Informatie over draadloze access points

Met een draadloos accesspoint kun je een bestaand netwerk (of internetverbinding) delen zonder bekabeling aan te hoeven leggen. Een draadloos accesspoint sluit je aan op een van de ethernetpoorten van de modem of router.

productgroep

Bekijk alle Access points

Algemeen

Na het aansluiten van een draadloos access point heb je (meestal) gelijk een wifisignaal. Het accesspoint, dat aangesloten zit op een router of switch of direct op de modem, zorgt ervoor dat je draadloos verbinding kunt maken vanaf een pc of laptop die is voorzien van een draadloze adapter. Via het accesspoint gaat het signaal door naar de router, switch of modem en dus ook naar internet of andere computers in je netwerk.

Standaarden

Er zijn op dit moment twee veelgebruikte standaarden voor draadloze netwerken: 802.11g en 802.11n. De G-standaard bestaat al wat langer en heeft een maximale doorvoersnelheid van 54 megabit per seconde (Mb/s). De N-standaard is relatief nieuw en kan een maximale doorvoersnelheid aan van 300 Mb/s. Als je al over een draadloos netwerk beschikt, is het aan te raden om deze verder uit te breiden met (minimaal) dezelfde standaard. Producten met de N-standaard zijn gelukkig ook backwards compatible met de G-standaard, dus het is geen probleem om een draadloos access point met de N-standaard aan te sluiten als je router 'slechts' over de G-standaard beschikt.

Bereik en snelheid

Wanneer de afstand die je wilt overbruggen groter wordt, neemt ook het belang van een goed bereik toe. Helaas is het vaak moeilijk om dit op voorhand goed in te schatten. Over het algemeen geldt wel dat een draadloos access point met twee (of meer) antennes een beter bereik heeft dan een apparaat met één antenne. Daarnaast zijn er nog veel meer factoren van invloed op het bereik, zoals andere electronische apparaten in de buurt, dikke (betonnen) muren, elektriciteits- en gsm-masten en atmosferische omstandigheden zoals onweer. Je krijgt de beste verbinding als het apparaat waar je op werkt (pc, laptop, tablet of gsm) direct zicht heeft op het draadloze access point.

Beveiliging en andere opties

Zonder deugdelijke beveiliging kan een draadloos netwerk doelwit zijn van ongewenste gebruikers of inbraken. Daarom bevat vrijwel elk draadloos access point een beveiligingsalgorithme. WPA2 is hierbij het meest wenselijk omdat dit de beste beveiliging geeft. Andere beveiligingsstandaarden zijn WPA (voorloper van WPA2) en WEP (achterhaald en niet erg veilig meer).

Beste access points
Populairste access points