Banden kopen: tips voor de beste en goedkope autobanden

Inhoudsopgave

  1. Zomerbanden of winterbanden
  2. 4-seizoenenbanden
  3. Informatie op de autoband
  4. Bandenlabel
  5. Bandenspanning en profiel

De keuze in autobanden is enorm. Gebruik je winterbanden in de koude maanden of kies je voor 4-seizoenenbanden? De keuze van de bandenmaat is afhankelijk van de auto waar deze onder wordt gemonteerd. Naast deze zaken zijn er nog veel meer zaken van belang voor de keuze van de juiste autoband. Ga je nieuwe banden kopen? Hier vind je alles wat je moet weten.

Vergelijk alle soorten autobanden met elkaar. Of je nou winterbanden, zomerbanden of all-season banden zoekt, je vindt ze hier allemaal. Je kunt bijvoorbeeld letten op het geluidsniveau van de banden maar ook op de energieklasse. Ook kun je zien hoe de band scoort op nat wegdek. Veel merken, veel aanbieder en lage prijzen. In onze autobandenvergelijker vind je alles wat je nodig hebt!

Zomerbanden of winterbanden

De laatste jaren zijn winterbanden steeds populairder geworden. Winterbanden hebben ten opzichte van zomerbanden een betere grip onder winterse omstandigheden. De voordelen van winterbanden komen naar voren op het moment dat de temperatuur lager wordt dan 7 graden. Bij besneeuwde en natte wegen is de remweg en wegligging bij winterbanden dan beter dan bij zomerbanden.

Het wordt niet aangeraden om het hele jaar door te blijven rijden met winterbanden. In de zomermaanden heb je met winterbanden een mindere wegligging en een langere remweg. Daarnaast hebben winterbanden in de zomermaanden een hogere slijtage dan zomerbanden.

In veel landen zijn winterbanden, afhankelijk van de weersomstandigheden of periode, ook verplicht.

4-seizoenenbanden

Naast de zomerbanden en winterbanden heb je ook nog de 4-seizoenenbanden. Deze banden zijn eigenlijk een compromis tussen de zomer- en winterbanden. Omdat het een compromis is zijn de prestaties onder winterse omstandigheden minder dan bij winterbanden maar wel weer beter dan bij zomerbanden in de winter.

Het voordeel van 4-seizoenenbanden is wel dat deze het hele jaar door onder de auto kunnen blijven zitten. Ga je daarentegen op wintersport dan is het toch aan te raden om hiervoor echte winterbanden te gebruiken.

Informatie op de autoband

Op de zijkant van de autoband staan naast het merk ook de kenmerken van de autoband vermeld.

Hier wordt de breedte van de band in mm, de hoogte breedte verhouding in %, de inchmaat, de draagkracht en de snelheidscategorie vermeld.

Bandenlabel

Per 1 oktober 2012 zijn voor autobanden de bandenlabels verplicht. Dit bandenlabel geeft informatie over de rolweerstand, brandstofverbruik, grip op nat wegdek en het externe geluidsniveau. Bij de rolweerstand/brandstofverbruik en de grip op nat wegdek wordt dit geclassificeerd van A tm. G, waarbij A het meest zuinig en de beste grip geeft. Het geluidsniveau van de banden wordt aangegeven door de dB’s te vermelden. Hoe lager deze waarde des te minder geluid de band produceert.

Bandenspanning en profiel

Een juiste bandenspanning is van groot belang voor de veiligheid, brandstofverbruik en levensduur van de autobanden. Het wordt daarom ook aangeraden om de bandenspanning maandelijks even te controleren. De juiste bandenspanning voor jouw auto staat in de handleiding van de auto en meestal ook aan de binnenkant van de benzineklep vermeld. Er worden hierbij ook twee waardes vermeld. Eén voor een normale belading van de auto en één voor een zware belading van de auto. Meet de bandenspanning op als de banden koud zijn.

Voor de veiligheid is het van groot belang dat de autobanden nog voldoende profiel hebben. Wettelijk dienen autobanden minimaal nog 1,6 mm aan profiel te hebben. Er wordt, voor de veiligheid aangeraden, om de banden te vervangen als het profiel minder dan 2 mm is. Bij winterbanden ligt deze waarde hoger, hier wordt aangeraden om deze te vervangen als deze onder de 4 mm komen. Als je autobanden koopt hebben deze een profieldiepte van 8 mm.