bbq niet. Dit is een heel eenvoudige kolenbarbecue met de vorm van een tafel, zonder fratsen, waarop je juist dankzij dit eenvoudige ontwerp maximaal grilloppervlak hebt.

Wie vaak en graag in de tuin gerechten bereidt, kan ook een complete buitenkeuken overwegen. Je beschikt daarmee over een mini-aanrechtblad, zodat je meer ruimte hebt voor het (tijdelijk) opbergen van ingrediënten, borden en servies. Soms bevat het systeem zelfs uitklapbare zijtafels. De betere modellen hebben over het algemeen een groot grilloppervlak en meerdere hoofdbranders, waardoor de kok voor een groot gezelschap kan koken. Naast vlees grillen kook je bijvoorbeeld groente en maak je een sausje warm. Onder meer merken als Weber, Boretti en Codac hebben een ruim assortiment. Nagenoeg iedere buitenkeuken werkt op gas.

De belangrijkste bbq-benodigdheden

Alleen de barbecue zelf is natuurlijk niet genoeg voor een lekker culinair avondje in de tuin. Wil je lekker buiten grillen, dan heb je daar welwat bbq-benodigdheden voor nodig. Het is pertinent onwaar dat je alleen lekker kunt grillen met een bakbeest van een barbecue in de tuin: ook een kleine bbq, van kogel- tot tafelmodel, werkt prima. Het fijne is dat je niet zelf hoeft te bedenken wat je allemaal nodig hebt: je kunt in de meeste winkels die barbecuespullen verkopen (tot aan de supermarkt aan toe) vaak een-bbq set kopen waarin alles zit dat je nodig hebt (van kolen tot firestarters, aanmaakblokjes, tangen om het bbq-vlees mee van de grill te halen, enzovoort).

Zo kun je eenvoudig je barbecue schoonmaken

Barbecueën is leuk en gezellig, maar helaas komt aan alles een eind. En als je de volgende keer wéér van je barbecue wilt genieten, dan moet je deze natuurlijk wel schoonmaken. Wat voor soort barbecue je ook gebruikt, het is belangrijk om het rooster / de grillplaat te ontdoen van alle vet-, olie- en etensresten. Dat neemt niet iedereen even nauw, maar het is écht belangrijk, je kunt daar namelijk behoorlijk ziek van worden als je het verzuimt.We maken de barbecue vaak schoon met een borstel op het moment dat deze is afgekoeld, maar eigenlijk is dat helemaal niet handig.Het vuil komt veel beter van het rooster af wanneer het rooster verhit is.

Je kunt dus ook overwegen om, wanneer je opnieuw gaat grillen, te wachten tot de gewenste hitte is bereikt en dan even een borstel eroverheen te halen. Even napoetsen met aluminiumfolie zorgt dat restjes van de (stalen) borstelharen verwijderd worden. Insmeren met schoonmaakmiddel kan natuurlijk, maar zorg er wel voor dat je geen middelen gebruikt die schadelijk zijn voor mensen. Je wast je bord toch ook niet af met chloor? Een tip die we vaak voorbij zien komen, is het rooster een nachtje in het gras te laten liggen na gebruik. Het rooster én het vuil blijven dan vochtig, zodat je het rooster in de ochtend(dauw) zo schoon kunt vegen.

Welke merken maken de beste barbecues?

Tot slot natuurlijk de vraag: welk merk barbecue moet je nu eigenlijk kopen? In alle eerlijkheid: een fabrikant moet wel héél erg z’n best doen om een slechte barbecue te maken. Zelfs een goedkope barbecue van een paar tientjes, grilt prima. Het verschil zit hem uiteraard in het onderhoud en de duurzaamheid en eventuele extra functies.Van de Weber-bbq heb je ongetwijfeld wel eens gehoord. Dit merk staat bekend om z’n goede barbecues, in vrijwel elk prijssegment. Goed om te weten, zeker wanneer je je barbecue wilt aanschaffen in een online barbecueshop waarbij je niets kunt uitproberen. 

Ook Cobb maakt fantastische barbecues, al staat de Cobb-bbq wel bekend om z’n specifieke compacte vorm (en niet-geringe prijskaartje). De Cadac-bbq is er ook in vele vormen en maten, maar dit merk staat vooral bekend om z’n buitenkeukens (zowel redelijk compact als zeer groot), iets wat ook geldt voor de Landmann-bbq. Leuk aan dit merk is dat Landmann ook een serie barbecues heeft in vrolijke kleuren: weer eens wat anders dan het traditionele zwart en roestvrijstaal. De Patton-bbq tot slot is beschikbaar in vrijwel elke eerder genoemde categorie, van kogelbarbecue tot buitenkeuken of tafelmodel.

BBQ kopen